1103
O Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, διάδοχος του Βλάνταν Ιβιτς, για τον οποίο ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς γιατί έφυγε από την ομάδα. | INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Στανόγεβιτς έκανε «κλικ» στον Ιβάν – είναι καλύτερος από τον Ιβιτς;

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουνίου 2017, 15:43
O Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, διάδοχος του Βλάνταν Ιβιτς, για τον οποίο ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς γιατί έφυγε από την ομάδα.
|INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Στανόγεβιτς έκανε «κλικ» στον Ιβάν – είναι καλύτερος από τον Ιβιτς;

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουνίου 2017, 15:43

Μέσα (ή και αρχές) Ιουνίου δύσκολα βρίσκεις τον προπονητή που ψάχνεις. Οι περισσότεροι σύλλογοι στην Ευρώπη είναι πιο προνοητικοί από τους δικούς μας, κι έτσι τα… ράφια έχουν αδειάσει από νωρίς. Τέτοια εποχή κυκλοφορούν ελεύθεροι μόνον όσοι έχουν αποφασίσει να κάνουν αγρανάπαυση, όσοι ζητούν «τα μαλλιά της κεφαλής τους» (επειδή δεν καίγονται να δουλέψουν), κι όσοι έχουν κάποιο -μικρό ή μεγάλο- ελάττωμα. Οι ελληνικές ομάδες ψωνίζουν, συνήθως, από το πανέρι. Ο Μπέντο, ο Χιμένεθ, ο Χάσι, και τώρα ο Στανόγεβιτς, είναι οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις τεχνικών που μας ήρθαν από την ανεργία.

Αυτές οι δουλειές γίνονται τον Μάιο, που οι επιλογές είναι άφθονες. Μόνο που -τότε- ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα χρειαστεί ν’ αλλάξει προπονητή. Ο Βλάνταν Ιβιτς -το «πουλέν» του Ιβάν Σαββίδη- σχεδίαζε, ήδη, μαζί με τον Λούμπος Μίχελ, την ομάδα της προσεχούς σεχόν. Η ανάγκη προέκυψε ξαφνικά, αναπάντεχα, και η αναζήτηση έγινε κάτω από την αφόρητη πίεση του χρόνου, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή προεργασία. Η εντολή του Ιβάν ήταν να βρεθεί κάποιο «όνομα», με ένσημα στον πρωταθλητισμό, με φιλοδοξίες και με ετήσιες αποδοχές γύρω στο εκατομμύριο. Οι προδιαγραφές μαρτυρούσαν τη δυσκολία του εγχειρήματος – όλοι κάποιον τέτοιο θέλουν.

Ο Χουάντε Ράμος είχε «κασέ» δυο εκατομμυρίων ευρώ. Ο Πάουλο Σόουζα ζήτησε και «τρελές» εγγυήσεις για μετεγγραφές – τελικώς, προτίμησε την Κίνα του εύκολου πλουτισμού. Ο Μαουρίσιο Πελεγκρίνο και ο Χαβιέρ Αγκίρε είχαν αποφασίσει να κάνουν ένα διάλειμμα και να περάσουν λίγο χρόνο με τις οικογένειές τους. Ο Σέρχι Ρεμπρόφ αποχώρησε από την Ντινάμο Κιέβου για να χαλαρώσει από την πίεση – στον ΠΑΟΚ θα ερχόταν; Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους -όπως ο Ουκρανός Βίκτορ Σκρίπνικ, που έφυγε από τη Βέρντερ Βρέμης- αρνήθηκαν να μπλέξουν με το κωμικό ελληνικό πρωτάθλημα. Τα ίδια δεν είχε πάθει και ο Ολυμπιακός; Για περίπου ενάμισι μήνα όργωσε την ευρωπαϊκή αγορά, κι αφού εισέπραξε καμιά δεκαριά «όχι», κατέληξε στον Αλβανο-κοσοβάρο Μπέσνικ Χάσι και «ξενέρωσε» τον κόσμο του.

Κάποια στιγμή, ο ΠΑΟΚ στράφηκε σε πιο ρεαλιστικά κριτήρια. Ο «εκλεκτός» του έπρεπε να είναι νέος, ελεύθερος, φιλόδοξος, όχι πολύ απαιτητικός, πετυχημένος και συμβατός με την ομάδα. Τον βρήκε (;) στο πρόσωπο του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Νέος, είναι (44). Μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Ιβιτς. Ελεύθερος, ήταν. Ανεργος από τον περασμένο Δεκέμβριο. Φιλόδοξος, «παίζεται» αν είναι. Προτού κλείσει τα 40 δούλεψε στην Κίνα, σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η τελευταία, η Εντερπράισις (αυτή με την οποία συνεργάζεται ο Ολυμπιακός), αγωνιζόταν στη Β’ Κατηγορία της χώρας. Απαιτητικός, δεν είναι. Με το εκατομμύριο ο Ιβάν θα πληρώσει σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο – και θα πάρει και ρέστα. Συμβατός με το ρόστερ του ΠΑΟΚ, είναι. Παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής της μπάλας, με τις γραμμές ψηλά και «πρέσινγκ» σε όλο το γήπεδο, κάτι που είδαμε -εφέτος- και από τον Ιβιτς. Παίκτες για να υποστηρίξουν αυτό το παιχνίδι, υπάρχουν στην Τούμπα.

