608
Ο Κρτιν Ναϊθίγιανταμ στον Διεθνή Διαγωνισμό Επιστημόνων της Google το 2015 | .

Ενα παιδί-θαύμα «ξεκλειδώνει» τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2016, 11:59
Ο Κρτιν Ναϊθίγιανταμ στον Διεθνή Διαγωνισμό Επιστημόνων της Google το 2015
|.

Ενα παιδί-θαύμα «ξεκλειδώνει» τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2016, 11:59

Τα στατιστικά τον τελευταίων ετών για τον καρκίνο έχουν να επιδείξουν πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα για την άλλοτε «επάρατη νόσο». Η ενημέρωση για προληπτικές εξετάσεις, τα νέα διαγνωστικά τεστ, αλλά και τα καινούργια φάρμακα δίνουν πραγματικά ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ωστόσο, ακόμη και στους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους όπως αυτός του στήθους, για τους οποίους υπάρχουν πολύ καλές θεραπείες, εκδηλώνονται τύποι που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

shutterstock_128571560
Τρισδιάστατη απεικόνιση των κυττάρων που έχουν δημιουργήσει καρκίνο στήθους

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του στήθους αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα βιολογικά φαινόμενα, καθώς δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πολύ διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους «συγγενείς» του, οι οποίοι προκαλούνται από ορμόνες. Με απλά λόγια τα φάρμακα σταματούν την παραγωγή ορμονών και ο καρκίνος θεραπεύεται. Ωστόσο, ο τριπλά αρνητικός αναπτύσσεται με τελείως διαφορετικό τρόπο και οι μοναδικές θεραπευτικές λύσεις είναι ο συνδυασμός χειρουργικής αφαίρεσης, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Τη λύση σε αυτό το δύσκολο παζλ διατείνεται ότι βρήκε ένας 16χρονος από τη Βρετανία. Ο Κρτιν Ναϊθίγιανταμ υποστηρίζει πώς ανακάλυψε τον τρόπο να μετατρέπει τα τριπλά αρνητικά καρκινικά κύτταρα σε έναν από τους κοινούς τύπους που τους αντιμετωπίζουν τα φάρμακα. Ο ίδιος πρόσφατα είχε ανακαλύψει ένα τεστ το οποίο μπορεί να προβλέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ δέκα χρόνια πριν εκδηλωθεί. Κάτι που του χάρισε πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Επιστημόνων της Google το 2015.

Οι επιστήμονες ήδη είχαν γνώση από την κλινική εμπειρία ότι κάποιες, ελάχιστες, γυναίκες ανταποκρίνονταν στη θεραπεία παρά τον δύσκολο τύπο που είχαν. Το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσο τα καρκινικά κύτταρα είναι «διαφοροποιημένα» ή όχι. Διαφοροποιημένα σημαίνει ότι μοιάζουν και συμπεριφέρονται περισσότερο ως υγιή παρά ως καρκινικά κύτταρα και τείνουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται σε αργότερο ρυθμό, ενώ είναι λιγότερο επιθετικά.

Oταν τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι διαφοροποιημένα (δηλαδή αδιαφοροποίητα) παραμένουν σε αρχέγονη φάση, δεν εξελίσσονται σε αναγνωρίσιμο μαστικό ιστό, εξαπλώνονται ταχύτατα και έτσι δημιουργούν επικίνδυνος καρκινικούς όγκους.

shutterstock_310254218
Τρισδιάστατη εικονογράφηση από μαστικά κύτταρα που διαφοροποιούνται και μετατρέπονται σε επιθετικά καρκινικά κύτταρα στο στήθος

Ο Κρτιν πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει διαφοροποίηση σε αυτά τα κύτταρα αναστέλλοντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ID4. «Αυτό που προσπαθώ να ανακαλύψω είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε τους καρκίνους για τους οποίους δεν υπάρχουν φάρμακα, σε καρκίνους που έχουν πολύ καλή θεραπευτική ανταπόκριση» λέει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

«Οι περισσότεροι καρκίνοι έχουν υποδοχείς στην επιφάνειά τους όπου οι φαρμακευτικές ουσίες πηγαίνουν, κολλούν και τους σκοτώνουν. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος δεν έχει. Υπάρχει μία πρωτεΐνη που ονομάζεται ID4, η οποία σταματά την εξέλιξη στους αδιαφοροποίητους καρκίνους από τη γένεσή τους (βλαστοκύτταρα). Μπλοκάροντάς την επιτρέπεις στο κύτταρο να διαφοροποιηθεί. Εγώ βρήκα τον τρόπο που μπορούμε να σταματήσουμε τα γονίδια που παράγουν την ID4. Με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα θα μετατρέπονται σε λιγότερο επικίνδυνα, τα οποία μάλιστα θα ανταποκρίνονται και στα υπάρχοντα φάρμακα», συμπληρώνει.

Ο ίδιος ανακάλυψε επίσης ότι αυξάνοντας τη δραστηριότητα του γονιδίου PTEN, του οποίου η βασική λειτουργία είναι η καταστολή των καρκινικών κυττάρων, η χημειοθεραπεία έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας και τις δύο τεχνικές ίσως αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου και ανοίξει νέους ορίζοντες στις θεραπείες με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Προς το παρόν ο Κρτιν εργάζεται στις πειραματικές θεραπείες στο εργαστήριο του σχολείου του, αλλά ελπίζει ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για περεταίρω ανάπτυξη αλλά και υλοποίηση των ιδεών του. «Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς μου θα μελετήσω την επίδραση που έχει η αύξηση της δραστηριότητας του γονιδίου PTEN και παράλληλα θα προσπαθήσω να αναπτύξω ένα σύστημα που θα μου επιτρέψει κάνω πειράματα για το συνδυασμό και των δύο ιδεών μου σε ζώα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...