801
Σε αρκετές από τις φωτογραφίες, που δημοσίευσε το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο κ. Ακάρ και οι επιτελείς του φωτογραφίζονται με φόντο τις βραχονησίδες των Ιμίων | CNN Turk

Τουρκική πυραυλάκατος προσέγγισε τις βραχονησίδες των Ιμίων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2017, 14:22
Σε αρκετές από τις φωτογραφίες, που δημοσίευσε το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο κ. Ακάρ και οι επιτελείς του φωτογραφίζονται με φόντο τις βραχονησίδες των Ιμίων | CNN Turk

Τουρκική πυραυλάκατος προσέγγισε τις βραχονησίδες των Ιμίων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2017, 14:22

Σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου λίγο πριν τις 11, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την Κρίση των Ιμίων (Ιανουάριος 1996).

Μια τουρκική πυραυλάκατος, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις βραχονησίδες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Τουρκίας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ από την παρουσία του στην περιοχή. Σε αρκετές από αυτές, ο κ. Ακάρ και οι επιτελείς του φωτογραφίζονται με φόντο τις βραχονησίδες.

«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας από την Ξάνθη, ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι η εθνική ανεξαρτησία της χώρας «δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι «οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων». 

Ο ίδιος τόνισε ότι «η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας».

«Για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασία με τις άλλες χώρες και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Από την Πορτογαλία σχολίασε το περιστατικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε εκφράζοντας την ελπίδα του «ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ιμια το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων, οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του λιμενικού σώματος καθώς και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Στο Twitter τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε ότι «ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια και δεν θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο», υπογραμμίζοντας: «Ο Ερντογάν κάνει ξανά λάθος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, «ο Επιτελάρχης Ακάρ δήλωσε ότι στις ενέργειες μας ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη θάλασσα του Αιγαίου, για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα, εστιάζουμε πάντα στη φιλία και στην ειρήνη. Επίσης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειές τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα».

588dd24cf0dc1e179cc73dae
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των ειδικών δυνάμεων, τύπου «ΣΑΜΠ», με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός», η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επεσήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρησή του.

588dd24b5659341e7cbfd973

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου. Επειτα από τη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων από την ελληνική προς την τουρκική πλευρά, οι τουρκικές δυνάμεις αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό, απ’ όπου και απέπλευσαν.

Η πρόκληση συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ φερόμενων ως πραξικοπηματιών τούρκων στρατιωτικών, καθώς η τουρκική πλευρά μετέτρεψε το ζήτημα σε μείζον θέμα της εξωτερικής της πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, απείλησε με «αντίποινα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις οποίες μάλιστα διεμήνυσε ότι θα «επαναξιολογήσει συνολικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...