596
Ο Σίνζο Αμπε (αριστερά) και ο Μπαράκ Ομπάμα στο σημείο του ναυαγίου του θωρηκτού Αριζόνα | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Σίνζο Αμπε στο Περλ Χάρμπορ, 75 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 08:33
Ο Σίνζο Αμπε (αριστερά) και ο Μπαράκ Ομπάμα στο σημείο του ναυαγίου του θωρηκτού Αριζόνα
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Σίνζο Αμπε στο Περλ Χάρμπορ, 75 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 08:33

Για τους Αμερικανούς είναι το πρώτο Σημείο Μηδέν, το βαρύτερο πλήγμα που είχε καταφέρει κάποιος σε έδαφος της χώρας τους. Θα έμενε στην Ιστορία ως η «Ημέρα της Ντροπής» σε εκείνη την θρυλική ομιλία του Φραγκλίνου Ρούσβελτ στο Κογκρέσο την επομένη, όταν ζήτησε την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τους Ιάπωνες όμως; Τι είναι το Περλ Χάρμπορ; Μια ιστορία στρατιωτικού θριάμβου που χρειάστηκε να ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Μια ιστορία απέναντι στην οποία στέκονται ακόμα και σήμερα, 75 χρόνια μετά, με αμηχανία. Ηταν τα συναισθήματα του Σίνζο Αμπε, του ιάπωνα πρωθυπουργού που την Τρίτη (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τον Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τον ναύσταθμο στη Χαβάη.

Οι δύο ηγέτες επισκέφτηκαν το μνημείο που βρίσκεται στο σημείο του ναυαγίου του θρυλικού αμερικανικού θωρηκτού Αριζόνα, στο Περλ Χάρμπορ. Μόνο στο «USS Arizona» είχαν βρει φρικτό θάνατο 1.177 άνθρωποι εκείνη την ημέρα, 7 Δεκεμβρίου 1941.

Για τον Αμπε ήταν μια ιστορική στιγμή, καθώς γίνεται ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον χώρο μνήμης για τα θύματα της ξαφνικής επίθεσης την οποία είχε εξαπολύσει η χώρα του, ως Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας, βάζοντας στον πόλεμο και τις ΗΠΑ και οδηγώντας την τελικά στον όλεθρο.

«Ποτέ δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τον τρόμο του πολέμου, αυτός είναι ο όρκος που έδωσε ο λαός της Ιαπωνίας», τόνισε ο Αμπε ενώ εξέφρασε τα «ειλικρινή και διαρκή» συλλυπητήρια στα θύματα της ιαπωνικής επίθεσης πριν από 75 χρόνια. Ωστόσο, είχε διευκρινιστεί εκ των προτέρων ότι ο Αμπε δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση.

Για τον Μπαράκ Ομπάμα, τα νερά στο ναυάγιο του θωρηκτού Αριζόνα «ακόμη θρηνούν» και μίλησε για το πώς εκείνη την ημέρα τα θύματα επέδειξαν γενναιότητα ανεξάρτητα από τον βαθμό που έφεραν. Καλωσόρισε μάλιστα τον ιάπωνα ηγέτη «στο πνεύμα της φιλίας, με τον τρόπο που η Ιαπωνία πάντα με καλωσόριζε».

Οι δύο ηγέτες κατέθεσαν στεφάνια εις μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ και έριξαν ροδοπέταλα στη θάλασσα.

Ηταν ακόμη μια συμβολική κίνηση που σκόπευε να τονίσει την ισχύ της συμμαχίας ΗΠΑ και Ιαπωνίας που διατηρείται χωρίς μεταβολές μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως τόνισε ο Αμπε οι δύο χώρες πλέον διατηρούν μια «συμμαχία της ελπίδας».

2016-12-27T233624Z_1443088915_RC178D4CA500_RTRMADP_3_USA-JAPAN-PEARLHARBOR
Ο Αμπε με τον Εβερετ Χάιλαντ, έναν από τους επιζώντες της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941 (REUTERS/Hugh Gentry)

Ηταν όμως και μια πολιτικά αμήχανη στιγμή. Ο Αμπε είχε χτίσει μια προσωπική σχέση με τον Ομπάμα, ο οποίος όμως παραδίδει σε λίγες εβδομάδες τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος γενικά έχει αμφισβητήσει την αξία του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ και των σχέσεών τους ακόμα και με παραδοσιακούς συμμάχους. Αλλά πάλι, δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμπε ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχαν σπεύσει να συναντήσουν τον εν αναμονή 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ στον Πύργο Τραμπ στο Μαχνάταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γίνει ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που επισκέφτηκε τη Χιροσίμα και το μνημείο προς τιμή των πάνω από 150.000 ανθρώπων που έχασαν εκεί τη ζωή τους από την πρώτη αμερικανική ατομική βόμβα. Ούτε αυτός είχε ζητήσει συγγνώμη για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα ή του Ναγκασάκι.

Κατά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ τα ιαπωνικά μαχητικά είχαν βυθίσει και το θωρηκτό Αριζόνα, παρασύροντας στον θάνατο πάνω από 1.100 ναύτες και αξιωματικούς που βρίσκονταν σε αυτό. Πολλοί απλά παγιδεύτηκαν στο κουφάρι του θωρηκτού και πέθαναν από ασφυξία ή πνιγμό. Αλλωστε πολλών τα λείψανα παραμένουν μέχρι σήμερα μέσα στο βυθισμένο πλοίο. Κατά την επίθεση συνολικά σκοτώθηκαν 2.300 άτομα ενώ γύρω στα 20 πολεμικά πλοία βυθίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ηταν μια μέρα που άλλαξε την πορεία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και ολόκληρου του κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...