586
Μεσημέρι 15ης Δεκεμβρίου. Αμέτρητοι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πόλη | REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι πρώτες εικόνες από τη μεγάλη έξοδο του Χαλεπίου

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 16:34
Μεσημέρι 15ης Δεκεμβρίου. Αμέτρητοι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πόλη
|REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι πρώτες εικόνες από τη μεγάλη έξοδο του Χαλεπίου

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 16:34

Είναι η μεγάλη έξοδος, μια μοίρα των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή. Από το πρωί εκατοντάδες άμαχοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον ανατολικό Χαλέπι, καθώς μια εύθραυστη εκεχειρία επέτρεψε σε αμέτρητα λεωφορεία να προσεγγίσουν την περιοχή και να απομακρύνουν κυρίως τους πολίτες, παράπλευρες απώλειες σε αυτό το αιματοβαμμένο πεδίο μάχης του συριακού εμφυλίου. Μαζί τους ωστόσο άρχισαν να φεύγουν και οι (ηττημένοι) αντάρτες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκεται στο σημείο, τα πρώτα λεωφορεία και ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες και αμάχους έφυγαν νωρίς μεσημέρι από τη συνοικία Αλ Αμιρίγια και έφθασαν στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικία Ραμούσα, απ’ όπου θα κατευθυνθούν στη συνέχεια στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο ανταρτών.

2016-12-15T125504Z_1042557138_RC18111FFAA0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA

Επισήμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο στο Reuters ότι 951 άνθρωποι έφυγαν ήδη από την περιοχή με το πρώτο κομβόι το οποίο περιελάμβανε γυναίκες, παιδιά και τραυματίες. «Μέσα στην ημέρα ο αριθμός θα φτάσει τα 5.000 άτομα» είπε αξιωματούχος.

2016-12-15T133821Z_1367955210_RC180B7ACAD0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-EVACUATION
Ασθενοφόρα προπορεύονται, τα πούλμαν ακολουθούν (Reuters)

Σε έναν εμφύλιο δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις την αλήθεια από την προπαγάνδα. Ενας δάσκαλος στο ανατολικό Χαλέπι, ο οποίος περίμενε τη σειρά του για να φύγει με το επόμενο κομβόι, δήλωσε ότι υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των κατοίκων. Είπε ότι μερικοί ήταν θυμωμένοι που αναγκάζονται να φύγουν και άλλοι ευτυχισμένοι που η βία θα σταματούσε και πρόσθεσε πως κάποιοι ντόπιοι έκαιγαν τα υπάρχοντά τους στα σπίτια τους, ώστε να μην λεηλατηθούν από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

2016-12-15T125659Z_1642196134_RC1860960240_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ALEPPO-RUSSIA-EVACUATION

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε από την πλευρά του δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πολλά λεωφορεία στους κεντρικούς δρόμους στο ανατολικό Χαλέπι. Είναι μια προσπάθεια της Μόσχας να περιορίσει τις φωνές που κατά τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για θηριωδίες παραστρατιωτικών και περιέγραφαν συνθήκες απόλυτης φρίκης.  Tο ρωσικό υπουργείο Aμυνας ανέφερε πως η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και αφορά 5.000 «αντικαθεστωτικούς και τις οικογένειές τους».

Οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έφεραν τις σημαίες των δύο οργανισμών, άνοιγαν τον δρόμο στην πομπή με τα 13 ασθενοφόρα και τουλάχιστον 20 λεωφορεία που αναχώρησε από τον θύλακο των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Τα λεωφορεία σταμάτησαν για λίγο σε μια διασταύρωση και εκπρόσωποι της ΔΕΕΣ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέβηκαν σε κάθε ένα από αυτά προτού αρχίσουν να κινούνται και πάλι, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Η φάλαγγα απομακρύνθηκε από τον θύλακο των ανταρτών ακολουθώντας οχήματα του στρατού και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ωστόσο, σφαίρες χτύπησαν την πρώτη οχηματοπομπή, τραυματίζοντας τρία άτομα (ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με τις αναφορές, μέλος των εθελοντικών ομάδων ιατρικής βοήθειας, της λεγόμενης ομάδας «Λευκά Κράνη»).

2016-12-15T134108Z_1_MTZGRQECCF8BDCVX_RTRFIPP_0_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ALEPPO-DRONE
Τα πρώτα λεωφορεία έφθασαν το πρωί στο ανατολικό Χαλέπι. Που έχει μετατραπεί σε μια πόλη-φάντασμα (Reuters)

Το Reuters μετέδωσε πως αντικαθεστωτικοί ανέφεραν ότι οι σφαίρες προέρχονταν από δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ασαντ. Στη συνέχεια, αναχώρησαν πάνω από 20 λεωφορεία για τις περιοχές από τις οποίες θα γίνει η απομάκρυνση.

Ο ΟΗΕ ανέφερε, διά του αρμόδιου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία Γιαν Εγκελαντ, πως η απομάκρυνση βρίσκεται σε εξέλιξη «αλλά έχουν ήδη σημειωθεί περιστατικά». Σημείωσε δε πως η ρωσική πρόσκληση για συμμετοχή του ΟΗΕ στις επιχειρήσεις είχε έρθει «με μεγάλη καθυστέρηση».

Η συμφωνία είχε γίνει γίνει αντικείμενο δύσκολων διαβουλεύσεων μεταξύ Δαμασκού, Ρωσίας, Τουρκίας, αντικαθεστωτικών αλλά και του Ιράν, την στήριξη του οποίου έχουν σιιτικές ομάδες που πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...