252
Αξιωματικός κρατά στο δεξί του χέρι το «βαλιτσάκι με τα πυρηνικά» | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Κινέζοι και Αμερικανοί (σχεδόν) ήλθαν στα χέρια για το βαλιτσάκι με τα πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 10:14
Αξιωματικός κρατά στο δεξί του χέρι το «βαλιτσάκι με τα πυρηνικά»
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Κινέζοι και Αμερικανοί (σχεδόν) ήλθαν στα χέρια για το βαλιτσάκι με τα πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 10:14

Ακολουθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ όπου και αν βρίσκεται, ακόμα και σε επίσημες επισκέψεις, την ώρα που ετοιμάζεται να συναντήσει ξένους ηγέτες.

Το περιβόητο βαλιτσάκι με τα πυρηνικά, η «μπάλα του ποδοσφαίρου» όπως τη λένε χαϊδευτικά οι αμερικανοί αξιωματούχοι, και ένας αξιωματικός που την κρατά (κυριολεκτικά) δεμένη πάνω του είναι σκιά του προέδρου των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Μέχρι που λίγο έλειψε να βρεθεί σε κινεζικά χέρια.

Το περιστατικό, που μόλις τώρα έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα Axios, συνέβη κατά την επίσκεψη του Τραμπ στο Πεκίνο, τον Νοέμβριο του 2017.

Οι Κινέζοι υπεύθυνοι δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Μέγαρο του Λαού του αξιωματικού που μεταφέρει τη βαλίτσα ενώ υπήρξε και κάποια αντιπαράθεση με σωματική βία περιορισμένης έκτασης.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται πέντε πηγές και υποστηρίζει ότι κινέζοι αστυνομικοί σταμάτησαν τους αμερικανούς πράκτορες, μεταξύ των οποίων και ο μεταφορέας της βαλίτσας, την ίδια στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ έμπαινε στο Μέγαρο του Λαού για να συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ενώ συνέβαιναν αυτά, μέλος της αμερικανικής αποστολής ενημέρωσε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου (και απόστρατο στρατηγό) Τζον Κέλι που βγήκε έξω και διέταξε τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να περπατάνε.

Τότε σημειώθηκε επεισόδιο, όταν κινέζος αξιωματικός άρπαξε τον Κέλι που τον έσπρωξε ενώ ένας αμερικανός πράκτορας έριξε στο έδαφος τον Κινέζο.

Το περιστατικό πήρε τέλος γρήγορα, ο κινέζος επικεφαλής της ασφάλειας ζήτησε συγγνώμη για την παρεξήγηση και δόθηκε η εντολή να μην υπάρξουν διαρροές.

Οι Κινέζοι ούτε καν ακούμπησαν τη βαλίτσα, εξηγεί το δημοσίευμα, το οποίο επιβεβαίωσε η Μυστική Υπηρεσία, η αρμόδια για να φυλάσσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...