389
Μουσουλμάνες προσεύχονται σε διαδήλωση κατά του διατάγματος Τραμπ στη Βοστώνη | REUTERS/Brian Snyder

Εξι στους δέκα Ελληνες θέλουν απαγόρευση μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 17:29
Μουσουλμάνες προσεύχονται σε διαδήλωση κατά του διατάγματος Τραμπ στη Βοστώνη
|REUTERS/Brian Snyder

Εξι στους δέκα Ελληνες θέλουν απαγόρευση μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 17:29

Ισως οι εικόνες από διαδηλώσεις, τα μηνύματα στήριξης προς πρόσφυγες και η εκστρατείες κατά του αντι-μεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ να είναι παραπλανητικές. Τουλάχιστον η πραγματική στάση των ανθρώπων που ζουν σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες δεν συνάδει με αυτό το κύμα αλληλεγγύης προς μουσουλμάνους πολίτες και πρόσφυγες που έχει σημειωθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη δεξαμενή σκέψης του Λονδίνου, Chatham House, προτού καν υπογράψει το αμφιλεγόμενο διάταγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης -το 55% κατά μέσο όρο- τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων.

Μάλιστα, η Ελλάδα σημειώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά: το 58% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα στηρίζει την εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου σε μουσουλμάνους.

dimoskopisi

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο στηρίζουν την εξής πρόταση: «Η περαιτέρω μετανάστευση από κυρίως μουσουλμανικές χώρες πρέπει να σταματήσει» («All further migration from mainly Muslim countries should be stopped»). Στην Πολωνία την απαγόρευση της μετανάστευσης στήριξε το 71%, στην Αυστρία (όπου ανεβαίνουν τα ποσοστά στήριξης στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ) το 65%, στη Γερμανία (της Ανγκελα Μέρκελ) το 53%, στην Ιταλία (που σηκώνει το βάρος του Προσφυγικού μαζί με την Ελλάδα) το 51%, στη Βρετανία (που ψήφισε Brexit) το 47%.

Σε καμία χώρα το ποσοστό που έδειξε να διαφωνεί με την απαγόρευση της μετανάστευσης δεν ξεπέρασε το 32%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι ερωτώμενοι που στήριξαν την απαγόρευση ήταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ αυτοί που εναντιώθηκαν ήταν σε γενικές γραμμές κάτω από 30 χρονών.

Διαφοροποίηση εντοπίστηκε και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -το 59% στήριξε την απαγόρευση- και όσους έχουν ένα ή περισσότερα πτυχία –λιγότεροι από τους μισούς στήριξαν την απαγόρευση.

Το Chatham House διεξήγαγε τη δημοσκόπηση από τις 12 Δεκεμβρίου του 2016 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2017 σε ενήλικες κατοίκους δέκα ευρωπαϊκών χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία. Από κάθε χώρα ερωτήθηκαν περίπου 1.000 άτομα που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.

Η δημοσκόπηση ενισχύει τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας του Ινστιτούτου Pew, που είχε διεξαχθεί σε 10 ευρωπαϊκές χώρες το 2016, δείχνοντας ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών είχε αρνητική άποψη για τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα τους. Συγκεκριμένα, το 72% των Ούγγρων, το 69% των Ιταλών, το 66% των Πολωνών, το 65% των Ελλήνων και το 50% των Ισπανών αντιμετώπιζαν αρνητικά τους μουσουλμάνους μετανάστες της χώρας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...