502
Ερευνητές παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνη μια φωτογραφία που απεικονίζει καρκινικά κύτταρα | REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

Ο καρκίνος θα χτυπήσει εκρηκτικά τις γυναίκες ως το 2030

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 10:29
Ερευνητές παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνη μια φωτογραφία που απεικονίζει καρκινικά κύτταρα
|REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

Ο καρκίνος θα χτυπήσει εκρηκτικά τις γυναίκες ως το 2030

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 10:29

Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν δύο διαφορετικές έρευνες, οι οποίες αποδίδουν την έκρηξη σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης που αρχίζουν να πλήττουν και τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες.

Βασικός κίνδυνος για τις γυναίκες, θα παραμένει ο καρκίνος του μαστού ενώ συνολικά όλοι οι τύποι καρκίνου θα σκοτώνουν γύρω στις 5,5 εκατ. γυναίκες το χρόνο σε όλο τον κόσμο ως το 2030, γράφει το AFP.

Η αύξηση σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες φτάνει το 60% και εντοπίζεται σε γυναίκες από φτωχές χώρες, σε νεανική και μέση ηλικία, για περιπτώσεις καρκίνων που είναι κατά κανόνα εύκολα αποτρέψιμες.

Τα στατιστικά και οι προβλέψεις των επιστημόνων για τα είδη καρκίνου που διαγιγνώσκονται πιο συχνά είναι άκρως ανησυχητικά:

  • Μία στις επτά γυναίκες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο το 2012 6,7 εκατ. νέες περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες και 3,5 εκατ. θάνατοι. Το 56% των νέων περιπτώσεων και το 64% των θανάτων συνέβησαν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Οι αναλογικά περισσότερες νέες διαγνώσεις γίνονται στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού και της καλύτερης πρόσβασης σε δομές υγείας. Ωστόσο οι αναλογικά περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε φτωχότερες χώρες (όπως τη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι και τη Κένυα) ακριβώς λόγω της μικρότερης πρόσβασης σε δομές υγείας.
  • Ως το 2030 η εικόνα θα αλλάξει δραματικά: 9,9 εκατ. νέες περιπτώσεις και 5.5 εκατ. θάνατοι το χρόνο.
  • Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον κατά 25% στον αριθμό των διαγνώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως το 2030, κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η διάγνωση με το τεστ Παπ είναι από τις πιο εύκολες όπως και η πρόληψη με το εμβόλιο κατά του ιού HPV που γίνεται στα κορίτσια γύρω στα 12 έτη. Μόνο το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει 420.000 θανάτους.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι τέσσερις πιο συχνοί τύπου καρκίνου στις γυναίκες -κατά σειρά: στον μαστό, στο παχύ έντερο, τους πνεύμονες και τον τράχηλο της μήτρας- είναι εύκολο να προληφθούν και μπορούν να εντοπιστούν νωρίς, όταν η θεραπεία είναι πιο εύκολη.

Ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις φτωχότερες χώρες. Εκεί οι διαγνώσεις είναι λιγότερες όπως και οι εισαγωγές για θεραπεία, οπότε και ο αριθμός των θανάτων είναι αναλογικά μεγαλύτερος. Καθώς μάλιστα και στις αναπτυσσόμενες χώρες ο μέσος όρος ζωής ανεβαίνει, το βάρος για την οικονομία από αυτούς τους θανάτους αυξάνεται.

Παράλληλα, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των χωρών αυτών εκθέτει τις γυναίκες σε κακές επιρροές: μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστριών, παχυσαρκία και ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη άσκησης, αλλά και αναβολή της τεκνογονίας. Ολοι είναι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνιση καρκίνου.

Κοινή αγωνία των επιστημόνων είναι ότι «μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που πεθαίνουν χωρίς λόγο κάθε χρόνο» και με τα ανησυχητικά στοιχεία που παραθέτουν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πολίτες και τις Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...