473
Ανεύρεση σκελετού κατά τη διάρκεια της έρευνας | IntimeNews

Ο μυστηριώδης νεκρός των Αντικυθήρων

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 19:03
Ανεύρεση σκελετού κατά τη διάρκεια της έρευνας
|IntimeNews

Ο μυστηριώδης νεκρός των Αντικυθήρων

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 19:03

Γλυπτά, σκεύη πολυτελείας, αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, τμήματα μιας κλίνης, κομμάτια και από το ίδιο το πλοίο, κατάλοιπα ακόμη και τροφών και φυσικά ο περιώνυμος Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανήκουν στα ευρήματα αυτού του σκάφους, που ναυάγησε γύρω στο 60-50 π.Χ. Μια εποχή που η εμπορική ναυσιπλοΐα και οι θαλάσσιες μεταφορές έργων τέχνης από την Ανατολή προς τη Δύση είχαν φθάσει στο απόγειό τους. Η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος της ανασκαφικής έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε 14 Σεπτεμβρίου.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) κάποιου ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο. Στις έρευνες μεταξύ 1900 και 1901, καθώς και σε εκείνη του 1976, είχαν ήδη εντοπιστεί οστά από τουλάχιστον τέσσερα ακόμα άτομα.

Τόσο η θέση που είχαν τα ευρήματα, όσο και σχέση τους με τα γύρω αντικείμενα δείχνουν, κατά τους μελετητές, τη βίαιη βύθιση του πλοίου. Σε δεύτερο επίπεδο οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις (DNA) αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον νεκρό, όπως το φύλο του και την ηλικία θανάτου.

Παρατήρηση αγγείων από μέλος της ερευνητικής ομάδας (IntimeNews)

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα μια μολύβδινη καταπειρατηρία, που ζυγίζει 50 κιλά. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, το σχήμα και οι οπές που φέρει, δείχνουν πως πρόκειται για βολίδα που χρησιμεύει για τη μέτρηση του θαλάσσιου βάθους και τη φύση του βυθού.

169776
Ανεύρεση σκελετού κατά τη διάρκεια της έρευνας (IntimeNews)

Αυτό το ταπεινό εργαλείο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα – τα παλαιότερα αυτού του είδους χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα, ενώ ένα ακόμα όμοιο εργαλείο είχε βρεθεί κατά τις έρευνες του 1901.

Η Καταπειρατηρία (IntimeNews)

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με αφορμή τα ευρήματα της δεύτερης φάσης της υποβρύχιας έρευνας, θα παρουσιάσει την ολοκλήρωση των εξειδικευμένων και υπερσύγχρονων εργαστηρίων της στην οδό Προπυλαίων. Οι εργασίες τους υλοποιήθηκαν χάρη στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενός εκ των σημαντικότερων χορηγών της έρευνας αυτής και με στόχο τη σύντομη και αποτελεσματικότερη συντήρηση των ευρημάτων του σημαντικού ναυαγίου.

H επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole (IntimeNews)

Η έρευνα των Αντικυθήρων τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότησή της έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole. Την έρευνα υποστηρίζουν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, οι Jane and James Orr, χορηγοί του Woods Hole, όπως και η Costa Navarino, η ΟΤΕ-COSMOTE και το Ιδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Η ερευνητική ομάδα απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμο Κυθήρων και στους κατοίκους του ακριτικού νησιού των Αντικυθήρων, που την υποδέχονται πάντοτε με θέρμη και παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...