752
Βραχονησίδες στο Αιγαίο: η Τουρκία εντείνει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτές |

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Τουρκίας και Ελλάδας για το Νatura 2000 στα Ιμια

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2018, 00:01
Βραχονησίδες στο Αιγαίο: η Τουρκία εντείνει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτές
|

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Τουρκίας και Ελλάδας για το Νatura 2000 στα Ιμια

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2018, 00:01

Σε πόλεμο δηλώσεων για τα Ιμια προχώρησαν το Σάββατο Αθήνα και Αγκυρα καθώς η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών συντηρείται.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονησίδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ε.Ε., «Natura 2000».

Συγκεκριμένα, ο Ακσόι έκανε λόγο για «εκμετάλλευση» από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης πως στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλα νησιά τα οποία ουδέποτε έχουν εκχωρηθεί με κάποια συνθήκη στην Ελλάδα και η Αθήνα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000». Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.   Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε. στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ε.Ε. να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα. Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων.  

Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών  

Αμεση και αυστηρή ήταν όμως αυτή τη φορά η απάντηση από την Ελλάδα.

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση της δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 «Το νομικό καθεστώς των Ιμίων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση «είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».

Γιλντιρίμ: Θυμηθείτε το 1922

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική της Αγκυρας είναι πλέον ξεκάθαρα αυτή της κλιμάκωσης και της πρόκλησης, ασχέτως αν ενίοτε οι αφορμές έρχονται από την Αθήνα (βλ. δηλώσεις Καμμένου περί 1821).

Μιλώντας το Σάββατο από τα παράλια της Τουρκίας ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (καταστροφή της Σμύρνης)».

Ηταν ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απαντούσε στα όσα δήλωσε από την Αρμενία ο Πάνος Καμμένος για την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821.

Συγκεκριμένα ο Γιλντιρίμ δήλωσε:

«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.   Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου… Τα βιβλία Ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο.

» Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει ‘σας ευχαριστώ’ υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News