519
Ο Τραμπ πανηγυρίζει. Είναι ο νέος πλανητάρχης... | REUTERS/Lucas Jackson

Η «ανταρσία» των εκλεκτόρων δεν ήταν αρκετή – Ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 08:59
Ο Τραμπ πανηγυρίζει. Είναι ο νέος πλανητάρχης... | REUTERS/Lucas Jackson

Η «ανταρσία» των εκλεκτόρων δεν ήταν αρκετή – Ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 08:59

Οσοι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι ως και την τελευταία στιγμή οι εκλέκτορες θα άλλαζαν άποψη και δεν θα ανακήρυσσαν τον Ντόναλντ Τραμπ νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έμειναν με την ελπίδα. Το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδος), ο Τραμπ εξελέγη οριστικά και αμετάκλητα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς το Κολέγιο των Εκλεκτόρων έδωσε στον αμερικανό μεγιστάνα το χρίσμα.

Ο μεγιστάνας έλαβε περισσότερες από τις 270 ψήφους που απαιτούνταν για να χριστεί πρόεδρος, μετέδωσε το Associated Press. Στις 6 Ιανουαρίου 2017 θα γίνει γνωστό επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κολεγίου των 578 Εκλεκτόρων για πρόεδρο και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Θα έχει και αυτό τη σημασία του, διότι σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον έξι εκλέκτορες δεν υπάκουσαν στην εντολή που είχαν λάβει από την πολιτεία τους και δεν ψήφισαν τον Τραμπ. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός «άπιστων εκλεκτόρων» εδώ και έναν αιώνα στις ΗΠΑ, ανέφερε το πρακτορείο.

2016-12-20T002115Z_1_MTZGRQECCKGJP6QM_RTRFIPP_0_USA-ELECTION-ELECTORALCOLLEGE

Οι εκλέκτορες είχαν δεχτεί πολλές πιέσεις να αλλάξουν στρατόπεδο. Διάσημοι αλλά και ανώνυμοι πολίτες τους καλούσαν αν όχι να δώσουν την ψήφο τους στη Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών, τουλάχιστον να μην ψηφίσουν τον Τραμπ, στέλνοντας το θέμα της εκλογής του προέδρου στο Κογκρέσο.

Protesters shout in anger from the gallery at Pennsylvania electors after they cast their votes for U.S. President-elect Donald Trump at the Pennsylvania State Capitol in Harrisburg, Pennsylvania, U.S. December 19, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst
Διαδηλωτές έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο του Χάρισμπεργκ στην Πενσιλβάνια για να διαμαρτυρηθούν (REUTERS/Jonathan Ernst)

Στην Πενσιλβάνια, μια από τις κρίσιμες πολιτείες τις οποίες κέρδισε ο Τραμπ κάνοντας την έκπληξη, ακτιβιστές εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της δευτεριάτικης συνεδρίασης των 20 εκλεκτόρων της πολιτείας ζητώντας τους να μην ψηφίσουν τον Τραμπ. Δεν κατάφεραν κάτι παραπάνω, η Πενσιλβάνια ψήφισε Τραμπ. Πικετοφορία έγινε και στο Οστιν έξω από Καπιτώλιο του Τέξας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους 38 τεξανούς εκλέκτορες δεν ψήφισαν τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα ως όφειλαν.

Activists demonstrate against U.S. President-elect Donald Trump outside the Texas State Capitol in Austin, one day ahead of the meetings of the Electoral College in the U.S., December 18, 2016. REUTERS/Mohammad Khursheed
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις έξω από το Καπιτώλιο στο Οστιν (REUTERS/Mohammad Khursheed)

Η αντίδραση των Αμερικανών είναι σχεδόν δικαιολογημένη ακόμα και με όρους ψυχολογίας. Ακολουθεί, όπως σημειώνουν αναλυτές, τα στάδια του πένθους. Αρχικά ήταν η άρνηση, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Συνέβη. Μετά η οργή, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου με σύνθημα «δεν είναι αυτός ο πρόεδρός μου». Και τώρα είναι η διαπραγμάτευση: απλά μην τον εκλέξετε, στείλτε το θέμα στο Κογκρέσο.

Δεν ήταν μόνο ότι ο Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος -και κατά κάποιους επικίνδυνος- τύπος χωρίς καμία εμπειρία στην πολιτική. Είναι ότι αυτή τη φορά υπήρξε μια κραυγαλέα δυσαναλογία μεταξύ της λαϊκής ψήφου και της κατανομής των εκλεκτόρων. Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 2,8 εκατ. ψήφους περισσότερες σε παναμερικανικό επίπεδο, όμως ο Τραμπ κέρδισε (οριακά) εκείνες τις πολιτείες που του έδωσαν τους απαραίτητους εκλέκτορες για να περάσει το όριο του 270. Και να πανηγυρίσει που «κέρδισε» τις εκλογές απέναντι στα «κακά μέσα ενημέρωσης»…

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...