640
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφωνεί επικήδειο για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

«Σε θυμάμαι να κονταίνεις ενώ ψήλωνα, ώστε η σκιά σου να μην με σκεπάζει»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 17:09
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφωνεί επικήδειο για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

«Σε θυμάμαι να κονταίνεις ενώ ψήλωνα, ώστε η σκιά σου να μην με σκεπάζει»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 17:09

Δέκα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι του πνευματικού και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

220298
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Στον επικήδειο που αφιέρωσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για αυτά που αφήνει πίσω του ο εκλιπών, κάνοντας λόγο για τέσσερις παρακαταθήκες.

«Πρώτη παρακαταθήκη που μας αφήνει είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας», είπε. Υστερα μίλησε για την προάσπιση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. «Η ψυχή του Κώστα Μητσοτάκη ήταν στο κοινοβούλιο. Ηταν ένας κοινοβουλευτικός ρήτορας», είπε χαρακτηριστικά.

Τρίτο στοιχείο που αποτύπωσε στον τόπο με τη δράση του είναι, σύμφωνα με τον ΠτΔ, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, η αξία της ενότητας και της ομόνοιας», τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τείχη, αλλά αυτός που ανοίγει δρόμους» και υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει ενότητα». 

«Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

220297
Τον αγαπημένο του πρόεδρο αποχαιρετά ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Για την τόλμη και ακεραιότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μίλησε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. «Ηταν ο πολιτικός που είχε τόλμη να υλοποιεί πολιτικές αγνοώντας το κόστος», είπε, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές που υλοποίησε ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που τελικά η Ελλάδα βίωσε».

«Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως έλληνας εκφράζω τον σεβασμό μου προς το πρόσωπό σου», είπε απευθυνόμενος στον εκλιπόντα.

«Η διαφορά ανάμεσα σε έναν πολιτικό και έναν statesman είναι ότι ο πρώτος σκέφτεται τις επόμενες εκλογές και ο δεύτερος τις επόμενες γενιές. Ησουν ένας statesman», είπε, προσθέτοντας ότι «ο Κ. Μητσοτάκης πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως να μην του αναγνωρίστηκε όπως έπρεπε».

«Αδιαμφισβήτητη αλήθεια και τεκμήριο ότι πορεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του», τόνισε. «Σεβαστέ μου φίλε σε ευχαριστώ για την τιμή να με θεωρείς φίλο σου.  Για την ανιδιοτελή φιλία σου σε ευχαριστώ Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πρόεδρε», είπε.

220293
Πλήθος πολιτικών και άλλων προσώπων στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Τρίτος και τελευταίος εκφώνησε επικήδειο ο γιος του Κ. Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οποιος θέλει να αναλογιστεί ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ας δει πού επέλεξε την τελευταία κατοικία του», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην επιθυμία του εκλιπόντος να ταφεί στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

«Ησουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε από “Συμπληγάδες” αλλά δεν ξέμεινε από αντοχή», είπε μιλώντας στον β’ ενικό. «Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως ήσουν κι εσύ», υπογράμμισε.

«Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκες εν ζωή», τόνισε. «Στη δική μας γενιά περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον φθόνο, τον διχασμό», πρόσθεσε.

«Δική σου συμβουλή σε μας ήταν πάντα να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να προσπαθείτε να βοηθάτε. Σε θυμάμαι καθώς μεγάλωνα, να κονταίνεις ενώ ψήλωνα, ώστε η σκιά σου να μην με σκεπάζει. Μας έδειξες ότι μέτρο της επιτυχίας είναι να μπορούμε να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε», τόνισε ο γιος του.

«Σου είπα αυτά που ήθελα με είδες εκεί που ήθελες» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του».

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...