537
Στο παρελθόν ελληνικές περίπολοι και τουρκικές έχουν μπει από λάθος πολλές φορές μέσα στο έδαφος του άλλου, δεδομένου ότι τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα. «Εχει γίνει χιλιάδες φορές, αλλά ποτέ δεν γινόταν κάτι», σημείωναν με ανησυχία κάτοικοι της περιοχής | Τwitter

Σε δίκη οι έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 14:33
Στο παρελθόν ελληνικές περίπολοι και τουρκικές έχουν μπει από λάθος πολλές φορές μέσα στο έδαφος του άλλου, δεδομένου ότι τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα. «Εχει γίνει χιλιάδες φορές, αλλά ποτέ δεν γινόταν κάτι», σημείωναν με ανησυχία κάτοικοι της περιοχής
|Τwitter

Σε δίκη οι έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 14:33

Για παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος και απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας θα δικαστούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί – ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης- που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στις Καστανιές, την ώρα που στην Αδριανούπολη είναι σε εξέλιξη άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης έχουν ήδη μεταβεί στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για τις σχετικές επαφές με την τουρκική πλευρά.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η Αθήνα επιθυμούσε την άμεση επίλυση του ζητήματος, η τουρκική εισαγγελική αρχή στην περιοχή κινήθηκε χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και πλέον οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε τουρκικό έδαφος.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτης Τζανακόπουλος.

Εκδηλη πάντως είναι η ανησυχία στον Εβρο για την τύχη των δύο στρατιωτικών (ο ένας μάλιστα φέρεται να κατάγεται από την περιοχή), καθώς εκφράζονται φόβοι πως οι Τούρκοι προκάλεσαν εσκεμμένα το μεθοριακό επεισόδιο. Και αυτό γιατί όπως εξηγούσαν πηγές της περιοχής, κατά το παρελθόν ελληνικές περίπολοι και τουρκικές έχουν μπει από λάθος πολλές φορές μέσα στο έδαφος του άλλου, δεδομένου ότι τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα.

«Εχει γίνει χιλιάδες φορές, αλλά ποτέ δεν γινόταν κάτι», σημείωναν καθώς αρκούσαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και κάθε φορά το ζήτημα θεωρείτο λήξαν. «Καθημερινά κάποιος μπαίνει μέσα στην πλευρά του άλλου ένα, δύο και τρία μέτρα», έλεγαν κάτοικοι της περιοχής επιβεβαιώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς την ημέρα του επεισοδίου.  Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα όπου οι δύο έλληνες στρατιωτικοί φέρονται να παραβίασαν τη συνοριακή γραμμή, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο των Καστανιών.

Αλλες πηγές αναδεικνύουν μία ακόμη -εφιαλτική- πτυχή της υπόθεσης, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι πρόκειται για στημένο επεισόδιο από τους Τούρκους με απώτερο στόχο να εγείρουν ζήτημα ανταλλαγής των δύο στελεχών του Στρατού με τους τούρκους στρατιωτικούς που έχουν καταφύγει στη χώρα μας ζητώντας άσυλο.

Ακόμα και αν θεωρηθεί «τραβηγμένο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι αδικαιολόγητη η ανησυχία για πιθανή συσχέτιση των δύο θεμάτων από την τουρική πλευρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Όπως ήταν φυσικό το θέμα προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Στην πλειονόητα των αναφορών πάντως υιοθετείται το σενάριο ότι οι δύο Ελληνες βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αποπροσανατολισμού τους.

«Οι δύο κρατούμενοι έλληνες στρατιωτικοί ανακρίνονται και για το περιστατικό ενημερώθηκαν ήδη από τον διοικητή της Εντίρνε τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τουρκίας», αναφέρει το CNN Turk.

Την άμεση επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε η Νέα Δημοκρατία με δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...