742
Σε ένα παιχνίδι του φακού η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή την ομιλία του στο Πόρτλαντ, θολώνει. Το ίδιο θολό είναι και το τοπίο για τον υποψήφιο | REUTERS/Eric Thayer

Εξέγερση 50 Ρεπουμπλικανών κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2016, 09:18
Σε ένα παιχνίδι του φακού η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή την ομιλία του στο Πόρτλαντ, θολώνει. Το ίδιο θολό είναι και το τοπίο για τον υποψήφιο
|REUTERS/Eric Thayer

Εξέγερση 50 Ρεπουμπλικανών κατά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2016, 09:18

Ηταν σχεδόν αναμενόμενο, είχε φανεί από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο Κλίβελαντ πριν από τρεις εβδομάδες, όταν κάποια στελέχη του κόμματος είτε επέλεξαν να απουσιάσουν είτε αρνήθηκαν δημοσίως να υποστηρίξουν την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Μέσα στην ευδαιμονία εκείνης της φιέστας είχε λίγο ξεχαστεί αυτή η δυσφορία των παραδοσιακών Ρεπουμπλικανών απέναντι στον εκτός κομματικού σωλήνα και παράλληλα μισαλλόδοξο και αλλοπρόσαλλο Τραμπ, αλλά αυτό ήταν κάτι που σιγόκαιγε.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος σχεδίαζαν παρέμβαση για να τον εμποδίσουν τελικά να κατέβει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μετά και τις απίστευτα ωμές δηλώσεις του κατά ενός ζεύγους αμερικανών μουσουλμάνων που είχαν μιλήσει στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Υπό αυτό το πρίσμα στο φύλλο της Τρίτης 9 Αυγούστου των New York Times, δημοσιεύτηκε άρθρο άποψης του Ματ Λάτιμερ, επί χρόνια λογογράφου του Τζορτζ Μπους του νεότερου, που προτείνει στον Μάικ Πενς, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, να προσπαθήσει να τον πείσει να αποσυρθεί – ή να αποχωρήσει εκείνος!

Στο άρθρο του στους NY Times, ο Λάτιμερ αφού απαριθμεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να συρθεί σε μια μάχη προ πολλού χαμένη, χαρακτηρίζει «χειρότερο δυνατό σενάριο» να κερδίσει τελικά τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ!

Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε εμφανές αδιέξοδο. Βρέθηκαν με έναν προεδρικό υποψήφιο τον οποίο όχι μόνο δεν πιστεύουν, αλλά πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνος, καθώς φαίνεται πως το βασικό επιχείρημα του στρατοπέδου της Χίλαρι Κλίντον αποδίδει: «ο Τραμπ δεν είναι μόνο μισαλλόδοξος, είναι και επικίνδυνος, θα του δώσουμε τα πυρηνικά της χώρας;». Και αυτό μοιάζουν πλέον να το έχουν καταλάβει και όσοι χειροκρότησαν τον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα στο Κλίβελαντ.

Οχι ένας, λοιπόν, ούτε δύο, αλλά 50 εξέχοντες ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, μεταξύ τους και ένας πρώην διευθυντής της CIA, δήλωσαν ότι ο Τραμπ στερείται προσόντων για να ηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισαν ότι σε περίπτωση εκλογής του θα αποδειχθεί «ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία».

Η γραπτή δήλωση αποτελεί την πιο πρόσφατη απόρριψη της υποψηφιότητας του Τραμπ από μέλη του κόμματος του οποίου είναι υποψήφιος. Και όχι από οποιαδήποτε μέλη, αλλά από στελέχη με εμπειρία στην εθνική ασφάλεια – και όλοι ξέρουμε πόσο εμμονικοί είναι οι Αμερικανοί με την ασφάλεια. Ηταν δε εντυπωσιακή για τη δριμύτητα της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε.

«Ο κ. Τραμπ στερείται του χαρακτήρα, των αξιών και της εμπειρίας να γίνει πρόεδρος. Αποδυναμώνει το ηθικό κύρος των ΗΠΑ ως ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου. Φαίνεται να στερείται βασικών γνώσεων και πίστης που αφορούν το Σύνταγμα των ΗΠΑ, τους αμερικανικούς νόμους και τους αμερικανικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανεξιθρησκία, η ελευθερία του Τύπου και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», αναφέρθηκε στη δήλωση.

«Από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής ο Ντόναλντ Τραμπ στερείται προσόντων να γίνει πρόεδρος και κυβερνήτης των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει επικίνδυνο πρόεδρο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική πολιτική και την ευημερία της χώρας μας», υπογραμμίστηκε στη δήλωση των 50, η οποία δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Οι 50 ανέφεραν ότι «κανένας από εμάς δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ». Στη γραπτή δήλωσή τους βέβαια, εξέφρασαν και τις αμφιβολίες τους για την υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί Αμερικανοί είναι βαθιά απογοητευμένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ανικανότητά της να επιλύσει επείγοντα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Ξέρουμε επίσης ότι πολλοί έχουν αμφιβολίες για τη Χίλαρι Κλίντον, όπως και πολλοί από εμάς. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί απάντηση στις τρομακτικές προκλήσεις της Αμερικής και σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στον Λευκό Οίκο θα ήταν ο πιο απερίσκεπτος πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία».

Οπως ήταν αναμενόμενο ο Τραμπ δεν άργησε να απαντήσει. Με το γνωστό του στιλ είπε ότι αυτοί που υπέγραψαν τη δήλωση «είναι υπεύθυνοι για το ότι ο κόσμος έγινε τόσο επικίνδυνος».

«Αυτοί οι “γνωρίζοντες”, μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον, είναι υπεύθυνοι γιατί πήραν καταστροφικές αποφάσεις της εισβολής του Ιράκ, γιατί επέτρεψαν Αμερικανούς να πεθάνουν στη Βεγγάζη και γιατί επέτρεψαν την άνοδο της ISIS», είπε.

Δεν χωρά αμφιβολία πλέον ότι η προεκλογική μάχη δεν δίνεται ανάμεσα σε κόμματα – οι γραμμές έχουν σπάσει, ιδίως στους Ρεπουμπλικάνους. Δίνεται ανάμεσα σε ιδεοληψίες. Ο Τραμπ περιγράφει τη Χίλαρι Κλίντον (μαζί και όσους την υποστηρίζουν) ως εκπρόσωπο του «παλιού», ως γρανάζι του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που ευθύνεται για τα σημερινά «δεινά» των αμερικανών πολιτών – αυτή η περιγραφή έχει απήχηση και σε κάποιους νεότερους κυρίως ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Η Κλίντον από την πλευρά της περιγράφει τον Τραμπ ως έναν απίστευτα επικίνδυνο τύπο που εκτός των άλλων θα πάρει στα χέρια του το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο – και αυτή η περιγραφή έχει μεγάλη απήχηση στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...