371
Ο επικεφαλής του MoDem και -υπό παραίτηση πλέον- υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού | REUTERS/Benoit Tessier

Παραιτείται και ο Φρανσουά Μπαϊρού από την κυβέρνηση Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 09:35
Ο επικεφαλής του MoDem και -υπό παραίτηση πλέον- υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού
|REUTERS/Benoit Tessier

Παραιτείται και ο Φρανσουά Μπαϊρού από την κυβέρνηση Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 09:35

Μία ημέρα μετά την δήλωση αποχώρησης της υπουργού Αμυνας Σιλβί Γκουλάρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι και αυτός εγκαταλείπει την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εντυπωσιακή νίκη που σημείωσε η παράταξη του γάλλου προέδρου στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον 39χρονο πρόεδρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι αποχωρήσεις τον αφήνουν εντελώς ανενόχλητο καθώς δεν θα έχει ούτε καν τον βασικό κυβερνητικό εταίρο να τον ελέγχει!

Ο Μπαϊρού, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MoDem από το οποίο προέρχεται και η Γκουλάρ, σε δήλωσή του στο AFP γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από ο κυβερνητικό σχήμα και παρέπεμψε στην απογευματινή συνέντευξή Τύπου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Λίγο αργότερα, επίσης το πρωί της Τετάρτης, την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το κυβέρνηση εξέφρασε και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ, επίσης από το MoDem. Οπως διευκρίνισε θα είναι πλέον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του MoDem στην Εθνοσυνέλευση.

Μετά από αυτές τις τρεις παραιτήσεις σε δύο ημέρες δεν υπάρχουν στην κυβέρνηση άλλα μέλη του μικρού κόμματος, το οποίο συμμάχησε με αυτό του Μακρόν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Αργότερα μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο πρωθυπουργός θα είναι εκ νέου ο Εντουάρ Φιλίπ.

Γαλλικά μέσα εκτιμούν ότι η παραίτηση Μπαϊρού συνδέεται με την υπόθεση της έρευνας κατά ευρωβουλευτών οι οποίοι δήλωναν ως συνεργάτες στη Ευρωβουλή πρόσωπα τα οποία στην πραγματικότητα εργάζονταν για τα κόμματά τους στο Παρίσι.

Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει την Γκουλάρ, η οποία εξηγούσε την Τρίτη ότι αποχωρεί καλή τη πίστει για να προχωρήσει η έρευνα, αλλά και την ακροδεξιά προεδρική υποψήφια Μαρίν Λεπέν η οποία όταν ήταν μέλος της Ευρωβουλής είχε δηλώσει σαν συνεργάτη της τον σωματοφύλακά της, χωρίς να εργάζεται εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραιτήσεις φαίνεται να είναι οι μετασεισμοί από την εκλογή Μακρόν στην προεδρία και την εύκολη -αν και όχι σαρωτική- επικράτησή του στην Εθνοσυνέλευση. Δίνουν στον νέο πρόεδρο την ευχέρεια να προχωρήσει εντελώς μόνος, με μια κυβέρνηση που θα έχει διαμορφώσει ο ίδιος όπως επιθυμεί.

Ο Monde σημειώνει ακόμη ότι τριγμοί ακούγονται και από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στην Εθνοσυνέλευση. Υπάρχει, όπως προσθέτει, κίνδυνος διάσπασης ανάμεσα στους «συμβατούς με τον Μακρόν» (macroncompatibles) και στους πιο παραδοσιακούς. Ολα αυτά πριν καν ο Μακρόν προχωρήσει σε ουσιαστικές αποφάσεις ως πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...