281
Ο Μπομπ Ντίλαν σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του. Ο Αμερικανός αγνόησε επιδεικτικά τη Σουηδική Ακαδημία παρά τη βράβευσή του με Νομπέλ Λογοτεχνίας | EPA/JIM LO SCALZO

Πρόωρα Νομπέλ: Η Σουηδική Ακαδημία «βιάζεται» να γυρίσει τη «σελίδα Ντίλαν»

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 14:44
Ο Μπομπ Ντίλαν σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του. Ο Αμερικανός αγνόησε επιδεικτικά τη Σουηδική Ακαδημία παρά τη βράβευσή του με Νομπέλ Λογοτεχνίας
|EPA/JIM LO SCALZO

Πρόωρα Νομπέλ: Η Σουηδική Ακαδημία «βιάζεται» να γυρίσει τη «σελίδα Ντίλαν»

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 14:44

Να βιάζεται η Σουηδική Ακαδημία να ξεχάσει τον Μπομπ Ντίλαν; Να θέλει να βάλει πίσω της τις αντιδράσεις για την επιλογή ενός μουσικού για το Νομπέλ Λογοτεχνίας και έπειτα την αμηχανία για τη σιωπή διαρκείας του Αμερικανού; Σε κάθε περίπτωση η ακαδημία των βραβείων γνωστοποίησε ότι εφέτος θα ανακοινώσει τον άνθρωπο των Γραμμάτων που θα τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, την προσεχή Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζει (πέρυσι η ανακοίνωση για τον Ντίλαν είχε γίνει στις 13 Οκτωβρίου).

«Η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να ανακοινώσει το όνομα του βραβευθέντα με Νομπέλ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε στην ιστοσελίδα της τη Δευτέρα.

Οπως σημειώνουν ορισμένοι παρατηρητές, η ανακοίνωση αυτή θα επιτρέψει στα 18 μέλη της επιτροπής να γυρίσουν γρήγορα τη «σελίδα Ντίλαν», μια επιλογή την οποία η μακρά σιωπή του βραβευθέντος, που εκλήφθηκε από ορισμένους ακαδημαϊκούς ως αδιαφορία, κατέστησε κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενη.

Οχι μόνο ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος μουσικός ο οποίος έλαβε το βραβείο αυτό, αλλά χρειάστηκε και πολλές εβδομάδες προτού σχολιάσει έστω το γεγονός, για να σνομπάρει στη συνέχεια την τελετή απονομής των βραβείων.

Εφέτος οι σουηδικοί λογοτεχνικοί κύκλοι στοιχηματίζουν για έναν πιο συναινετικό υποψήφιο. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει εντυπωσιασμός», προεξόφλησε ο Κλέμενς Πόλινγκερ, κριτικός της εφημερίδας Svenska Dagbladet.

Ωστόσο οι προβλέψεις παραμένουν πάντα ένα στοίχημα.

Τα ονόματα των Ντον ΝτεΛίλο και Φίλιπ Ροθ (Ηνωμένες Πολιτείες) και της Μάργκαρετ Ατγουντ (Καναδάς), του Αδωνι (Γαλλία/Λίβανος/Συρία), του Χαρούκι Μουρακάμι (Ιαπωνία) και του Νγκούγκι γουά Θιόνγκο (Κένυα) επανέρχονται συχνά. Μπορούν να προστεθούν επίσης οι Γιαν Λιάνκε (Κίνα), Αμος Οζ και Ντέιβιντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Κλαούντιο Μάγκρις (Ιταλία), Ισμαήλ Κανταρέ (Αλβανία) και Μισέλ Ουελμπέκ (Γαλλία).

Εφέτος κάθε βραβείο Νομπέλ θα συνοδεύεται από εννέα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 937.000 ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...