366
Η Wonder Woman όπως ήταν στη δεκαετία του 1970 | DC Comics

Οχι και τόσο «Wonder Woman» – γιατί… αποπέμφθηκε από τον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 10:09
Η Wonder Woman όπως ήταν στη δεκαετία του 1970
|DC Comics

Οχι και τόσο «Wonder Woman» – γιατί… αποπέμφθηκε από τον ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 10:09

Εκ πρώτης άποψης είναι κάπως ανόητο το όλο ζήτημα: Πριν από περίπου δύο μήνες ο ΟΗΕ ανακήρυξε την «Wonder Woman», την ηρωίδα του αμερικανικού κόμικ, πρέσβειρα του Οργανισμού προκειμένου να προβάλλει και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών. Υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά ο ΟΗΕ δεν εκάμφθη, αρχικά, ανακήρυξε την εντυπωσιακή γυναίκα ως πρέσβειρά του. Τώρα όμως υποκύπτει στις αντιδράσεις και «απολύει» την «Wonder Woman» από τη θέση. Είναι όμως τόσο ελαφρύ το θέμα; Ή ακριβώς δείχνει πώς χτίστηκαν τα στερεότυπα που κράτησαν αιχμάλωτες τις γυναίκες στον 20ο αιώνα και συνεχίζουν και τώρα;

Σύμφωνα με το αρχικό «σκεπτικό» του ΟΗΕ, η «Wonder Woman» θα εκμεταλλεύονταν τις… σούπερ δυνάμεις της στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ενός έτους υπέρ της χειραφέτησης των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών· θα ήταν μια συμβολική πράξη για να φέρει κοντά το ζήτημα σε κοινά που δεν μπορούν να ταυτιστούν με τους συμβατικούς πρεσβευτές των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο από την πρώτη κιόλας μέρα υπήρξαν αντιδράσεις για αυτήν την κάπως αντισυμβατική επιλογή. Η Σάζια Ράφι, μία από τις επικεφαλής του οργάνωσης She4SG που είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής μιας γυναίκας επικεφαλής στον ΟΗΕ, έκρινε ως «γελοίο» το γεγονός ότι επιλέχθηκε μια φανταστική προσωπικότητα, ενώ υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι στη θέση της.

Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για προσβολή της γυναικείας προσωπικότητας και για ένα μήνυμα εντελώς αντίθετο με αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν ο στόχος της εκστρατείας του ΟΗΕ. Και είχαν δίκιο. Η «Wonder Woman», εξηγούσαν, αποτελεί μια ενσάρκωση του pin-up και υπηρετεί ακριβώς τα σεξιστικά στερεότυπα που η καμπάνια του ΟΗΕ ήθελε να καταπολεμήσει: Είναι μια λευκή γυναίκα με πλούσιο στήθος και ιδανικές διαστάσεις και φοράει ένα κοστούμι στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει στο πλαίσιο διαδικτυακής καμπάνιας, στην οποία καλούσαν τον ΟΗΕ να αποσύρει από τη λίστα των πρεσβευτών του την ηρωίδα και καλούσαν τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Ετσι το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ αποφάσισε πως η «Wonder Woman» παύεται από πρέσβειρα του Οργανισμού και η θητεία της τερματίζεται την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το σκεπτικό της απόφασης, αλλά σύμφωνα με τον Guardian έχει εξηγήσει ότι συχνά οι φανταστικοί ήρωες που αποκτούν έναν τέτοιο ρόλο στον Oργανισμό έχουν «βραχυπρόθεσμο» ρόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...