489
Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να απέχει από την ψηφοφορία | SOOC

Aποχή ή ψήφος από την έδρα; H «απάντηση» της ΝΔ στο κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ με τις 10 κάλπες

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 09:27
Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να απέχει από την ψηφοφορία
|SOOC

Aποχή ή ψήφος από την έδρα; H «απάντηση» της ΝΔ στο κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ με τις 10 κάλπες

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 09:27

Τελικά η υπόθεση Novartis –μολονότι σκάνδαλο υπαρκτό κατά τη ΝΔ ή «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατά τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο– έχει εξελιχθεί σε πεδίο μικροπολιτικών βολών. Απόδειξη η φασαρία για τις 10 κάλπες στην ψηφοφορία στη Βουλή. Που ναι μεν δεν είναι απλώς διαδικαστικό θέμα και μαρτυρά τη μικροπολιτική στόχευση, αλλά υποβαθμίζει την όλη συζήτηση σε επίπεδο κομματικών ελιγμών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να στηθούν δέκα κάλπες, όσες και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, στη συζήτηση Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής ενώ την ίδια ώρα από τη ΝΔ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ψηφοφορία την Τετάρτη.

Αυτό υπαινίχθηκε το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες. «Θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η επαπειλούμενη αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια είναι και ένας τρόπος να εξουδετερωθεί το πολιτικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με τις δέκα κάλπες -αντί της μίας- έχει μια προφανή στόχευση να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ, καθώς εκτιμάται ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα θα πάρουν περισσότερους ψήφους και κάποια άλλα λιγότερες.

Απέναντι σε αυτό το τέχνασμα και μπροστά στο ενδεχόμενο η ΝΔ να βρεθεί να ψάχνει γιατί κάποιοι περισσότεροι ψήφισαν πχ. τον Αδωνι Γεωργιάδη και λιγότεροι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην Πειραιώς αναζητείται μια τακτική που θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να στείλει μεν ένα σαφές μήνυμα περί κάθαρσης αλλά να μην επιτρέψει την υπόθεση να τη βάλει σε μια φάση εσωστρέφειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για υπαρκτό σκάνδαλο, από την περασμένη Πέμπτη στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και το μήνυμα είναι επίσης σαφές:  «ναι» επί της αρχής στη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, «για να μην υπάρχουν σκιές και να έρθουν όλα στο φως».

Ομως από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στη μία κάλπη και όχι στις δέκα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης που θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή, η ΝΔ θα επιμείνει στο αίτημα που ετέθη στη Διάσκεψη των Προέδρων για ακύρωση του σχεδιασμού για στήσιμο δέκα καλπών, αλλά και για ψήφο, όχι επί ονομάτων, αλλά επί του ερωτήματος που διατυπώνεται στην πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από τη στιγμή που δεν είναι πιθανό να γίνει δεκτό από το Προεδρείο –με βάση τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– υπάρχουν δύο πιθανές αντιδράσεις: οι βουλευτές της ΝΔ να τοποθετούνται από το έδρανό τους χωρίς να πάνε στις κάλπες –λέγοντας από μικροφώνου «ναι στην προανακριτική, όχι στη σκευωρία»– ή το κόμμα να απέχει μαζικά από την ψηφοφορία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Από το Μαξίμου πάντως επιμένουν στις δέκα κάλπες λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μικροπολιτική πρακτική και εξηγούν ότι αν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο δημιουργείται πρόβλημα γιατί τα πρόσωπα που παραπέμπονται δεν μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...