635
Οι έρευνες στο Google σού βγάζουν συχνά φασιστικά sites. Πολύ συχνά... | Photo Illustration by Scott Barbour/Getty Images/Ideal Images

Γιατί η Google δεν απομονώνει τις φασιστικές ιστοσελίδες;  

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 15 Δεκεμβρίου 2016, 15:55
Οι έρευνες στο Google σού βγάζουν συχνά φασιστικά sites. Πολύ συχνά...
|Photo Illustration by Scott Barbour/Getty Images/Ideal Images

Γιατί η Google δεν απομονώνει τις φασιστικές ιστοσελίδες;  

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 15 Δεκεμβρίου 2016, 15:55

«Did the Holocaust happen?» (=Συνέβη το Ολοκαύτωμα;). Αυτή είναι μια πολύ δημοφιλής ερώτηση στο Διαδίκτυο που τίθεται από χρήστες σε όλο τον κόσμο, τις περισσότερες φορές στα αγγλικά. Δοκιμάστε να γράψετε αυτή την κοινότοπη ερώτηση στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή – στο Google.

Το πρώτο θέμα που θα εμφανιστεί έχει μάλλον ελκυστικό και προκλητικό τίτλο: «Top 10 reasons why the holocaust didn’t happen» (=Δέκα κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους δεν συνέβη το ολοκαύτωμα».

Το άρθρο αυτό προέρχεται από τον ρατσιστικό ιστότοπο Stormfront.org, ο οποίος ιδρύθηκε από τον αρχηγό της Κου Κλουξ Κλαν στην Αλαμπάμα, ονόματι Ντον Μπλακ, το 1995. Το Stormfront.org, θεωρείται ο «Νο 1 Ιστότοπος Μίσους», από την ίδρυσή του. Σήμερα έχει εγγεγραμμένα 300.000 μέλη και σύνθημά του είναι “White Pride Worldwide” (Λευκή Υπερηφάνεια σε όλο τον Κόσμο).

Πρώτη έκανε αυτή τη διαπίστωση έκανε η βρετανική εφημερίδα Guardian. Δοκίμασε την αναζήτηση με το ερώτημα «Did the Holocaust happen?» στις 11 και στις 13 Δεκεμβρίου και το πρώτο αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο. Στις 15 Δεκεμβρίου, που αναζητήσαμε εμείς, στο Protagon.gr, το ίδιο ερώτημα, ως πρώτο θέμα εμφανίζεται και πάλι το ίδιο.

SPLC-Extremist-Files-Don-Black-1280x720
Ο Ντον Μπλακ, πρώην αρχηγός της Κου Κλουξ Κλαν, γεννηθείς το 1953, είναι ο ιδρυτής του Stormfront.org, του “Νο1 Ιστότοπου Μίσους” παγκοσμίως

Όπως είναι φυσικό, το θέμα ανακινήθηκε διεθνώς από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το επιχείρημα των δημοσιογράφων είναι πως δεν τίθεται ερώτημα για το αν έγινε ή δεν έγινε το Ολοκαύτωμα. Εγινε. Και έχει καταχωριστεί στην ιστορία ως η μια από τις χειρότερες, παγκοσμίως, πράξεις ρατσιστικής γενοκτονίας.

dukeandblack
Ο Ντον Μπλακ (δεξιά) σε παλαιότερη τελετή της Κου Κλουξ Κλαν στην Αλαμπάμα

Οι μόνοι που το αρνούνται είναι κάποιες ακραίες ρατσιστικές, φασιστικές και αντισημιτικές εξαιρέσεις, ως επί το πλείστον νεοναζί, που θεωρούν πως οι Ναζί δεν εκτέλεσαν μαζικά Εβραίους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως όλη η ιστορία του Ολοκαυτώματος είναι κατασκευασμένη καθ’ υπερβολήν από τους ίδιους τους Εβραίους. Το πρόβλημα εν προκειμένω όμως είναι πως αυτές οι ακραίες φωνές, έχουν μεγαλύτερη διάδοση στο Διαδίκτυο απ΄ό,τι θα περίμενε κανείς – εν μέρει χάρη και στην Google.

«Λυπούμαστε που τέτοιες οργανώσεις εξακολουθούν να υφίστανται», δήλωσε ως απάντηση για το θέμα που ανακινήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της μηχανής αναζήτησης, με αφορμή το συγκεκριμένο ερώτημα. «Το γεγονός ότι εμφανίζονται ιστοσελίδες μίσους δεν σημαίνει ότι η Google συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Η εμφάνιση ενός θέματος στις πρώτες θέσεις της μηχανής αναζήτησης γίνεται με βάση τον αλγόριθμο, ο οποίος ορίζεται από την επισκεψιμότητα που έχει το εν λόγω θέμα».

screen-shot-2016-12-13-at-1-45-16-pm

Μα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος; Στο φόρουμ της ιστοσελίδας Stormfront.org οι επισκέπτες γράφουν πως μία απόδειξη του ότι δεν συνέβη το Ολοκαύτωμα είναι ότι σήμερα… εξακολουθούν να υπάρχουν Εβραίοι. «Ακόμη και ιστοσελίδες που αναπαράγουν την παραπληροφόρηση όπως η συγκεκριμένη, δεν ελέγχονται από εμάς», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Δεν αφαιρούμε περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησής μας, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις όπως παράνομο περιεχόμενο, κακόβουλα προγράμματα και παραβιάσεις των κατευθυντήριων γραμμών του webmaster μας», διευκρίνισε η επίσημη φωνή της Google.

Σύμφωνοι, λοιπόν, η Google δεν θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι αρχής που δικαιολογούν την απομάκρυνση του επίμαχου θέματος από την κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησής της. Το γεγονός όμως ότι χάρη σε αυτή την υψηλή εμφάνιση, θα χαίρει ακόμη μεγαλύτερης επισκεψιμότητας (άρα εμμέσως προωθείται) ένα τόσο ακραίο, ρατσιστικό και φασιστικό σάιτ, δεν είναι πρόβλημα; Δεν είναι ένα πρόβλημα απειλητικό για την κοινωνία; Και ποιος ο κοινωνικός ρόλος της Google;

Ας το δούμε, έστω, με όρους Διαδικτύου: αν το Facebook δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη της προώθησης πλαστών ειδήσεων και αν το Twitter δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη για το τρολάρισμα, τότε η Google, ο γίγαντας της παγκόσμιας αναζήτησης της πληροφορίας, δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας για το περιεχόμενο της. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές. Ή και κάτι χειρότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...