414
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στο Μαξίμου τον περασμένο Νοέμβριο | Νikos Libertas / SOOC

Η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο τραπέζι Αναστασιάδη – Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 09:15
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στο Μαξίμου τον περασμένο Νοέμβριο | Νikos Libertas / SOOC

Η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο τραπέζι Αναστασιάδη – Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 09:15

Λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς, ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει και πάλι στην Αθήνα. Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διαβεί ξανά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για ακόμα μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του Κυπριακού. Παρόντες θα είναι και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Ιωάννης Κασουλίδης της Κύπρου και ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.

Τη νέα επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αυτή τη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

«Αρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης για το Κυπριακό» εξήγησε για να συμπληρώσει: «Εκείνο που έχει σημασία, εκεί που επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια είναι στο να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης στο να υπάρξει και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που θα διευκολύνει στο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, αν δημιουργηθούν, θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία».

Σε ερώτηση για τη συνάντηση των τεχνοκρατών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ανάμεσα σε άλλα έχει στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια συνάντηση, πριν τη Γενεύη, δεν αναμένεται φυσικά να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά, επεσήμανε, «σίγουρα, αν όλοι επιθυμούν να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, μια τέτοια συνάντηση θα είναι υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση».

Τι θα πουν λοιπόν Αναστασιάδης και Τσίπρας; Σίγουρα ένα θέμα που έχει προκύψει είναι η θέση του προέδρου της Κύπρου για τη «μεταβατική περίοδο» παραμονής κάποιων τουρκικών στρατευμάτων στο νησί ακόμα και μετά τη λύση.  Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Αναστασιάδης μίλησε μεν για την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά διεμήνυσε ότι θα αποδεχθεί μια μεταβατική περίοδο για την υλοποίησή της. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια από τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει εδώ και καιρό ο κ. Κοτζιάς που εδώ και καιρό έχει οχυρωθεί πίσω από το σύνθημα «αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη κιόλας μέρα της λύσης». Αλλά με συνθήματα δεν κάνεις διπλωματία και προφανώς αυτό θα έρθει να υπενθυμίσει ο κ. Αναστασιάδης στην Αθήνα…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...