411
| Nikos Libertas / SOOC

Το (τηλεφωνικό) ραντεβού Τσίπρα – Ιερώνυμου

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 08:00

Το (τηλεφωνικό) ραντεβού Τσίπρα – Ιερώνυμου

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 08:00

Αν και οι παραμετρικές εξισώσεις είναι των Μαθηματικών, τα Θρησκευτικά αποδεικνύονται η πιο δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. Καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ιεραρχών –αλλά και διαφόρων συντηρητικών κύκλων σε όλο το Διαδίκτυο– για το νεωτεριστικό είναι αλήθεια, πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, το Μαξίμου προσπαθεί να αποκαταστήσει την επικοινωνία με έναν ως τώρα σύμμαχο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο διέρρευσε η πληροφορία ότι υπήρξε «μυστική συνάντηση» του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «σε προχωρημένη ώρα» τη νύχτα της Τρίτης, δηλαδή λίγη ώρα μετά την αποστολή της επιστολής του τελευταίου προς τον Πρωθυπουργό και πριν από τη συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή.

«Ουδεμία συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού» δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής Τύπου του κ. Ιερώνυμου Χάρης Κονιδάρης. Ωστόσο ο κ. Κονιδάρης επιβεβαίωσε ότι «αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής του αρχιεπισκόπου, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών» – και αυτό έγινε δύο μέρες μετά γνωστό.

Την Τετάρτη, μία μέρα μετά την επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου έγινε και η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, ο οποίος προφανώς και υπό αυτό το πρίσμα αναλαμβάνει έναν αναβαθμισμένο ρόλο διαύλου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Εκκλησία.

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε ασκήσει σφοδρή κριτική προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τη ρητορική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε και σχολίασε το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά.

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας

Την Τρίτη το βράδυ φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου η επιστολή του κ. Ιερωνύμου και από το περιεχόμενό της δηλαδή από τη δυσφορία για τον Νίκο Φίλη, αλλά και τις διαφωνίες για το μάθημα των θρησκευτικών μετά από λίγο ο πρωθυπουργός και πριν μεταβεί στη Βουλή το επόμενο πρωί και πριν ολοκληρώσει το κομμάτι της ομιλίας του για τα θρησκευτικά τηλεφωνεί στον κ. Ιερώνυμο προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο είναι δυνατόν το τοπίο.

Αυτό που ήθελε να δείξει ο κ. Τσίπρας είναι πως από τη μια η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Παιδείας στο θέμα των Θρησκευτικών, όμως διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με την Εκκλησία η οποία έχει στηρίξει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μια προσπάθεια από την πλευρά του κ. Τσίπρα σε αυτό το τηλεφώνημα που κράτησε κάποια λεπτά να πέσουν οι τόνοι και να τονίσει στον αρχιεπίσκοπο πως η εκκλησία θα συμμετέχει στον διάλογο ο οποίος θα ανοίξει.

Το νέο ραντεβού ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει μείνει ακόμα ανοιχτό από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...