1096
Ο Κζρ Καν, που έχασε τον γιο του στο Ιράκ, δείχνει στον Τραμπ το βιβλιαράκι με το Σύνταγμα των ΗΠΑ | YouTube/New York Times

Οι μουσουλμάνοι που «γκρέμισαν» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2016, 15:04
Ο Κζρ Καν, που έχασε τον γιο του στο Ιράκ, δείχνει στον Τραμπ το βιβλιαράκι με το Σύνταγμα των ΗΠΑ
|YouTube/New York Times

Οι μουσουλμάνοι που «γκρέμισαν» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2016, 15:04

Ο ένας μετά τον άλλο οι σύνεδροι των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια έστρεφαν τα πυρά τους κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι μόνο γιατί είναι ο βασικός αντίπαλος που διεκδικεί την προεδρία για την αντίπαλη παράταξη, αλλά, όπως έσπευδαν να πουν όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γιατί η κοσμοθεωρία του Τραμπ είναι τόσο διαφορετική από αυτήν πάνω στην οποία χτίστηκε η Αμερική. Ειδικά σε ό,τι αφορά την μεταχείριση των μουσουλμάνων για τους οποίους ο Τραμπ θέλει την εκδίωξή τους.

Το «Stronger together», «πιο δυνατοί μαζί», που έγινε το άτυπο και μετά το ουσιαστικό σύνθημα της Χίλαρι Κλίντον, ακούστηκε μέσα από ιστορίες, όπως αυτή του θρύλου του NBA Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ.

«Είμαι ο Μάικλ Τζόρνταν και στηρίζω την Χίλαρι», είπε ανοίγοντας την ομιλία του, «το λέω γιατί ξέρω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά».

Το αστείο είχε το νόημά του (πέρα ίσως από το να μειώσει το τρακ του Τζαμπάρ), γιατί έγινε η εισαγωγή για την ιστορία του Χουμέιν Καν, «ένας από τους 14 αμερικανούς μουσουλμάνους στρατιώτες που μετά την 11η Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν στη μάχη».

Είχε γεννηθεί στα Εμιράτα και με την οικογένειά του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, είπε ο Τζαμπάρ. Το πρώτο που είδαν ήταν τα λόγια στο μνημείο του Τόμας Τζέφερσον: «Ορκίστηκα στον βωμό του αιώνιου Θεού να εχθρεύομαι κάθε μορφή τυραννίας πάνω στο πνεύμα του ανθρώπου».

Ο Τζαμπάρ ήταν ευθύς και δηκτικός: το σχέδιο του Τραμπ για την καταγραφή των μουσουλμάνων και την αποτροπή της εισόδου τους στη χώρα είναι αυτή η τυραννία που αποστρεφόταν ο Τζέφερσον. Σε όσους θέλουν διακρίσεις η απάντηση κατά τον Τζαμπάρ είναι μία: «ποτέ σε αυτή τη χώρα».

Στο βήμα αργότερα ανέβηκαν και έγιναν δεκτοί με επευφημίες οι γονείς του Καν. «Είμαστε εδώ σαν πατριώτες αμερικανοί μουσουλμάνοι με αμέριστη πίστη στην πατρίδα μας» είπε ο πατέρας του Καν.

«Ηρθαμε στην Αμερική γιατί πιστέψαμε ότι με τη δουλειά μας θα συνεισφέρουμε και εμείς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι ο γιος τους, που σκοτώθηκε στο Ιράκ για να σώσει τους συστρατιώτες του, ήταν «ένας από τους άριστους της Αμερικής», κατά τα λόγια της Χίλαρι Κλίντον. Αλλά, αν ήταν πρόεδρος ο Τραμπ αυτός δεν θα μπορούσε να γίνει, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ήταν καταπέλτης κατά του Τραμπ, ενός ανθρώπου που «μας ζητά να του εμπιστευτούμε το μέλλον μας». Τον ρώτησε ευθέως αν έχει διαβάσει ποτέ το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αν έψαξε ποτέ στο κείμενο για την ελευθερία και την ίση προστασία από τον νόμο που απολαμβάνουν οι πολίτες. «Αν θέλετε, σας δανείζω το δικό μου αντίγραφο», τον προέτρεψε.

Ζήτησε ακόμη από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο να επισκεφτεί το Εθνικό Κοιμητήριο στο Αρλινγκτον όπου είναι θαμμένες εξέχουσες προσωπικότητες των ΗΠΑ και ήρωες πολέμου. «Εκεί θα δεις πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκεί θα δεις ανθρώπους κάθε φύλου, θρησκείας και προέλευσης. Εσύ δεν έχεις θυσιάσει τίποτα και κανέναν», είπε ο Κζιρ Καν, απευθυνόμενος στον Τραμπ, μέσα σε έντονες επευφημίες από το πλήθος.

«Τα προβλήματά μας δεν λύνονται με τείχη. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί», κατέληξε έχοντας πάντα δίπλα του τη σύζυγό του.

