434
Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Eνθουσιασμένος. | INTIMENEWS

Πώς μπορεί και χαμογελά ο Τάσος Πετρόπουλος;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 8 Φεβρουαρίου 2017, 16:45
Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Eνθουσιασμένος.
|INTIMENEWS

Πώς μπορεί και χαμογελά ο Τάσος Πετρόπουλος;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 8 Φεβρουαρίου 2017, 16:45

Το ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τα μπλοκάκια συγκροτήθηκε υπό την καθοδήγηση ενός γνωστού τεχνοκράτη, ενός νομικού που, αν μη τι άλλο, γνωρίζει τα εργατικά όσο λίγοι: του Γιώργου Κατρούγκαλου, που τώρα υπηρετεί την πατρίδα προσπαθώντας να προσελκύσει επενδύσεις, μέσω χαρτοφυλακίου στο ΥΠΕΞ. Οντως, καλόν είναι οι άξιοι να προωθούνται.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του την Πρωτοχρονιά του 2017. Μιλάμε για σοβαρά πράγματα τώρα με άρτιο, επαγγελματικό σχεδιασμό. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε από το υπουργείο Εργασίας ως μεταρρυθμιστής. Τον διαδέχθηκε η Εφη Αχτσιόγλου. Η οποία δήλωσε σήμερα, την Τετάρτη δηλαδή, ότι είναι θετική στο να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας που θα εξετάσει «το ζήτημα με τα μπλοκάκια». Να μην ξεχάσουν τον Νικόλα τον Βαμβακούλα που είχε προτείνει σύσταση τριμελούς επιτροπής από τέσσερα-πέντε άτομα.

Δεν είναι, απλώς, εξωφρενικό. Τείνει πλέον να γίνει αυτοκτονικό. Είχαν έτοιμο τον νόμο οκτώ μήνες πριν την εφαρμογή του. Με το που άρχισε να εφαρμόζεται, κατάλαβαν ότι δεν λειτουργεί, πως είναι μία κατασκευή jenga –με τη μία εγκύκλιο πάνω στην άλλη– στη συνέχεια έκαναν μία παρέμβαση που θα έχει μικρή διάρκεια για να καταλήξουν σε μία ομάδα εργασίας που θα δει το θέμα. Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που συμβαίνει. Και όλοι γνωρίζουμε πως τελικά δεν πρόκειται να λυθεί απολύτως τίποτα, ο ΕΦΚΑ θα σε χρεώνει ανάλογα με το πού θα κάτσει η μπίλια σου, μέχρι να εμφανιστεί κάποιος άλλος μεταρρυθμιστής, πιο φιλόδοξος από τον Κατρούγκαλο.

Παραλλήλως, βέβαια, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διατηρεί μικρή επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς οι υπόλοιποι. Δεν είναι που ο υφυπουργός Πετρόπουλος δηλώνει ότι περπατάει στο δρόμο και απολαμβάνει την επιδοκιμασία των επαγγελματιών που πλέον ξαλάφρωσαν από τις εισφορές. Είναι που καλεί τους εργαζόμενους να προβούν σε καταγγελία του εργοδότη τους προκειμένου να καταβληθούν οι εισφορές που του αναλογούν. Λες και δεν γνωρίζει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο εργοδότης θα μετακυλήσει το κόστος

Η «προσωρινή» ρύθμιση του υπουργείου προβλέπει μεν ότι η παρακράτηση στα μπλοκάκια θα είναι 9.22%, αρκεί ο εργαζόμενος να δηλώσει ότι ο εργοδότης του οφείλει το υπόλοιπο των συνολικών εισφορών 26,95%. Την ίδια στιγμή ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου των εργοδοτών, ενώ, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, όταν αυξομειώνεται ο αριθμός των εργοδοτών που έχει ο ασφαλισμένος, θα πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή ένα ντόμινο συμψηφισμών που κανένας δεν γνωρίζει αν λειτουργεί.

Κατά τα λοιπά ο κ. Πετρόπουλος εκθέτει την άγνοια του όταν εμφανίζεται σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αλλά συνεχίζει να μας χαμογελά με αυτοπεποίθηση. Η δε κυρία Αχτσιόγλου θα ετοιμάσει την ομάδα εργασίας που θα συζητά έχοντας στη μέση καφέ, κουλουράκια και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News