482
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γέρνει. Για να δει την ανάπτυξη να έρχεται; | Nick Paleologos / SOOC

Θα έρθει η ανάπτυξη τον Απρίλιο;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Φεβρουαρίου 2018, 12:31
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γέρνει. Για να δει την ανάπτυξη να έρχεται;
|Nick Paleologos / SOOC

Θα έρθει η ανάπτυξη τον Απρίλιο;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Φεβρουαρίου 2018, 12:31

O Ευκλείδης Τσακαλώτος το ξεκαθάρισε στους Financial Times: «Θα παρουσιάσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο προς την ανάπτυξη και την κοινωνία τον Απρίλιο». Καλό. Δεν ξεκαθάρισε αν θα το κάνουν πριν ή μετά το Πάσχα. Υποθέτω μετά του Θωμά, να πειστούν όλοι.

Ως project, βέβαια, ακούγεται φιλόδοξο και αρκετά αριστερό, είναι η αλήθεια. Αν βάλεις μέσα στην ίδια φράση την κοινωνία, την ανάπτυξη, το σχέδιο και τη στρατηγική, τότε, ναι, είσαι ένας αριστερός πολιτικός που σχεδιάζει και μετά κάθεται πίσω στην καρέκλα του περιμένοντας να ξεκινήσουν τα πράγματα. Αλλά έτσι, το μόνο που θα δεις να αναπτύσσεται είναι το φυτό στη γλάστρα του γραφείου σου.

Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους εταίρους ότι η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης και, φυσικά, χωρίς αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης. Είναι δυνατόν να ελπίζει πως θα το πετύχει με το σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Απρίλιο; Διότι στο σύγχρονο κόσμο, η ανάπτυξη δεν απαιτεί κρατικό σχέδιο. Απαιτεί το κατάλληλο πλαίσιο. Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οφείλει να δείξει πρώτα σε μας και μετά στους εταίρους ποιο είναι το αναπτυξιακό πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς. Τι είναι, δηλαδή, αυτό που θα κάνει έναν επενδυτή να ρίξει τα λεφτά του στην Ελλάδα; Τι είναι εκείνο που θα κάνει τον άλλον να σηκώσει το στρώμα και να ξαναβάλει τα λεφτά στο σύστημα; Και, όχι δεν νομίζω ότι αρκεί η εντιμότητα του Αλέξη, του Πάνου και η οικονομική ευφυΐα του Ευκλείδη. Δεν αρκεί καν η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Γιώργο τον Κατρούγκαλο, που είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ούτε το ειδικό βάρος του εξαδέρφου Τσίπρα που είναι το οικονομικό επιτελείο του Μαξίμου.

Η ανάπτυξη θέλει τέσσερα-πέντε απλά πράγματα όπως:

Αυτοματοποιημένους μηχανισμούς υποδοχής και προώθησης των επενδύσεων. Αν είναι ο άλλος να περάσει από το γραφείο Πρωθυπουργού ή να περιμένει να σηκώσει ο υπουργός το τηλέφωνο, το πιθανότερο είναι να φοβηθεί. Και ναι, υπάρχουν επενδυτές που δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και διαβάζουν αναφορές για το Ελληνικό και τις Σκουριές.

Σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Ποιος ρίχνει τα λεφτά του στον τόπο που δεν γνωρίζει πότε θα έχει εκλογές; Εδώ οσονούπω αρχίζει το show Νovartis με τον έναν να απειλεί ότι θα στείλει τον άλλον στη φυλακή. Σας κάνει αυτό για εικόνα σύγχρονης, σταθερής, ευρωπαϊκής χώρας;

Σε αυτά, προσθέστε και τα αυτονόητα για το φορολογικό περιβάλλον, το καθεστώς ελέγχων, τις διάφορες Αρχές που είναι αρμόδιες για τη διενέργειά τους, τη μουρμούρα για έναν μηχανισμό που συχνά χρειάζεται το λάδι του.

Στο τέλος μένεις και απορείς τι είναι αυτό που θα παρουσιάσει τον Απρίλιο ο Τσακαλώτος και θα μας αφήσει όλους με ανοιχτό το στόμα, να χαζεύουμε την προέλαση της ανάπτυξης. Μεταξύ μας, ξέρουμε ότι είτε δεν θα παρουσιάσει τίποτα, είτε θα δείξει αοριστολογίες στο χαρτί, χωρίς κάτι ουσιαστικό. Διότι ο στόχος δεν είναι η ανάπτυξη. Ο στόχος είναι να σηκωθεί κουρνιαχτός, να καλύψει την ανεπάρκεια των κυβερνώντων και να βελτιώσει τις πιθανότητές τους στις εκλογές. Θέλετε ανάπτυξη; Επενδύστε σε σημαίες ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News