357
Μέλη των σωστικών συνεργείων παρακολουθούν ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή της τραγωδίας | REUTERS/Maxim Shemetov

Τι κρύβει το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Τουπόλεφ;

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 10:28
Μέλη των σωστικών συνεργείων παρακολουθούν ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή της τραγωδίας | REUTERS/Maxim Shemetov

Τι κρύβει το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Τουπόλεφ;

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 10:28

Φως στα αίτια της τραγωδίας στη Μαύρη Θάλασσα, κατά την οποία χάθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες του Τουπόλεφ του ρωσικού στρατού, αναμένεται να ρίξει το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά που εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που μετέδωσε την είδηση επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρει ότι ο καταγραφέας πτήσης του αεροσκάφους θα σταλεί στη Μόσχα για ανάλυση.

Με την χώρα -αλλά και όλο τον κόσμο- να μην έχουν συνέλθει από το σοκ της απώλειας 92 ανθρώπων, η έρευνα για τον εντοπισμό των συντριμμιών, αλλά και των θυμάτων, συνεχίζεται.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τμήματα της ατράκτου και της ουράς του αεροσκάφους, το οποίο βρίσκεται σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Συνολικά 45 πλοία, 15 βαθυσκάφη, 192 δύτες, 12 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Από τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπιστεί νεκροί περίπου 10 από τους επιβαίνοντες.

Αναπάντητα, πάντως, παραμένουν ερωτήματα για το τι προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) φαίνεται να απομακρύνονται από το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης και εστιάζουν σε τέσσερα ενδεχόμενα.

Πρόκειται, σύμφωνα με την FSB, για την διείσδυση ξένου σώματος στον κινητήρα ή για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα κακής ποιότητας που οδήγησε στην απώλεια ισχύος και την πτώση. Εξετάζεται ακόμη η περίπτωση η συντριβή να οφείλεται σε σφάλμα του κυβερνήτη ή σε μηχανική βλάβη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει και το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να ήταν υπερφορτωμένο. Ανώνυμη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι μαρτυρίες αυτοπτών και κάποια αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν ότι το αεροσκάφος δεν κατάφερε να πάρει ύψος και κατέπεσε.

Μια ηχογράφηση με την επικοινωνία του αεροσκάφους με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που ήλθε στο φως δείχνει ότι οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και δεν ανέφεραν κάποια δυσκολία.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν κυρίως μέλη της χορωδίας του ρωσικού στρατού, δημοσιογράφοι και μερικοί πολίτες. Είχε αναχωρήσει στις 05:25 της Κυριακής (04:25 στην Ελλάδα) από το Σότσι με προορισμό την Λατάκεια της Συρίας όπου η χορωδία θα έδινε συναυλία για τους ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία.

Τα αεροσκάφη τύπου Tu-154, όπως αυτό που κατέπεσε την Κυριακή, πετούσαν για δεκαετίες σε σοβιετικές και ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά πλέον έχουν αποσυρθεί και χρησιμοποιούνται μόνο από τον ρωσικό στρατό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...