519
Ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνομιλία τους μέσα στη Βουλή την 1η Φεβρουαρίου | EPA/HAYOUNG JEON

«Εμφύλιος» στο SPD μετά τον παραγκωνισμό του Γκάμπριελ από τον Σουλτς

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 08:50
Ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνομιλία τους μέσα στη Βουλή την 1η Φεβρουαρίου
|EPA/HAYOUNG JEON

«Εμφύλιος» στο SPD μετά τον παραγκωνισμό του Γκάμπριελ από τον Σουλτς

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 08:50

Παράπλευρο θύμα της συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος φαίνεται ότι απομακρύνεται για να αναλάβει τη θέση του ο Μάρτιν Σουλτς.

Η εξέλιξη άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου στους Σοσιαλδημοκράτες, με τον Γκάμπριελ να εκφράζει την πικρία –αν όχι και την οργή του- για τον παραμερισμό του.

Ο απερχόμενος υπουργός έκανε λόγο για «σχέσεις ασέβειας, αθέτηση υποσχέσεων και έλλειψη εκτίμησης» προς  το έργο του στο υπουργείο.

«Είναι σαφές ότι λυπάμαι για το γεγονός ότι η δημόσια εκτίμηση του έργου μου δεν ενδιαφέρει καθόλου τη νέα ηγεσία του SPD», δήλωσε ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην εξαιρετικά υψηλή (και διακομματική) δημοτικότητά του και στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που θέλει το 70% των πολιτών να επιθυμούν την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως πρόσθεσε, αναφέρει το ΑΠΕ, «αυτό που μένει είναι μόνο η θλίψη για το πόση ασέβεια διέπει πλέον την συμπεριφορά μεταξύ μας στο SPD και για το πόσο λίγο μετράει ο λόγος που δίνει κανείς», δήλωση που υπονοεί ότι είχε εξασφαλίσει κάποια δέσμευση για την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τα δικά του σχέδια, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι αρχίζει για εκείνον μια νέα εποχή, για την οποία «στο σπίτι χαίρονται πολύ». Η κόρη του Μαρί (που είναι πέντε ετών) τού είπε: «Δεν πρέπει να λυπάσαι μπαμπά, τώρα θα έχεις περισσότερο χρόνο με μας. Είσαι καλύτερος από ό,τι με τον άνδρα με τις τρίχες στο πρόσωπο (σσ. εννοεί τον Μάρτιν Σουλτς)».

Τεταμένες σχέσεις

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με το CDU/CSU, ο Μάρτιν Σουλτς, ερωτηθείς σχετικά με την τύχη του κ. Γκάμπριελ, απάντησε ότι «ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσέφερε πολύ καλό έργο ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά αποφάσισα να μπω στην κυβέρνηση και μάλιστα ως υπουργός Εξωτερικών».

Αυτό το μάλλον απότομο ύφος δεν θα πρέπει να ξένισε κανένα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν τεταμένες τουλάχιστον από τον προηγούμενο Ιανουάριο, όταν ο κ. Γκάμπριελ εγκατέλειπε την ηγεσία του SPD – κατά την άποψη του κ. Σουλτς με μεγάλη καθυστέρηση, καθιστώντας την αναστροφή του κλίματος ανέφικτη.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είναι ο μοναδικός δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς του Σουλτς.

Ο επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Μίχαελ Γκρόσεκ παραδέχθηκε ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας για το κόμμα του με την είσοδο του Μάρτιν Σουλτς στην κυβέρνηση Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να το σπρώξουμε αυτό κάτω από το χαλί», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι βρήκε την αιτιολόγηση του κ. Σουλτς πειστική.

Από την πλευρά του ο Σουλτς και η επικεφαλής της ΚΟ του SPD και κατά πάσα πιθανότητα διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος Αντρέα Νάλες σκοπεύουν να διοργανώσουν επτά περιφερειακές διασκέψεις προκειμένου να πείσουν τα μέλη τους να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το CDU/CSU.

Σε αυτή του την εκστρατεία θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον αρχηγό της Νεολαίας του SPD και ανερχόμενο αστέρα της πολιτικής στη Γερμανία Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή την αποτροπή της συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκβαση της ψηφοφορίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη απήχηση των απόψεών του στη βάση του κόμματος.

Η ψηφοφορία των 463.723 μελών του SPD θα διεξαχθεί από την 20ή Φεβρουαρίου έως τη 2α Μαρτίου. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό την 4η Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...