271
Μια θερμή αγκαλιά από τον πρόεδρο στον πρώην διοικητή του | Alexei Nikolsky / Press Service of the Russian President / TASS

Τα «χρόνια πολλά» του Πούτιν στον παλιό του διοικητή στην KGB

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 14:09
Μια θερμή αγκαλιά από τον πρόεδρο στον πρώην διοικητή του
|Alexei Nikolsky / Press Service of the Russian President / TASS

Τα «χρόνια πολλά» του Πούτιν στον παλιό του διοικητή στην KGB

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 14:09

Ενας πράκτορας δεν ξεχνά ποτέ, ούτε τη δουλειά του ούτε τους ανθρώπους της, και δεν χάνει ευκαιρία να επιστρέφει στα παλιά.

Τη Δευτέρα, με την αφορμή της μεγάλης νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν στις 9 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε στα προάστια της Μόσχας έναν θαλερό άνδρα 90 ετών.

Είναι ο Λάζαρ Ματβέγεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γραφείο της KGB στη Δρέσδη, στο οποίο υπηρετούσε σαν πράκτορας και ο ίδιος ο Πούτιν.

Μαζί με τον πρόεδρο ήταν αρκετοί συνάδελφοί του από την υπηρεσία, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ και ο Νικολάι Τοκάρεφ.

Ο πρόεδρος και οι πρώην συνάδελφοί του ήπιαν στην υγεία του εορτάζοντα Ματβέγεφ, ενώ ο Πούτιν του έκανε δώρο ένα προεδρικό ρολόι και ένα αντίγραφο της «Πράβδα» από την ημέρα που γεννήθηκε το 1927, εν μέσω του σταλινισμού.

Η καριέρα του Πούτιν στην KGB άρχισε το 1975. Δέκα χρόνια αργότερα, μετατέθηκε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας όπου παρέμεινε ως το 1990, μετά την πτώση του  Τείχους του Βερολίνου, λίγο πριν από την ένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.

Eφτασε στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και ήταν βοηθός του επικεφαλής του τμήματος στην πόλη. Εργο του, όπως γράφει και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, η ανάλυση και η χαρτογράφηση της πολιτικής σκηνής στη χώρα.

Λίγα χρόνια αργότερα αναμείχθηκε με την πολιτική, πρώτα στην πόλη του, την Αγία Πετρούπολη, και έπειτα στην κεντρική πολιτική σκηνή στη Μόσχα.

Δεν ξέχασε όμως και τους παλιούς συντρόφους από την υπηρεσία.

Σήμερα ο Τσεμέζοφ είναι επικεφαλής της Rostec, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων αιχμής για πολιτικές και στρατιωτικές χρήσεις. Ο Τοκάρεφ είναι επικεφαλής της Transneft, επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης αγωγών πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...