456
Η Μισέλ Ομπάμα ενώ μιλά στο συνέδριο | C-SPAN

Μισέλ Ομπάμα κατά Τραμπ: «Τι πρόβλημα έχεις;»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 13:09
Η Μισέλ Ομπάμα ενώ μιλά στο συνέδριο
|C-SPAN

Μισέλ Ομπάμα κατά Τραμπ: «Τι πρόβλημα έχεις;»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 13:09

Σε μια έμμεση αλλά πάντως σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των πολιτικών του που ξηλώνουν το δικό της έργο προέβη η Μισέλ Ομπάμα με αιχμή τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες πρακτικά ακυρώνουν την προσπάθεια που έκανε η τέως Πρώτη Κυρία για υγιεινά γεύματα στα σχολεία.

Μιλώντας σε συνέδριο για την Υγεία αναρωτήθηκε χωρίς να μασήσει τα λόγια της: «Σκεφτείτε, γιατί κάποιος να μην έχει πρόβλημα αν τα παιδιά σας τρώνε φαγητά-σκουπίδια».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε», όπως είπε ακόμη, «ότι δεν θα αφήσουμε κανένα να μας πάει πίσω, γιατί το ερώτημα είναι, πού θα καταλήξουμε αν πάμε προς τα πίσω».

Σε αυτό το σημείο, συνέχισε, «πρέπει να δούμε τα κίνητρα. Να σκεφτούμε, “δεν θες τα παιδιά μας να έχουν καλό φαγητό στο σχολείο; Τι πρόβλημα έχεις;”»

Η Ομπάμα, όσο ήταν στο Λευκό Οίκο, είχε μεταξύ άλλων επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, όπως σημειώνει ο Guardian, η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στην κατανάλωση νατρίου (δηλαδή, αλμυρών τροφών) και τους κανονισμούς για την αύξηση των τροφών ολικής άλεσης στα σχολικά γεύματα. Μαζί τους, καθυστερεί και την υλοποίηση της αναγραφής της θερμιδικής αξίας των τροφίμων σε εστιατόρια ή όσων πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ.

Τα λόγια της Ομπάμα έγινα δεκτά με επιδοκιμασίες από τους παριστάμενους, η οποία ήταν φανερό ότι βρήκε μια ευκαιρία να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το θέμα της υγείας των παιδιών δεν είναι πολιτικό ή κομματικό ζήτημα, επισήμανε στη συνέχεια και εξήγησε ότι η λύση είναι στα χέρια των μητέρων, όπου και αν ζουν.

«Βγάλε εμένα από τη μέση», είπε στο κοινό, «Είτε σου αρέσω είτε όχι, σκέψου γιατί κάποιος να μην έχει πρόβλημα που τα παιδιά σου τρώνε σκουπίδια. Γιατί να το πανηγυρίσεις αυτό και γιατί να κάτσεις άπραγος και να μην έχεις πρόβλημα;

Εδώ είναι το μυστικό: Αν το κάνουν αυτό, δεν νοιάζονται για το παιδί σου και εμείς ζητάμε να νοιαστούν για όλα τα παιδιά».

Αν δείχνει κάτι αυτή η εμφάνιση της τέως πρώτης κυρίας είναι ότι δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλή και να μην κατακρίνει την προσπάθεια της διακυβέρνησης Τραμπ να ανατρέψει όσα έπραξε.

Αυτή τη γραμμή όμως ακολουθεί και ο σύζυγός της, που είχε αφήσει να εννοηθεί ήδη πριν από την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα μείνει σιωπηλός και ότι θα μιλά για ό,τι τον ενδιαφέρει.

Ελάχιστους μήνες μετά την αποχώρηση από το Λευκό Οίκο, το ζεύγος Ομπάμα φαίνεται ότι επιδιώκει να χτίσει μια περισσότερο πολιτική εικόνα, αντίθετα με άλλους προέδρους οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα περνούσαν σε αποστρατεία (πατέρας και υιός Μπους) ή απέφευγαν να αναμειγνύονται με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, επιλέγοντας την ενασχόληση με τη διεθνή πολιτική (Κάρτερ, Κλίντον).

Η Μισέλ Ομπάμα έχει πάντως απορρίψει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την προεδρία το 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...