DCcVzDUXgAAyUJf
Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς στα γραφεία του ΠΑΟΚ

Το «πετυχημένος» σηκώνει πολλή κουβέντα. Στα σχεδόν δύο χρόνια που κάθισε στον πάγκο της Παρτίζαν (Απρίλιος 2010 – Ιανουάριος 2012), κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Καθόλου άσχημα, όμως η Σερβία βρίσκεται στο Νο 28 της κατάταξης της UEFA για το 2017 (η Ελλάδα είναι στο Νο 14), κάτω από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ και τη Σκωτία, μεταξύ άλλων. Και η ομάδα στην οποία γνώρισε τις πιο μεγάλες του προπονητικές επιτυχίες, η Παρτίζαν Βελιγραδίου (Νο 121 στο ranking των συλλόγων), είναι μέγεθος πολύ μικρότερο από τον ΠΑΟΚ (Νο 61).

Τη μία σεζόν οδήγησε την Παρτίζαν στους Ομίλους του Champions League, ξεπερνώντας την Αντερλεχτ στα play-offs (δεν πήρε ούτε έναν βαθμό στους έξι αγώνες με την Αρσεναλ, τη Σαχτάρ και την Μπράγκα), όμως την άλλη αποκλείστηκε από τα προκριματικά -και του Champions και του Europa League- από την Γκενκ και τη Σάμροκ Ρόβερς, αντιστοίχως. Στην Κίνα, κατάφερε μόνο να αυγατίσει τον τραπεζικό του λογαριασμό. Και στο εξάμηνο πέρασμά του από το Ισραήλ, άφησε τη Μακάμπι Χάιφα στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Εκεί, έπαθε Βατερλό. Οταν την παρέλαβε, η Μακάμπι έμπαινε στο καινούργιο της γήπεδο, με 27.000 διαρκείας και στόχο τον πρωταθλητισμό. Είχε, μόλις, πάρει πίσω τον Μπεναγιούν από την Αγγλία, και είχε κάνει άλλες 11 καλές μετεγγραφές. Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, βρισκόταν 16 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Ο Στανόγεβιτς ήρθε με τις συστάσεις του παρτιζάνου πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ (και άτυπου συμβούλου του Σαββίδη, Ζβόνιμιρ Βούκιτς), που τον βλέπουμε τακτικά στην προεδρική σουίτα της Τούμπας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξαν συμπαίκτες στην Παρτίζαν (και με τον Ιβιτς), ενώ αργότερα (Ιανουάριος 2011 – Ιανουάριος 2012) ο Βούκιτς τον είχε προπονητή. Τα καλύτερα γι’ αυτόν είπε στον Μίχελ και ο ίδιος ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ. Απ’ όσα άκουσε, ο Ιβάν κατάλαβε ότι ο Στανόγεβιτς είναι -λόγω εμπειρίας- μία βελτιωμένη έκδοση του Ιβιτς. Και ότι χορταίνει τον κόσμο καλή μπάλα. Ετσι το αποφάσισε. Αλλά, οι οπαδοί της ομάδας περίμεναν κάτι καλύτερο. Διαφορετικά, ας έμενε ο Ιβιτς. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πήγε καλά.

Ναι, η σεζόν που πέρασε ήταν μία «χρυσή ευκαιρία» για τον ΠΑΟΚ να πάρει Πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έκανε τη χειρότερή του σεζόν επί Μαρινάκη, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έχασαν πολύτιμο χρόνο – ο ένας με τον Στραματσόνι και η άλλη με τον Κετσπάγια και τον Μοράις. Αλλά κι ο ΠΑΟΚ άργησε να «πάρει μπρος». Πλήρωσε το χάος που άφησε, φεύγοντας, ο Τούντορ, την επιλογή του να αλλάξει τη μισή ομάδα πέρυσι το καλοκαίρι, και την απειρία του «πρωτάρη» Ιβιτς. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα είχε μια αξιοπρεπή πορεία στην Ευρώπη, κατέκτησε το Κύπελλο έπειτα από 14 χρόνια, για δυο τρεις μήνες έπαιξε καταπληκτική μπάλα, ενώ μειώθηκαν στο ελάχιστο οι μυϊκοί τραυματισμοί των παικτών της. Ο Ιβιτς δεν τα έκανε όλα τέλεια, έχασε τον έλεγχο στο φινάλε της σεζόν (αυτό θα παραμείνει άλυτο μυστήριο), όμως κατάφερε πολλά. Γι’ αυτό αγαπήθηκε από τον κόσμο και στηρίχθηκε από τον μεγαλομέτοχο όσο κανείς. Εγινε ο 21ος από τους 53 προπονητές στα χρονικά του ΠΑΟΚ και ο πρώτος επί Σαββίδη που ολοκλήρωσε τη σεζόν. Είναι «τρελό» αλλά, ουσιαστικά, η εικόνα του μουντζουρώθηκε στα 15 τελευταία λεπτά της χρονιάς.

Ο Στανόγεβιτς θα χρειαστεί χρόνο για να μάθει τον σύλλογο, τις ιδιαιτερότητές του και τις απαιτήσεις που έχει το ελληνικό πρωτάθλημα (μην τις υποτιμάτε), ενώ οι ΠΑΟΚτσήδες θα περιμένουν καλό θέαμα και θετικά αποτελέσματα από το πρώτο φιλικό της σεζόν. Είναι κι αυτή η αρνητική παράδοση του ΠΑΟΚ -τα τελευταία χρόνια- στην προσαρμογή των ξένων προπονητών του… Αλλά, η πιο μεγάλη του δυσκολία θα είναι να διώξει το «φάντασμα» του Ιβιτς. Πολλοί στην Τούμπα πιστεύουν ότι ο Βλάνταν ήταν έτοιμος για πρωταθλητισμό. Δεν θα το μάθουμε ποτέ – ούτε και το γιατί, ακριβώς, έφυγε από την ομάδα. Αυτή η εντύπωση, όμως, θα παραμονεύει σε κάθε αστοχία του διαδόχου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...