900
Η μεγάλη στιγμή, το άνοιγμα των φακέλων με τις προσφορές και τις εγγυητικές επιστολές |

Πώς κέρδισε τον ΔΟΛ ο Μαρινάκης

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 18:46
Η μεγάλη στιγμή, το άνοιγμα των φακέλων με τις προσφορές και τις εγγυητικές επιστολές
|

Πώς κέρδισε τον ΔΟΛ ο Μαρινάκης

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 18:46

Την Πέμπτη ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα παραστεί στην ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη. Διατηρεί, άλλωστε, οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια, από τα χρόνια του πατέρα του, που υπήρξε βουλευτής της ΝΔ επί αρχηγίας του εκλιπόντος. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κάρντιφ της Ουαλίας, για τον τελικό του Champions League. Και από Τρίτη, όταν επιστρέψει στην Ελλάδα, μάλλον θα κάνει την πρώτη του βόλτα στα γραφεία του ΔΟΛ.

Η διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών για τον ΔΟΛ έλαβε χώρα στον έκτο όροφο του κτιρίου της Μιχαλακοπούλου. Εκεί ήταν οι τεχνικοί σύμβουλοι των τραπεζών, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων. Έναν όροφο πιο κάτω, εκεί που εδρεύει δηλαδή «Το Βήμα», τα δημοσιογραφικά στελέχη του ΔΟΛ είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το γραφείο του διευθυντή της εφημερίδας, του Αντώνη Καρακούση. Στον τέταρτο όροφο είχαν αρχίσει να μαζεύονται οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα «Νέα». Και στο ισόγειο ο «ΒΗΜΑ FM» μετέδιδε πρόγραμμα. Ολοι τους, λοιπόν, έζησαν τις αμήχανες και αγωνιώδεις στιγμές, περιμένοντας να μάθουν ποιος θα αποκτήσει την επιχείρηση όπου δούλευαν υπομονετικά επί μήνες κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες και, φυσικά, πόσα θα πάρουν έναντι των οφειλομένων.

Συντάκτες του ΔΟΛ περιμένουν να μάθουν τις εξελίξεις στο γραφείο του Αντώνη Καρακούση, διευθυντή στο «Βήμα»
Στελέχη των μέσων του ΔΟΛ περιμένουν να μάθουν τις εξελίξεις στο γραφείο του Αντώνη Καρακούση, διευθυντή του «Βήματος», στον πέμπτο όροφο. Οι φάκελοι ανοιγαν έναν όροφο πιο πάνω (Φώτο: Γιώργος Οικονομόπουλος, «Το Βήμα»)

«Μαρινάκης 22, 8 εκατ.» έγραφε το μήνυμα που έφτασε στο κινητό του Καρακούση και διαπέρασε όλους τους ορόφους. Ακολούθησαν χαμόγελα. Όχι για το πρόσωπο του νέου ιδιοκτήτη, αλλά για το ποσό. Αν δεν το ξέρετε, το νέο καθεστώς που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, στέλνει τους εργαζόμενους να αποζημιωθούν ουσιαστικά τελευταίοι (με το 25% του τιμήματος), αφού ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τραπεζών και Δημοσίου. Επίσης οι εργαζόμενοι δεν έχουν ουδεμία απαίτηση έναντι του νέου ιδιοκτήτη. Είναι στη διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει με ποιους θα συνεργαστεί και, φυσικά, δεν υποχρεούται να αποζημιώσει όσους δεν διατηρήσει στο εργατικό δυναμικό του ΔΟΛ. Νέοι καιροί…

