269
O Χάρι Ντιν Στάντον το 2006 | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Πέθανε ο ακούραστος ρολίστας Χάρι Ντιν Στάντον

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 09:21
O Χάρι Ντιν Στάντον το 2006
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Πέθανε ο ακούραστος ρολίστας Χάρι Ντιν Στάντον

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 09:21

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες «φάτσες», ένας από τους πιο πιστούς υπηρέτες της Εβδομης Τέχνης, δεν υπάρχει πια. Την Παρασκευή έφυγε ήσυχα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών ο ηθοποιός Χάρι Ντιν Στάντον.

Στην 60ετή καριέρα του πέρασε από τα πλατό περισσότερων από 200 ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, μερικές φορές ως πρωταγωνιστής -όπως στο «Repo Man», «Ο Μεγάλος Δραπέτης», «Παρίσι, Τέξας», καθώς και στο πρόσφατο τηλεοπτικό ριμέικ «Twin Peaks»- και άλλοτε κρατώντας έναν δεύτερο αλλά πολύ χαρακτηριστικό ρόλο -από τον «Νονό 2» του Κόπολα, ως το «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ και τον «Τελευταίο Πειρασμό» του Σκορτσέζε.

Ο Στάντον πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο Cedars Sinai στο Λος Αντζελες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ατζέντης του Τζον Κέλι.

Φίλοι και συνεργάτες περιέγραψαν τον Στάντον ως έναν μοναδικό και ασυμβίβαστο λάτρη της τέχνης του κινηματογράφου, τον οποίο συνέχισε να υπηρετεί μέχρι τον θάνατό του. «Ηταν ακούραστος. Γι’ αυτόν κανένας ρόλος δεν ήταν μικρός», είπαν.

Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1926 στο Γουέστ Ίρβιν και υπηρέτησε στο Ναυτικό στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, μαχόμενος μάλιστα στην αιματοβαμμένη Οκινάουα.

Μετά τον πόλεμο μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου ασχολήθηκε με την υποκριτική. Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957. Το ντεμπούτο του ήταν στο γουέστερν «Tomahawk Trail». Ομως έπρεπε να φτάσει στα 60 του για να γίνει ευρύτερα γνωστός.

MV5BMjI5OTgyNzgyMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzgxMDA4MTE@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_
Στο «Παρίσι, Τέξας» του Βέντερς

Πρώτα ήρθε το «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς και έπειτα ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο «Repo Man» (1984) του Αλεξ Κοξ.

Συνέχισε να εργάζεται ως το τέλος. Μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε την ταινία «Φρανκ και Αβα» για τη σχέση του Σινάτρα με την Αβα Γκάρντνερ..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...