415
|

Η ασπιρίνη αποτρέπει την επιστροφή καρκίνου; Η απάντηση το 2027

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2015, 14:35

Η ασπιρίνη αποτρέπει την επιστροφή καρκίνου; Η απάντηση το 2027

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2015, 14:35

Πρόκειται για μια διαμάχη που αναζωπυρώνεται στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια και αφορά στη δράση της ασπιρίνης, όχι κατά ενός κακού χάνγκοβερ ούτε ως μέτρο πρόληψης κατά των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά ως μια θωράκιση του ασθενούς απέναντι στην επανεμφάνιση του καρκίνου που έχει εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Και είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια κλινική μελέτη, σε τυχαίο δείγμα συμμετεχόντων, για να διαπιστωθεί αν όντως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες το λευκό χάπι που πωλείται σε μόλις λίγα λεπτά του ευρώ το καθένα.

Η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία, σε 100 διαφορετικά κέντρα υγείας και με 11.000 συμμετέχοντες ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με πρώιμου σταδίου καρκίνο στο έντερο, στο μαστό, στον προστάτη, στο στομάχι και τον οισοφάγο. Μπορεί να χρειαστούν 12 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί – περί το 2027 δηλαδή – αλλά τα αποτελέσματά της ίσως αποβούν καθοριστικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος και για το χρηματικό κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

«Η κλινική μελέτη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς τα είδη του καρκίνου που επανεμφανίζονται μετά την αρχική θεραπεία είναι συνήθως πιο ανθεκτικά στη θεραπεία, οπότε η ανεύρεση ενός αποτελεσματικού και φτηνού μέσου που θα αποτρέπει την υποτροπή του καρκίνου αλλάζει τα πάντα στη ζωή των ασθενών», δηλώνει με ενθουσιασμό στο BBC, η γιατρός Φιόνα Ρέντιγκτον από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την Έρευνα του Καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο («Cancer research UK»), η οποία είναι χορηγός της μελέτης, μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) που υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS).

Μπορεί να χρειαστούν 12 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά τα αποτελέσματά της ίσως αποβούν καθοριστικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος και για το χρηματικό κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

Η μελέτη θα ακολουθήσει τη γνωστή μέθοδο ερευνητικής σύγκρισης με τη βοήθεια του placebo (ψευδοφαρμάκου): Κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα καταναλώνουν ασπιρίνη καθημερινά και για πέντε χρόνια, αλλά σε διαφορετικές δόσεις και οι υπόλοιποι θα νομίζουν ότι καταναλώνουν ασπιρίνη ενώ θα παίρνουν ένα εικονικό χάπι.

Ήδη, πάντως, οι επιστήμονες υγείας εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τις παρενέργειες που έχει η καθημερινή κατανάλωση της ασπιρίνης: έλκος, αιμορραγία στο στομάχι, ακόμα και δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο. Ωστόσο, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι «οποιαδήποτε ευκαιρία να περιορίσεις τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου είναι απίστευτα σημαντική, ώστε να μπορούν να ζουν τη ζωή τους με ηρεμία οι ασθενείς», δηλώνει στο BBC μια από αυτούς, η Άλεξ Κινγκ, που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το Δεκέμβριο του 2009, και έζησε «μία από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...