Για την άυλη περιουσία του ΔΟΛ, δηλαδή τίτλους και συμμετοχές σε τρίτες εταιρείες, κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές. Οι εκτιμήσεις προέβλεπαν «ντέρμπι» μεταξύ Μαρινάκη και Σαββίδη, αντίστοιχο αυτών που παίζουν οι ομάδες τους. Το ντέρμπι ήταν φυσικά και πολιτικό. Είναι γνωστό ότι και οι δύο επιχειρηματίες «συγκρούονται» και στην αρένα της πολιτικής. Ο Μαρινάκης είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, ο Σαββίδης διατηρεί άριστη σχέση με την κυβέρνηση. Και όμως, η προσφορά των 11 εκατομμυρίων από τον Ιβάν Σαββίδη ήταν, περίπου, κάτι σαν «λευκή σημαία», λες και αποσύρθηκε και, απλώς, κατέθεσε την προσφορά επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Για ποιο λόγο αποσύρθηκε ο Σαββίδης; Διάφορα μπορούν να ειπωθούν, αλλά όσο δεν μιλάει ο επιχειρηματίας, τόσο θα παραμένουν στη σφαίρα της εικασίας. Ενα λογικό ενδεχόμενο είναι να αποφάσισε να μείνει πίσω προκειμένου να πάρει, χωρίς αντίπαλο, τον «Πήγασο», την εκδοτική του ομίλου Μπόμπολα, που αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τις τράπεζες και να έχει την τύχη του ΔΟΛ.

Στον έκτο όροφο του ΔΟΛ. Οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων. Και φυσικά και ένας σεκιουριτάς
Στον έκτο όροφο του ΔΟΛ:  οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων. Και φυσικά και ένας σεκιουριτάς.

Πίσω από την κυπριακή εταιρεία Vegata, που λίγο κόντεψε να κάνει την έκπληξη προσφέροντας 21 εκατ. ευρώ ήταν, σύμφωνα με την κρατούσα εκδοχή, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης δια του εκδότη της «Δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη. Μόλις 100.000 ευρώ προσέφερε ο όμιλος Οντόνι (Gazzetta) που είναι άγνωστο για ποιο λόγο συμμετείχε στη διαδικασία με αυτό το ευτελές ποσό.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες του ΔΟΛ δεν κατέθεσαν μία εγγυητική επιστολή με το ποσό που προσέφεραν, αλλά τέσσερις-πέντε έκαστος, προερχόμενες από διαφορετικές τράπεζες. Δεν ήθελαν, βλέπετε, να γνωρίζει καμία τράπεζα τι ποσό είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, φοβούμενοι ότι αυτή η πληροφορία θα έφτανε στους ανταγωνιστές τους.

prosfora
H δεσμευτική προσφορά της πλευράς Μαρινάκη για τον ΔΟΛ

Εντάξει, τώρα που τελείωσαν τα διαδικαστικά (αν και υπολείπεται η δικαστική επικύρωση), ας θυμηθούμε τι απέκτησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης:

-To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL
– Τις εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής» και «Τα ΝΕΑ»
– Tα περιοδικά μεταξύ άλλων «Vita», «Γάμος» κλπ.
– Τις ιστοσελίδες in.gr, tovima.gr, και tanea.gr
– Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5
– To 50% των μετοχών της IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ
– Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής ΑΡΓΟΣ

Επίσης ο κ. Μαρινάκης ελέγχει την «Ελευθερία του Τύπου», ενώ φέρεται να διατηρεί προνομιακή σχέση με την εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών». Όμως σίγουρα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο Mega. Τι θα συμβεί εκεί; Πώς θα συνυπάρξουν Βαρδινογιάννης (37%), Μαρινάκης (22%) και Σαββίδης (19,5%) ; Όλα δείχνουν ότι οι πλευρές Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη έχουν καταλήξει σε μία συνεννόηση, δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό μέτωπο. Με αυτούς είναι εξαιρετικά πιθανό να συνταχθούν και οι μικρότερες συμμετοχές των Ρέστη, Κοπελούζου. Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο Ιβάν Σαββίδης δηλώνει πρόθυμος να απαλλάξει το Mega από τα χρέη του. «Είναι 98 εκατ. στις τράπεζες και άλλα 100 εκατ. σε άλλους δανειστές. Όποιοι έχουν αμφιβολία, ας μου δώσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να δείξω αν μπορώ να το κάνω» είπε. Από την άλλη, όμως, στο Mega, υπάρχει μία παράδοση λήψης αποφάσεων υπό καθεστώς ομοφωνίας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το Mega να καταστεί πεδίο ευρύτερων συναινέσεων, όπως αυτές που, υποτίθεται, αναζητούνται στην πολιτική…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...