806
Νίκος Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη στη Βουλή. Υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των καναλιών που δεν πήραν άδεια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το «καλό “μαύρο”» της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2016, 11:58
Νίκος Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη στη Βουλή. Υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των καναλιών που δεν πήραν άδεια
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το «καλό “μαύρο”» της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2016, 11:58

Το αφήγημα πάσχει σε ένα κρίσιμο ζήτημα – αυτό της λογικής – αλλά η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε αυτό: είναι το αφήγημα ότι οι θέσεις εργασίας στην τηλεόραση δεν θα χαθούν μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, διότι όσοι χάσουν τη δουλειά τους από το Star και τον Alpha που πρέπει να κλείσουν σε 86 μέρες θα «απορροφηθούν» από τα νέα κανάλια που θα ανοίξουν.

Το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να σκεφτούν το αυτονόητο, ότι δεν υποχρεούται ο νέος καναλάρχης να προσλάβει όσους χάσουν τη δουλειά τους από τον Alpha και το Star που δεν απέκτησαν άδεια. Και βεβαίως δεν υποχρεούται να τους προσλάβει με τους όρους τους οποίους εργάζονταν στις προηγούμενες δουλειές τους, τις οποίες η κυβέρνηση κλείνει.

Η Ολγα Γεροβασίλη δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει για αυθαίρετα στα δάση που σωστά κατεδαφίζονται· άρα και οι εργαζόμενοι λογικό είναι να χάνουν τη δουλειά τους.  «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ’ αυτήν μπορείτε να πείσετε στ’ αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας;» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο φιλόξενο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενη προφανώς και στο Mega. «Αν, απ’ την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο;». Καμία αναφορά βέβαια για αυτούς τους εργαζόμενους που όντως θα βρεθούν στον δρόμο. Δημοσιογράφους με τους οποίους η κυρία Γεροβασίλη συνεργάζεται και ενημερώνει τακτικά στο πλαίσιο του ρόλου της ως κυβερνητικής εκπροσώπου…

Tι θα γίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στον δρόμο; Τo πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε στο επίσης φιλόξενο στούντιο της ΕΡΤ. «Μετά τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, όσοι δεν έχουν άδεια δεν θα λειτουργούν», είπε αλλά διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια». Πώς θα γίνει αυτό;

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε πως λόγω των «ποιοτικών κριτηρίων» που θέτει ο νόμος για το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών, δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Είπε ότι οι 400 θέσεις που προβλέπονται θα υπερκαλυφθούν και σημείωσε πως όσοι αγωνιούν από την αντιπολίτευση και τα κανάλια για τις θέσεις εργασίας εάν θέλουν μπορούν να κάνουν πρόταση να αυξηθεί ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων!

Ο δε αρμόδιος για τον διαγωνισμό, υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, είπε, μιλώντας στον και πάλι φιλόξενο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ότι «οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα».

«Αυτή την στιγμή στον τηλεοπτικό κλάδο στην Ελλάδα απασχολούνται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι ενώ, εάν εξαιρεθεί το Mega που βρίσκεται στην κατάσταση που το έφεραν οι επιλογές των μετόχων του, θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου 2.000 άτομα στον κλάδο. Για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις (δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις) και θα είναι παραπάνω», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

Και οι τρεις, τόσο ο κ. Σπίρτζης και η κυρία Γεροβασίλη όσο και ο κ. Παππάς, επέμειναν ότι δεν θα πρόκειται για «μαύρο» στα κανάλια που θα πρέπει η Digea να πάψει τη μετάδοση του σήματός τους – και άρα τη λειτουργία τους.

Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι «δεν πρόκειται για “μαύρο”, δεν έχει καμιά σχέση με την ΕΡΤ. Oταν κάποιος είναι παράνομος πρέπει να πάψει να λειτουργεί. Είχαν προσωρινές άδειες με συνεχή ανανέωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η «άποψη περί “μαύρου” στην ιδιωτική τηλεόραση απέχει παρασάγγας από την αλήθεια» και επέμεινε ότι τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούσαν «παράνομα». Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα» της ΝΔ για τους εργαζόμενους: «Είναι πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, είναι εξοργιστικό το φαινόμενο, όταν προέρχονται από κόμματα που με ευκολία και παρανόμως πέταξαν στο δρόμο 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ», είπε.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι υπάρχει καλό και κακό «μαύρο».

Ομως το «“μαύρο” είναι πάντα “μαύρο”» όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή η πρωτοβουλία «Ανοιχτά ΜΜΕ – νέα αρχή»: «Εκείνο που τώρα επείγει για μας είναι η αντιμετώπιση του εφιάλτη του “μαύρου”. Γιατί το μαύρο είναι πάντα μαύρο για τη δημοκρατία, την πολυφωνία, τη δημιουργία και τους εργαζόμενους. Η διαδικασία, η οποία προηγουμένως, με διαπλεκόμενη συνευθύνη κυβέρνησης και επιχειρηματιών έφερε κοντά στον εφιάλτη το MEGA, απειλεί τώρα και όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, πλην SKAI & ANTENNA. Όχι επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά αποκλειστικά εξαιτίας κυβερνητικών ενεργειών», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της, η ΕΣΗΕΑ, αφού εξέθεσε τους αριθμούς των τουλάχιστον 1.800 εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο, προανήγγειλε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει βέβαια η ένταση των ανακοινώσεων που υπήρχε επί κλεισίματος ΕΡΤ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...