1110
Ο Ρονάλντο πανηγυρίζει με τον Καρμπαχάλ τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League. Το τελευταίο ματς του Πορτογάλου με τους Μαδριλένους; | Reuters / Eddie Keogh

Η οργή του Ρονάλντο: Θα φύγει – να πάει πού;

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουνίου 2017, 11:55
Ο Ρονάλντο πανηγυρίζει με τον Καρμπαχάλ τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League. Το τελευταίο ματς του Πορτογάλου με τους Μαδριλένους;
|Reuters / Eddie Keogh

Η οργή του Ρονάλντο: Θα φύγει – να πάει πού;

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουνίου 2017, 11:55

Ηταν Ιούνιος πάλι, πριν από δύο χρόνια, όταν είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο Μέσι». Ο αργεντινός σούπερ-σταρ των γηπέδων είχε κατηγορηθεί από τις ισπανικές Αρχές ότι απέκρυψε εισοδήματα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (αργότερα βγήκαν κι άλλα στη φόρα), και ο μαδριλένικος Τύπος τον είχε κρεμάσει -χωρίς δεύτερη σκέψη- στα μανταλάκια.

Οι οπαδοί της Ρεάλ «έκραζαν» την Μπαρτσελόνα, που είχε σπεύσει να υπερασπιστεί δημοσίως τον «φοροφυγά» της χωρίς να έχει το παραμικρό στοιχείο για την αθωότητά του, πέρα από τον λόγο του. «Πώς μπορεί ένας σύλλογος να γνωρίζει, τι κάνει με τα οικονομικά της η οικογένεια κάθε ποδοσφαιριστή του;».

Δίκιο είχαν. Ο ίδιος ο Μέσι ισχυρίστηκε, στη δίκη του, ότι δεν είχε ιδέα για τα λογιστικά «μαγειρέματα» του πατέρα του – θα τα ήξερε η Μπαρτσελόνα; Μόνο που, τώρα, η ίδια φαρσοκωμωδία παίζεται στην αυλή τους.

Κατηγορούμενος είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο (για φοροδιαφυγή ύψους 14,7 εκατομμυρίων ευρώ) και πρόθυμος μάρτυς υπέρ της αθωότητάς του, η Ρεάλ Μαδρίτης. Λες και είναι σε θέση να γνωρίζει, τι έχει σκαρώσει ο πολυμήχανος ατζέντης Ζόρζε Μέντες για να βγάλει το κατιτίς παραπάνω ο καλύτερός του πελάτης και φίλος του.

Ο Μέσι, ο Ρονάλντο ή ο Νεϊμάρ (που έχει παρόμοια προβλήματα) μπορούν να προσλάβουν τους καλύτερους δικηγόρους, προκειμένου να αποδείξουν ότι αδίκως τους κατηγορούν. Αλλά αυτό το προνόμιο -που δεν είναι αυτονόητο για τον καθέναν- δεν τους αρκεί. Απαιτούν να είναι υπεράνω των νόμων και των διαδικασιών που ισχύουν για όλους τους άλλους πολίτες, να μην τολμά κανένας εισαγγελέας και καμία Αρχή να διακόψει τη νιρβάνα τους. Με τόσο καλή μπάλα που παίζουν, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους ζητά εξηγήσεις για τίποτα – και τα όποια παραπτώματά τους θα πρέπει να τους συγχωρούνται αυτοδικαίως. Κι επειδή αυτή την ασυλία κανένας νομικός δεν μπορεί να τους την εξασφαλίσει, εκβιάζουν τους πανίσχυρους συλλόγους τους να τους «βγάλουν λάδι». Με τις υψηλές γνωριμίες τους και με την τεράστια επιρροή τους. Αλλιώς…

Αλλιώς, παίρνουν το καπελάκι τους και φεύγουν. Ενοχλημένος από τη δικαστική του περιπέτεια, τον περασμένο Νοέμβριο ο Μέσι αρνήθηκε να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Τώρα που έπεσε στα μαλακά, δεν έχει αντίρρηση. Ο Νεϊμάρ, κάθε φορά που η υπόθεσή του έρχεται στην επιφάνεια, βάζει τους «κύκλους» του να λένε πως σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ισπανία. Και τώρα ο Ρονάλντο αφήνει να διαρεύσει ότι δεν θα ξαναφορέσει τη φανέλα της «Βασίλισσας». Τον έχει πληγώσει -λέει- η συμπεριφορά της ισπανικής δικαιοσύνης απέναντί του, και τον έχει απογοητεύσει η αδυναμία της Ρεάλ να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την τιμή και την υπόληψή του.

Γνήσια οργή ή ψυχρός εκβιασμός; Και τα δύο. Ο Ρονάλντο δεν είναι Μέσι. Δεν θ’ αφήσει να πέσει κάτω τίποτα απ’ όσα θα μπορούσαν να μουντζουρώσουν τη δημόσια εικόνα του. Θα «την πει» στους οπαδούς που τον αποδοκιμάζουν, θα βρει τρόπο να «απαντήσει» -ο Κόσμος να χαλάσει- σε όσους τον επικρίνουν. Το «εγώ» του δεν θα ανεχθεί να τον χλευάζουν, αποκαλώντας τον… «CR 14,7» (από το ποσό της φοροδιαφυγής που φέρεται να έχει διαπράξει). Οσο νιώθει ότι η Ρεάλ τον έχει αφήσει αβοήθητο σε αυτή την ιστορία, είναι ικανός για όλα. Η A Bola γράφει ότι, αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα του «καπρίτσια». Η Record ισχυρίζεται ότι είναι αμετάπειστος. Θα φύγει. Και η διαδικτυακή έκδοση της Marca αποκαλύπτει ότι η διοίκηση της Ρεάλ κάνει λόγο για «τρομερή οργή» του Πορτογάλου επιθετικού, δημοσιεύοντας μία ανώνυμη δήλωση υψηλόβαθμου παράγοντα του συλλόγου: «Οταν λέει ότι του συμπεριφέρθηκαν σαν σε εγκληματία, το εννοεί».

