285
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις δηλώσεις του | Aris Oikonomou/SOOC

Δυσαρέσκεια Τουσκ για το σχέδιο της Μέι στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 17:19
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις δηλώσεις του
|Aris Oikonomou/SOOC

Δυσαρέσκεια Τουσκ για το σχέδιο της Μέι στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 17:19

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πλήρη δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά το Brexit» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η πρόταση που παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στην χώρα της είναι «κατώτερη των προσδοκιών».

«Τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΕΕ των 27 και έχουμε καταστήσει σαφή την θέση μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πλήρη δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά το Brexit» επισήμανε ο κ. Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής όπου η Τερέζα Μέι παρουσίασε το σχέδιό της.

«Η πρώτη μου εντύπωση», σχολίασε ο κ. Τουσκ, «είναι ότι η βρετανική πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών μας και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση των πολιτών. Όμως, η διαπραγματευτική μας ομάδα θα αναλάβει τώρα να αναλύσει την πρόταση αυτή γραμμή προς γραμμή μόλις την παραλάβουμε γραπτώς» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πυρά Σόιμπλε: «Κορόιδεψαν με ψέμματα τους Βρετανούς»

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την παρασκευή ότι ειπώθηκαν ψέματα στους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit ενώ επιτέθηκε σε αυτούς που ήταν πίσω από την εκστρατεία διότι δεν ανέλαβαν την ευθύνη όταν επικράτησαν στο δημοψήφισμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Στην εκστρατεία για το Brexit ειπώθηκαν ατελείωτα ψέματα στους Βρετανούς, και εξαπατήθηκαν, και όταν συνέβη να πετύχουν, αυτοί που το έκαναν αυτό το έσκασαν διότι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό».