367
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά | ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Δεκαπενταύγουστος με μηνύματα προς την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2016, 14:58
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά
|ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Δεκαπενταύγουστος με μηνύματα προς την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2016, 14:58

Την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ώς την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία» δήλωσε από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «συγγνώμη» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και παρατήρησε πως αυτό δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά για λόγους δικαιοσύνης. Κι αν η Τουρκία ζητήσει «συγγνώμη» αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη φιλία και τον σεβασμό της Ιστορίας, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. «Η δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων πρέπει να κορυφωθεί με ένα ειλικρινές “συγγνώμη”. Δεν το κάνουμε από εκδίκηση, το κάνουμε γιατί απαιτούμε δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Τουρκία αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, από την Τήνο. Ο κ. Καμμένος, με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας να λειτουργήσει η Παναγία Σουμελά, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι «όσο και αν απαγορεύουν τις λειτουργίες, είτε με τη βία είτε με διάφορες δικαιολογίες, δεν θα μπορέσουν μέσα στην ψυχή των Χριστιανών να σταματήσουν την προσευχή. Όσοι με τη βία κλείνουν εκκλησίες κάνουν το θρησκευτικό συναίσθημα να ανάβει πολύ περισσότερο».

O Kυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα Χανιά, όπου και εκκλησιάστηκε. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του τόνισε πως σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, μια ημέρα η οποία, όπως είπε, εμπνέει πίστη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. «Παρά τις δυσκολίες – που δυστυχώς μεγάλωσαν τον τελευταίο καιρό – μπορούμε, με τη βοήθεια και τη δύναμη της Παναγίας, να τα καταφέρουμε. Στην Παναγία, άλλωστε, ο λαός μας ακουμπά τον πόνο, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις προσευχές του», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ημέρα που εμπνέει αλληλεγγύη σε εκείνους από τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...