732
Ο στρατηγός Ακάρ στη πυραυλάκατο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου | Υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας

Το επεισόδιο στα Ιμια και το τηλεφώνημα Τσίπρα – Μέρκελ πριν το ραντεβού της με Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2017, 16:38
Ο στρατηγός Ακάρ στη πυραυλάκατο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου | Υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας

Το επεισόδιο στα Ιμια και το τηλεφώνημα Τσίπρα – Μέρκελ πριν το ραντεβού της με Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2017, 16:38

Στην ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων για το περιστατικό της Κυριακής στα Ιμια έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, που υπενθυμίζει ότι η παραβίαση των εθνικών υδάτων από τις τουρκικές δυνάμεις ήταν και παραβίαση και των ευρωπαϊκών συνόρων.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης είπε ότι η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, με ετοιμότητα, με νηφαλιότητα και με επαγρύπνηση. «Εχουν γίνει κινήσεις, ενημερώθηκαν και οι ευρωπαϊκές χώρες για την παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η κίνηση της Αγκυρας ήταν ένα «επικοινωνιακό σόου με στόχο το εσωτερικό της Τουρκίας» καθώς «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο τουρκικός στρατός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα» .

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την επίσκεψή της στην Τουρκία στις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επικοινωνία ζήτησε η κυρία Μέρκελ, ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Ειδικά το πρώτο ζήτημα, αυτό των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας, πέρασε σε νέα φάση έπειτα από την απόφαση για τους οκτώ αξιωματικούς και την μη έκδοση στην Τουρκία.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε με δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις έστω και αν αυτές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενημερώσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, για τις απαράδεκτες χθεσινές κινήσεις της Τουρκίας.

Υπό στενή επιτήρηση παραμένει η περιοχή των Ιμίων

Μία ημέρα μετά την προκλητική παρουσία της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή των Ιμίων η περιοχή παρακολουθείται στενά από τις ελληνικές δυνάμεις.

Από το ΓΕΕΘΑ γινόταν γνωστό τη Δευτέρα ότι η ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου επιτηρούταν για να εντοπιστεί άμεσα και να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα προκλητική ενέργεια.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες από τον Alpha και το Star, οι ελληνικές δυνάμεις είχαν πληροφορίες για τις προθέσεις της Αγκυρας και για αυτόν τον λόγο βρίσκονταν στην περιοχή η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κρατερός» και σκάφη του Λιμενικού.

Αν μη τι άλλο όμως, η «βόλτα» των τούρκων επιτελών ήταν καλά σχεδιασμένη στον επικοινωνιακό τομέα. Αμέσως το τουρκικό επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό, ενώ κυκλοφόρησε και βίντεο μέσα από την πυραυλάκατο. Σε αυτό εμφανίζεται ο τούρκος στρατηγός να επιθεωρεί από τη γέφυρα του τουρκικού πολεμικού σκάφους την προσέγγισή στα Ιμια. Οι επιτελείς συνοδεύονταν από βατραχανθρώπους σε ταχύπλοα.

Η προκλητική ενέργεια της Αγκυρας

Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 11:00, έφτασε στην περιοχή των Ιμίων η πυραυλάκατος Meltem του τουρκικού Ναυτικού στην οποία επέβαινε ο τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συνοδευόταν από τους αρχηγούς των επιτελείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Το ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι η πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και οι δύο λέμβοι «παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του αντιπλοίαρχο Μπελετσιώτη, ανέφερε ότι «δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή». Για την ελληνική αντίδραση είπε ότι «ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί, υπήρξε πλήρης αποτύπωση της κίνησης της πυραυλακάτου και των δύο ταχυπλόων σκαφών που τη συνόδευαν, τον χρόνο εξόδου των πλοίων αυτών από την Αλικαρνασσό μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων».

Εν τω μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρξε και δεύτερο επεισόδιο την Κυριακή, όταν περιπολικό του ελληνικού Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να πλησιάσει στα Ιμια γύρω στις 16:30 αλλά, σύμφωνα με τους Τούρκους, φέρεται να «απωθήθηκε» από περιπολικό της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Σε σχόλια για το περιστατικό, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι τα ελληνικά ΜΜΕ «πανικοβλήθηκαν» από την «επίσκεψη», όπως την αποκαλούν, του στρατηγού Ακάρ και των άλλων αρχηγών.

Το θέμα απασχόλησε έντονα τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που δημοσίευσαν το σχετικό οπτικό υλικό, αν και λιγότερο ενδιαφέρον έδειξαν οι αρθρογράφοι που επέλεξαν να ασχοληθούν αφενός με το αναμενόμενο κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία και με την προεδρία Τραμπ και την στάση του απέναντι στη χώρα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...