526
| INTIMENEWS

Αξίζουν στον Γιάννη Μπέζο 100 χιλιάδες ευρώ;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Σεπτεμβρίου 2016, 18:29

Αξίζουν στον Γιάννη Μπέζο 100 χιλιάδες ευρώ;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Σεπτεμβρίου 2016, 18:29

Εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει ένα απίστευτο κράξιμο για τον Γιάννη Μπέζο και την εκπομπή που παρουσιάζει στην κρατική τηλεόραση. Η εκπομπή, η οποία έχει τίτλο «Μιλώντας για το Θέατρο» και ασχολείται με τη θεατρική επικαιρότητα, ξεκίνησε στην ΕΡΤ2 εδώ και κάτι μήνες και θα συνεχιστεί, όπως διαβάζω, και εφέτος.

Κάποιοι είπανε λοιπόν, κι από εκεί ξεκίνησε το θέμα, ότι είναι εξωφρενικά ακριβό το κόστος της παραγωγής. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΡΤ ενέκρινε την ανάθεση εξωτερικής παραγωγής 12 επεισοδίων, με συνολικό κόστος 100.116 ευρώ συν ΦΠΑ. Είναι πράγματι πολλά; Αμα τα διαιρέσεις, βγαίνει ότι το ένα επεισόδιο κοστίζει περίπου οκτώ χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι λίγα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσα πολλά για να το κάνουμε θέμα, και οπωσδήποτε δεν είναι τόσα ώστε να φρικάρουμε. Εχουν γίνει και γίνονται πολύ ακριβότερες παραγωγές στην τηλεόραση.

Δεν είμαι ειδική αλλά υποθέτω ότι οκτώ χιλιάδες ευρώ ανά επεισόδιο είναι ένα λογικό ποσό, με δεδομένο ότι μια εξωτερική παραγωγή έχει πολλά και πολλούς να πληρώσει: τεχνικούς, μακιγιέζ, ενδυματολόγους, γυρίσματα, μηχανήματα, έξοδα κίνησης, συν τον παρουσιαστή.

Και στο κάτω-κάτω, γιατί να μην δοθούν εκατό χιλιάδες ευρώ σε μια εκπομπή θεάτρου και πολιτισμού; Και σε εποχή κρίσης ακόμα, γιατί όχι; Ισα-ίσα που σε εποχές κρίσης χρειαζόμαστε τον Πολιτισμό λιγάκι παραπάνω. Μας έχεις δει πώς έχουμε καταντήσει; Εντελώς απαίδευτοι, ρωτάς άνθρωπο για τον Κουν και σε ρωτάει πού παίζει τώρα (μου έχει τύχει). Μην το συζητάτε, χρειαζόμαστε ένα πνευματικό λίφτιγκ επειγόντως, δεν ξέρουμε πού πάνε τα τέσσερα.

Το άλλο που τους ενόχλησε είναι που τα εκατό χιλιάρικα για μια εκπομπή θεάτρου τα δίνει η κρατική τηλεόραση, δηλαδή εγώ κι εσύ. Μα, άμα δεν δώσει λεφτά η ΕΡΤ για τέτοιες εκπομπές, ποιος θα δώσει; Ξέρετε εσείς κανένα ιδιωτικό κανάλι να δίνει λεφτά για να επενδύσει στον Πολιτισμό; Σε talent shows τα χώνουν, ο Πολιτισμός της ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι εκεί πάει, στην ανάδειξη μουσικών ταλέντων τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα δουλεύουν σε σκυλάδικα και πίστες. Δυστυχώς, ευτυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

Η ΕΡΤ έχει χίλια στραβά που πρέπει να διορθώσει, αλλά το μόνο που δεν μπορούμε να της προσάψουμε είναι η ευθύνη ότι ξοδεύει τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου σε εκπομπές Πολιτισμού. Αντιθέτως, πρέπει να θεωρούμε ότι αυτό είναι μια απ’ τις βασικές υποχρεώσεις της, να επενδύει σε ποιοτικό τηλεοπτικό προϊόν ακόμα κι όταν αυτό είθισται να μη σημειώνει τηλεθέαση. Γι’ αυτό υπάρχει η κρατική τηλεόραση άλλωστε, για να δίνει θέση και σε αυτό που οι άλλοι σνομπάρουν επειδή δεν πουλάει.

Για τον Γιάννη Μπέζο τώρα, που δέχτηκε πυρά επειδή ρωτήθηκε για το κόστος της εκπομπής, ότι είναι ακριβό, και είπε ότι του αξίζει, είναι προφανές ότι έδωσε μια απάντηση κάπως ειρωνική, ίσως να ήθελε να τρολάρει και λίγο που τον ρώτησαν κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει, μπορείς να το κατηγορήσεις ότι δεν του πέτυχε το χιούμορ και βγήκε λίγο άγαρμπη η απάντηση, αλλά οπωσδήποτε είναι υπερβολικό να λες ότι είναι αναίσθητος και υπερόπτης και μας προσβάλλει και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Οσο για την επιλογή του σαν παρουσιαστή, μια χαρά τη βρίσκω. Είναι ένας από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς που έχουμε, σοβαρός και με άποψη. Γιατί να μην παρουσιάζει μια εκπομπή θεάτρου στην κρατική τηλεόραση; Γιατί να μας χαλάει;

ΥΓ. Θα προτιμούσες να την παρουσιάσει ο Σεφερλής;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News