524
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Ολάντ | REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool

Πρεμιέρα Μακρόν στο πλευρό του Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 13:32
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Ολάντ
|REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool

Πρεμιέρα Μακρόν στο πλευρό του Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 13:32

Η (πολιτική) Ιστορία γράφεται από συμπτώσεις. Ετυχε λοιπόν εφέτος, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας σε μια τελετή μνήμης και δόξας. Και μάλιστα στο πλευρό του πολιτικού του πατέρα. Ο κεντρώος πολιτικός που εξελέγη με 66,10% στην προεδρία της Γαλλίας την Κυριακή, βάδισε τη Δευτέρα στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ προς την Αψίδα Θριάμβου. Τι πιο δυνατός συμβολισμός; Το νέο συναντά το παλαιό, ο νεανίας πολιτικός συναντά συγκινημένος βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκδηλώσεις για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, που ήλθε με τη συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945, ήταν η αφορμή για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μακρόν.

Ευρισκόμενος στο πλευρό του απερχόμενου Φρανσουά Ολάντ, οι δύο άνδρες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο. Επειτα κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στην Αψίδα του Θριάμβου, στο κέντρο του Παρισιού. Ο Μακρόν ήταν εμφανώς συγκινημένος καθώς προχωρούσαν με τον Ολάντ και κατέθεσαν μαζί στεφάνι στο μνημείο.

Εκεί χαιρέτησαν τους προσκεκλημένους πολιτικούς.  Ο Μακρόν έσφιξε, μεταξύ άλλων, το χέρι του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε νωρίτερα στο France 2 ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Μακρόν και να του μεταφέρει θερμές ευχές «από βάθους καρδίας» για τη Γαλλία.

mac5
O προηγούμενος και ο επόμενος στις γιορτές για την Ημέρα της Νίκης. (Reuters)

Ενα μήνυμα συμφιλίωσης, σε μια ημέρα μνήμης (και) για τους αγώνες του γαλλικού λαού κατά τη διάρκεια του πολέμου, μετά από μια έντονη αναμέτρηση.

2017-05-08T093714Z_1580242591_RC1EE12077F0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Ο εκλεγμένος και ο απερχόμενος πρόεδρος κατέθεσαν μαζί στεφάνι στο μνημείο (REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool)

Σε σύντομες δηλώσεις του στον Τύπο, ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε καταρχάς ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στον διάδοχό του θα γίνει την προσεχή Κυριακή, όταν θα λήγει η δική του πενταετής θητεία.

Δήλωσε συγκινημένος για το ότι αφήνει το αξίωμα του, αλλά και για το ότι παραδίδει στον Εμανουέλ Μακρόν, ένα -ας μην το ξεχνάμε -πολιτικό του τέκνο. Ο Ολάντ ήταν εκείνος που έβαλε τον Μακρόν στην κεντρική πολιτική σκηνή επιλέγοντάς τον το 2014 για υπουργό Οικονομίας. Τι θα κάνει λοιπόν τώρα ο «πατέρας» Ολάντ;

«Την (επόμενη) Δευτέρα θα είμαι ένας πολίτης της Γαλλίας και θα παρατηρώ προσεκτικά την κατάσταση της χώρας μου», είπε.

PARIS, FRANCE - MAY 08: The motorcade of French president-elect Emmanuel Macron and outoing president Francois Hollande drives down the Champs Elysse after attending the ceremony to mark Western allies' World War Two victory in Europe on May 8, 2017 in Paris, France. The ceremony marks the 72nd anniversary of the victory over Nazi Germany in 1945. (Photo by David Ramos/Getty Images)
Μία εντυπωσιακή εικόνα, η αυτοκινητοπομπή του Μακρόν και του Ολάντ μπροστά από τα Ηλύσια Πεδία (David Ramos/Getty Images/Ideal Images)

Ολοι ωστόσο γνωρίζουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ θέλει μια αναβάθμιση, να αναβαπτιστεί πολιτικά ως ηγέτης ευρωπαϊκού βεληνεκούς. Τα γαλλικά ΜΜΕ ήδη προεξοφλούν ότι σχεδιάζει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν δεν καταστεί δυνατόν να διαδεχτεί τον Ντόναλντ Τουσκ, η θητεία του οποίου μόλις ανανεώθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...