420
Πέντε βήματα για τη δραχμή παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ΕΣΗΕΑ. Ούτε καν έξι | INTIMENEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πώς θα μας πάει στη δραχμή ο Λαφαζάνης

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 17:36
Πέντε βήματα για τη δραχμή παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ΕΣΗΕΑ. Ούτε καν έξι
|INTIMENEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πώς θα μας πάει στη δραχμή ο Λαφαζάνης

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 17:36

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το κάνει να φαίνεται απλό. Πέντε βήματα, λέει, για να βγούμε, επιτέλους, στην εποχή του εθνικού νομίσματος που θα μας απογειώσει, αν και δεν ξέρουμε πού και πώς θα προσγειωθούμε. Και αυτό, λέει, μπορεί να συμβεί και μέσα στο 2017. Ομορφα…

Η Λαϊκή Ενότητα παρουσίασε την Τρίτη τα βήματα για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Και είναι ένας δρόμος στρωμένος με προοπτικές και καλές προθέσεις, όπως εκείνος που οδηγεί στην κόλαση. Δεν υπάρχουν ούτε ελλείψεις, ούτε έχουν βγει τα μαχαίρια από εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στην τράπεζα και δεν θέλουν να τα δουν να μετατρέπονται σε δραχμές. Η ισοτιμία, λέει, θα είναι ένα προς ένα. Για πόσα δευτερόλεπτα; Δεν υπάρχει πλιάτσικο, ούτε αγορά της χώρας κοψοχρονιά από όσους έχουν σκληρό συνάλλαγμα. Υπάρχει μόνο το ιδεατό, το οποίο ως ανέφικτο, δύναται να συζητάται από τα πάνελ ως τα καφενεία χωρίς ποτέ (ελπίζουμε) να δοκιμαστεί στην πράξη.

Ο καιρός θα δείξει. Αν δεν κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση, τότε μάλλον άδικα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έμεινε τόσους μήνες εκτός κυβέρνησης. Θα τον φωνάξουν να τους δείξει τον τρόπο. Και αυτό θα γίνει, όπως είπαμε, σε πέντε στάδια. Αντιγράφουμε:

Πρώτον: Η Τράπεζα της Ελλάδος περιέρχεται σε δημόσια ιδιοκτησία, τελεί υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο, αποκτά πλήρως και κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να εκδίδει εθνικό νόμισμα και η πολιτική της κινείται στο πλαίσιο που χαράσσει η κυβέρνηση και η πολιτική της.

Δεύτερον: H χώρα αποκαθιστά τη νομισματική της κυριαρχία, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί το θεμέλιο και ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Η κυβέρνηση ασκεί κυρίαρχα και κάτω από κοινωνικό έλεγχο τη νέα εθνική νομισματική πολιτική της χώρας σε όλες τις εκφάνσεις της, λαμβάνοντας υπόψη της την γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τρίτον: Θεσμική ρύθμιση αυξημένης ισχύος κατοχυρώνει ότι η νομισματική πολιτική της χώρας ασκείται με κύρια κριτήρια την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διεύρυνση των θέσεων εργασίας στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης.

Τέταρτον: Η κυβέρνηση, μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθορίζει την ισοτιμία μετατροπής του ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα. Αυτή καθ’ αυτή η ισοτιμία, σε όποιο μέτρο και αν καθοριστεί δεν επηρεάζει την λειτουργία της οικονομίας. Για πρακτικούς και μόνο λόγους και αποκλειστικά για τις ανάγκες του παρόντος, ορίζουμε ως ισοτιμία μετατροπής το ένα ευρώ προς μια μονάδα νέου εθνικού νομίσματος.

Πέμπτον: Με νομοθετική διάταξη το ευρώ αποσύρεται και το νέο εθνικό νόμισμα τίθεται σε υποχρεωτική κυκλοφορία. Με βάση το νέο αυτό εθνικό νόμισμα πραγματοποιούνται όλες οι εγχώριες οικονομικές λειτουργίες και συναλλαγές.

Οπως βλέπετε, απλά και κατανοητά. Λογικά μετά θα αρχίσουμε και τα πενταετή μοντέλα ανάπτυξης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...