683
Ο Λυκ Καρβουνάς, προβάλλεται ως η (μοναδική έως τώρα) ελπίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος | YouTube

Λυκ Καρβουνάς, ένας έλληνας γκέι για ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2017, 09:16
Ο Λυκ Καρβουνάς, προβάλλεται ως η (μοναδική έως τώρα) ελπίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος
|YouTube

Λυκ Καρβουνάς, ένας έλληνας γκέι για ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2017, 09:16

Εξι μήνες από την ιστορική του συντριβή στις γαλλικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας αναζητεί έναν νέο βηματισμό και έναν νέο ηγέτη. Οι τάξεις των οπαδών του έχουν σκορπίσει, άλλοι έχουν ταχθεί με τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, άλλοι έστριψαν αριστερά ψηφίζοντας τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν· ο επίσημος υποψήφιος του PS, Μπενουά Αμόν, είχε πάρει το θλιβερό 6,36% των ψήφων. Ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει το τιτάνιο έργο να ανατάξει το ιστορικό κόμμα της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς; Ενας Ελληνας είναι ο πρώτος που μπήκε μπροστά.

Ο Λικ Καρβουνάς, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, είναι ο πρώτος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έθεσε επισήμως υποψηφιότητα για την ηγεσία. «Σήμερα θέλω να συγκεντρώσω όλο τον κόσμο στο ίδιο σπίτι», δήλωσε ο Καρβουνά, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 το βράδυ της Πέμπτης.  «Θα υποβάλλω προτάσεις, θα θέσω τα πάντα στο τραπέζι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει εντελώς» διότι «έχει σταματήσει να δουλεύει».

Ο 46χρονος Καρβουνάς δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Μανουέλ Βαλς πρώην πρωθυπουργού (επί Φρανσουά Ολάντ). Ο γαλλικός Τύπος θεωρεί τον Βαλς μέντορα του Καρβουνάς, ο οποίος όμως κάποια στιγμή φρόντισε να πάρει αποστάσεις.

Βλέποντας αρκετούς παραλληλισμούς με τον Μακρόν, o οποίος εγκαίρως αποστασιοποιήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ και τελικά κέρδισε την προεδρία της χώρας, τα γαλλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο επίσης νέος Καρβουνάς φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του με τον μάλλον κεντρώο Βαλς όταν ο τελευταίος έσπασε τις γραμμές των Σοσιαλιστών και δεν στήριξε τον επίσημο προεδρικό υποψήφιο του κόμματος, Μπενουά Αμόν.

Με εκείνη την πράξη του, εξηγούν αναλυτές, ο Καρβουβάς μετατοπίστηκε εν μια νυκτί ιδεολογικά, από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών στην αριστερή, ενώ παράλληλα φιλοτέχνησε το πολιτικό προφίλ του ως ένας άνθρωπος που βάζει πάνω απ’ όλα το Κόμμα – στοιχείο απαραίτητο για κάποιον που έχει φιλοδοξίες να αναλάβει την ηγεσία του, «ο Καρβουνά δεν τις έκρυψε ποτέ και η υποψηφιότητά του δεν αποτελεί έκπληξη» σημείωσε στο φύλλο της την Παρασκευή η Liberation.

Και λόγω ηλικίας, ο Καρβουνάς παρουσιάζεται ως μια σοσιαλιστική εκδοχή τον Μακρόν. Αλλωστε έχει φροντίσει αρκετές φορές να επιτεθεί κατά του 40χρονου προέδρου. Κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών τον είχε χαρακτηρίσει μάλιστα «προδότη» επειδή εγκατέλειψε τον Ολάντ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μολονότι ο Μακρόν, αν και υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης δεν ανήκε στο PS. «Ενας προδότης που με 260.000 κλικ κέρδισε την εξουσία» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο 46χρονος σοσιαλιστής, μιλώντας για την πλατφόρμα που είχε δημιουργήσει ο Μακρόν στα πρώτα του βήματα προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το ταμπού

Ο Καρβουνάς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γάλλου πολιτικού και όχι μόνο επειδή μετέχει στην ευάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα του PS που μετρά πλέον μόλις 35 μέλη. Τον Ιούλιο του 2015, ο Καρβουνά έσπασε ένα ταμπού καθώς έγινε ο πρώτος ομοφυλόφιλος γάλλος βουλευτής που παντρεύτηκε τον σύντροφό του. Η Liberation τον χαρακτηρίζει «πιονιέρο». Και θυμάται ότι τον είχε συναντήσει λίγο πριν από τον ιστορικό, για τη γαλλική πολιτική σκηνή, γάμο του: «Είχα σχεδόν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αυτή η στιγμή ήταν απαγορευμένη, ότι δεν θα τη ζούσα ποτέ επειδή ήμουν ομοφυλόφιλος. Αλλά να! Ξανικά, μας μιλούν σαν όλους τους μελόνυμφους», είχε δηλώσει ενθουσιασμένος.

Οι ψηφοφόροι του αναγνώρισαν τη γενναιότητα και τον εξέλεξαν βουλευτή.

Προηγουμένως έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος, γερουσιαστής και δήμαρχος της Αλφορβίλ, προαστίου στα νοτιοανατολικά του Παρισιού.

Ασφαλώς η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά του. Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντα κάνει στη χώρα μας τις διακοπές του, αλλά εφέτος αποφάσισε να γίνει και επισήμως Ελληνας: τον Ιούλιο κάλεσε τους φίλους του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου έλαβε το ελληνικό του διαβατήριο, για να γιορτάσει τη διπλή του υπηκοότητα.

Η μητέρα του Καρβουνά ήταν Ελληνίδα από την Αθήνα. Πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 24 ετών αφού παντρεύτηκε τον Ιωσήφ Καρβουνά. Ο πατέρας του Καρβουνά γεννήθηκε στο Παρίσι στο 13ο διαμέρισμα από έλληνες γονείς μετανάστες από τη Σμύρνη. «Οπως πολλοί, στα 46 μου χρόνια είχα ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου (…) Είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...