520
O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τη χώρα μας με «ατύχημα» | REUTERS/Mario Valdez

Τσαβούσογλου: «Ο Καμμένος προκαλεί – να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 08:26
O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τη χώρα μας με «ατύχημα»
|REUTERS/Mario Valdez

Τσαβούσογλου: «Ο Καμμένος προκαλεί – να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 08:26

O πλειστηριασμός εθνικισμού και η σκληρή γλώσσα απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται στην Τουρκία. Μετά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, μετά και το ρεκόρ των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο και τα Ιμια –την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έριχνε το στεφάνι στη μνήμη των τριών νεκρών ελλήνων αξιωματικών της κρίσης του 1996–, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προκαλεί απειλώντας τη χώρα μας με «ατύχημα»!

Σε συνέντευξή του στην Hurriyet, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτίθεται ευθέως στον κ. Καμμένο τον οποίο καλεί να «συνετιστεί και να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι». Εξήγησε δε ότι ο έλληνας υπουργός «προκαλεί».

Ωστόσο ο Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε μόνο στις φραστικές επιθέσεις κατά του κ. Καμμένου, αλλά έφτασε στο σημείο να απειλήσει την Ελλάδα με ατύχημα. Ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει επεισόδιο, λόγω αυτής της «προκλητικής» συμπεριφοράς και όπως λέει, χαρακτηριστικά «ο Αλλάχ φυλάξει, αν γίνει ένα ατύχημα ανεπιθύμητο, αποκατάσταση δεν υπάρχει».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι «ο συνέταιρος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς, είναι ταυτόχρονα και υπουργός Αμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική για να μην υπάρχει ένταση με την γείτονά μας».

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου ακολουθούν μια κλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης. Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη το πρωί, όταν ο κ. Καμμένος επισκέφτηκε με ελικόπτερο την περιοχή των Ιμίων.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 υπερπτήσεις από τις 07.43 έως και τις 09.15, όλες σε αρκετά μεγάλο ύψος, από 16.500 έως 25.000 πόδια. Εν συνεχεία ακολούθησε μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και παραβάσεων του FIR Αθηνών, συνολικά 138! Σε ολόκληρο το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί αθροιστικά 57 υπερπτήσεις!

Η ένταση ήταν υψηλότατη και σε ρητορικό επίπεδο. Ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα, αλλά δεν θα υποκύψει σε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Ο βουλευτής του ΑΚΡ Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ ήταν πιο πολεμοκάπηλος: «Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη σε έναν δειλό ναύαρχο. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Ιμίων, θα σας χτυπήσουμε». Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ προειδοποίησε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους» στο Αιγαίο. Είπε ότι «οι βραχονησίδες “Καρντάκ” (Ιμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους».

Ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε το βράδυ την επιλογή του να επισκεφτεί τα Ιμια, τονίζοντας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρόκειται να ρωτήσει κανέναν για το πού και πότε θα επισκέπτεται εδάφη της ελληνικής επικράτειας.

Αντιδράσεις

«Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά με προκλητικές πράξεις και δηλώσεις την ένταση μεταξύ μας. Το διεθνές δίκαιο με τις διεθνείς συνθήκες επιβάλλει τη συμμόρφωσή της στα συμπεφωνημένα» τόνισε απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος όμως άφησε όμως αιχμές και για τις σχέσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Αμυνας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δε νοείται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ειδικά όταν έχει τα δικά μας προβλήματα λόγω Τουρκίας, να μην υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...