325
(φωτ. αρχείου) | Alexandros Michailidis / SOOC

«Πράσινο φως» για τη δόση των €5,7 δισ. από το Euroworking Group

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 14:42
(φωτ. αρχείου)
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Πράσινο φως» για τη δόση των €5,7 δισ. από το Euroworking Group

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 14:42

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ άναψε την Παρασκευή το Euroworking Group, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

» Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

» Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

» Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

» Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής.

» Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε και τυπικά η γ’ αξιολόγηση, σύμφωνα με την «Έκθεση Συμμόρφωσης» των θεσμών που συζητήθηκε στο Euro Working Group.

Στην «Έκθεση Συμμόρφωσης» επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, δηλαδή η υλοποίηση των 110 προαπαιτούμενων, και έτσι θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση αυτή θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης (σε όποια απαιτείται) και έως τα μέσα του Μαρτίου.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται και η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και έναν μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News