2017-06-14T102640Z_402892304_RC122D0D5140_RTRMADP_3_SOCCER-CONFEDERATIONS-POR-TRAINING
Ο Ρονάλντο στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών με την Εθνική Πορτογαλίας και ενώ έχει ήδη ξεσπάσει η υπόθεση της φοροδιαφυγής

Θα φύγει. Να πάει, πού; Μια επιλογή είναι η Κίνα. Προτού «σκάσει» το θέμα της φοροδιαφυγής, η A Bola έγραφε ότι κινεζικός σύλλογος είναι έτοιμος να προσφέρει στον ποδοσφαιριστή 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και στη Ρεάλ 200 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Διόλου απίθανο. Με τα λεφτά που σκορπάνε οι Κινέζοι για οποιονδήποτε μπορεί να κλωτσήσει το τόπι καλά, το ποσό αυτό φαντάζει πολύ μικρό για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου. Εναν από τους δύο κορυφαίους, τέλος πάντων. Το ζήτημα είναι, αν ο Ρονάλντο, στα 32 του, είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή. Κίνα σημαίνει, αντίο Champions League, αντίο «Χρυσή Μπάλα», αντίο ατομικά ρεκόρ. Είναι τόσο ανταγωνιστικός, που αποκλείεται το χρήμα να εξαγοράσει τη φιλοδοξία του.

Στην Ευρώπη, ελάχιστες ομάδες θα μπορούσαν να τον πληρώσουν. Το συμβόλαιο που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο (τον δεσμεύει έως το 2021) προβλέπει ρήτρα αποδέσμευσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Βεβαίως, καμία ομάδα δεν μπορεί να κρατήσει έναν παίκτη με το ζόρι. Πόσω μάλλον τον Ρονάλντο… Οπότε, αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί δραματικά. Αλλά, και πάλι. Μαζί με τις συνολικές αποδοχές του, το κόστος μιας τέτοιας μετεγγραφής θα ξεπεράσει τα 500.000.000 ευρώ. Πόσοι σύλλογοι θα μπορούσαν να τα δώσουν; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν. Στην Μπαρτσελόνα δεν πάει με τίποτα – ούτε εκείνη θα τον ήθελε.

Η Γιουνάιτεντ είναι το παλιό του «σπίτι». Εκεί έζησε έξι ευτυχισμένα χρόνια. Μόνο που, τώρα, σπιτονοικοκύρης είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Μετά τη συνεργασία τους στη Ρεάλ, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι και πολύ καλές. Στη Σίτι κάνει κουμάντο ο Γκουαρντιόλα. Αλλο μεγάλο εμπόδιο. Ο Κριστιάνο δεν ταιριάζει με το στιλ του καταλανού προπονητή. Ούτε ως παίκτης, ούτε ως χαρακτήρας. Αλλά και ο ίδιος ο Πορτογάλος θα το σκεφτόταν πολύ να γίνει «ο προδότης του Μάντσεστερ». Η Παρί αναζητά έναν σούπερ-σταρ, μετά τη φυγή του Ιμπραΐμοβιτς, και χρήματα έχει μπόλικα. Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της στο Champions League, όμως (πλέον, και στο γαλλικό πρωτάθλημα), δεν είναι κάτι που ο «CR7» θα μπορούσε εύκολα να παραβλέψει.

Η ηλεκτρονική Marca επιμένει πως η Ρεάλ σχεδιάζει την επόμενή της σεζόν εξετάζοντας και το χωρίς τον Κριστιάνο σενάριο. Γενικώς, την προβληματίζει το γεγονός ότι -εφέτος- οι BBC (Μπέιλ, Μπενζεμά, Κριστιάνο) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αλλά, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόταν, ήταν να πουλήσει τον Ρονάλντο. Θα τον αφήσει -γράφουν τα ισπανικά ΜΜΕ- να ηρεμήσει μια δυο εβδομάδες, και θα προσπαθήσει να τον πείσει ότι το προσωπικό του θέμα το αντιμετωπίζει σαν δικό της. Κυρίως, θα αναζητήσει έναν τρόπο για να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του Πορτογάλου.

Αυτό είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα, κι όχι οι νομικές συνέπειες ενδεχόμενης καταδίκης του: ένα πρόστιμο και μερικοί μήνες φυλάκισης με αναστολή. Ο Ρονάλντο, πολύ θα ήθελε να τιμωρήσει τους Ισπανούς για την ασέβεια που έδειξαν στο πρόσωπό του. Στο τέλος της μέρας, όμως, ίσως να το δει πιο ρεαλιστικά. Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, στη Μαδρίτη περνούσε την καλύτερη περίοδο της ζωής του, και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Αξίζει να τα γκρεμίσει όλα για ένα «γινάτι»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...