469
Ο Πάνος Καμμένος στην πτήση πάνω από τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων το πρωινό της 1ης Φεβρουαρίου | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τουρκικά μαχητικά στα Ιμια παρουσία Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 09:56
Ο Πάνος Καμμένος στην πτήση πάνω από τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων το πρωινό της 1ης Φεβρουαρίου
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τουρκικά μαχητικά στα Ιμια παρουσία Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 09:56

Ο Πάνος Καμμένος το κάνει κάθε χρόνο, από τότε που είναι στην κυβέρνηση. Πετά με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια και ρίχνει ένα στεφάνι για τους νεκρούς έλληνες αξιωματικούς, Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Εκτορα Γιαλοψό. Ετσι έκανε και το πρωί της Τετάρης. Ομως αυτή τη φορά, και καθώς η πτήση του υπουργού Αμυνας έγινε εν μέσω μιας κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση: τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν οκτώ υπερπτήσεις στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και της Καλολίμνου, ενώ βρισκόταν εκεί ο κ. Καμμένος, ο οποίος προχώρησε στη ρίψη στεφάνου στον τόπο όπου πριν από 21 χρόνια κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε τέσσερις υπερπτήσεις στα Ιμια στις 07:43, στις 07:57 και στις 08:25 σε ύψος 25.000, 24.000 και 17.000 ποδών αντίστοιχα και ακολούθησε υπερπτήση πάνω από την Καλόλιμνο στις 08:41 σε ύψος 24.000 ποδών. Το ίδιο χρονικό διάστημα (από τις 07:59 έως τις 08:28) δεύτερο τουρκικό F-16 προχωρούσε σε τέσσερις υπερπτήσεις στην ίδια περιοχή. Οι τρεις εξ αυτών καταγράφηκαν στα Ιμια και η τέταρτη στην Καλόλιμνο.

Μάλιστα την ώρα που ο κ. Καμμένος έρριπτε στεφάνι για τους πεσόντες της κρίσης του 1996, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, έστελνε ένα μήνυμα στην Αθήνα: «Η Ελλάδα όπως και στα Ιμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο».

«Η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα αλλά ούτε πρόκειται να υποκύψει σε τετελεσμένα», δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ σε μια κάποια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. «Η Ελλάδα έχει αυξήσει τη συχνότητα των προκλήσεων στα σύνορά της. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με εσωτερική πολιτική, αλλά δεν είναι καλό», είπε μιλώντας στη Hurriet Daily News. «Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονας και σύμμαχός μας στο NATO. Υπάρχουν συνθήκες συνεργασίας ανάμεσά μας. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τον διάλογο».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα στις 08:15 με στρατιωτικό ελικόπτερο, συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχου Χριστοδούλου.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μια συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το εάν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα έπρεπε να προβεί σε αυτή την κίνηση, έπειτα από τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Αγκυρα, όταν πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ιμια.

Την τουρκική πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου «ΣΑΜΠ», με Τούρκους κομάντος, τα οποια επίσης πραγματοποίησαν την ίδια κυκλική κίνηση γύρω από το νησί.

Είναι εμφανές ότι στην Τουρκία συνεχίζεται ο πλειστηριασμός εθνικισμού και όξυνσης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κυβερνητικού βουλευτή Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ ο οποίος μέσω twitter προκάλεσε την Ελλάδα: «Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Ιμίων, γιατί θα σας χτυπήσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...