Τα κομματικά συνέδρια είναι κατά κάποιο τρόπο ένα είδος πασαρέλας για τα φιλόδοξα στελέχη. Πολιτικοί από την επαρχία, επίδοξοι γερουσιαστές, κυβερνήτες και βουλευτές, τοπικοί αξιωματούχοι που θα ήθελαν μία ημέρα να μπουν στα (κομματικά) «σαλόνια» της Ουάσινγκτον, ψάχνουν την ευκαιρία για ένα λόγο που θα τραβήξει την προσοχή του Τύπου ενώ στο παρασκήνιο κάνουν τις γνωριμίες τους.

Ομιλίες σαν και αυτές περνούν πολλές φορές απαρατήρητες μέσα στον καταιγισμό της πολιτικής· δεν θα έπρεπε, όμως. Βάζουν τους σπόρους για αλλαγές και διαφορετικές νοοτροπίες.

Το 2004, για παράδειγμα, ένας μάλλον άσημος στην κεντρική πολιτική σκηνή πολιτειακός γερουσιαστής από το Ιλινόι στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες αυτής της χώρας. Μίλησε για τον πατέρα του και, κοιτώντας αριστερά και δεξιά και κάνοντας μικρές και μεγαλύτερες παύσεις, ανέπτυξε στους συνέδρους τί σημαίνουν οι ελευθερίες και η ισότητα στις ΗΠΑ. Αυτός ο γερουσιαστής ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

ΥΓ. Ηταν τέτοια η απήχηση της ομιλίας του Καν στο συνέδριο που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος με τις συνήθειες ειρωνείες του είπε στο ABC: «Ποιος το έγραψε αυτό; Οι σεναριογράφοι της Χίλαρι το έγραψαν αυτό;» Κατόπιν έσπευσε να υπογραμμίζει ότι «έχει κάνει πολλές θυσίες». «Εργάζομαι πολύ, πολύ σκληρά. Έχω δημιουργήσει χιλιάδες και χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, έχω οικοδομήσει μεγάλες δομές, είμαι πολύ πετυχημένος. Πιστεύω ότι έχω κάνει πολλές» θυσίες, τόνισε. Και προσέθεσε: «Εάν βλέπατε τη γυναίκα του, καθόταν εκεί πίσω, δεν είχε τίποτα να πει. Δεν είχε πιθανόν το δικαίωμα να πει ο,τιδήποτε».

ΥΓ1. Η απάντηση του ζεύγους Καν ήταν ακόμα πιο σκληρή. Η μητέρα του μουσουλμάνου αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο μέτωπο του Ιράκ κατηγόρησε την Κυριακή τον Τραμπ ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το Ισλάμ αλλά και το πώς είναι να κάνει κάποιος θυσίες. Η Γαζάλα Καν, ο γιος της οποίας, ο λοχαγός Χουμαγιούν Καν, σκοτώθηκε το 2004, εξοργίστηκε με τα υπονοούμενα του δισεκατομμυριούχου ότι δεν μίλησε καθόλου διότι, ως μουσουλμάνα, δεν της επιτρέπεται να μιλήσει. «Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για το Ισλάμ, είναι αδαής» έγραψε η ίδια σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι έχει κάνει πολλές θυσίες. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη θυσία» υπογράμμισε η γυναίκα. Επιπλέον, εξήγησε γιατί επέλεξε να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της χωρίς να πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ενδεχομένως δεν μου επιτρεπόταν να πω κάτι. Αυτό δεν είναι αλήθεια» σημείωσε η Καν, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να μην μιλήσει στο συνέδριο λόγω της οδύνης και του πένθους της για την απώλεια του γιου της.

ssss
«Αυτή είναι η απάντησή μου στον Ντόναλντ Τραμπ»
έγραψε η μητέρα στο άρθρο. «Οταν εισήλθα στον χώρο του συνεδρίου, έχοντας αυτήν την μεγάλη φωτογραφία όπου απεικονιζόταν ο γιος μου πίσω μου, μετά βίας κατάφερα να συγκρατηθώ» τόνισε. «Ακόμα και το να μιλώ συνεχίζει να είναι δύσκολο για εμένα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πατέρα του στρατιώτη, ο οποίος τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «μαύρη ψυχή» και είναι «ανίκανος να νιώσει συμπόνια». «Αυτό το πρόσωπο είναι απόλυτα ανίκανο να νιώσει συμπόνια. Θέλω η οικογένειά του να τον συμβουλεύσει, να του μάθει να επιδεικνύει συμπόνια. Θα ήταν ένας καλύτερος άνθρωπος (…) όμως έχει μια μαύρη ψυχή» τόνισε ο Καν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, με την φωνή του να σπάει από τα έντονα συναισθήματα. Πρόσθεσε δε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να «αποκηρύξει» τον Τραμπ. «Οταν ένας υποψήφιος για την προεδρία αγνοεί την κατάσταση μιας μητέρας Gold Star (σ.σ οργάνωση υποστήριξης των μητέρων των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη), να επιτίθεται λεκτικά εναντίον της, αυτό είναι η επιτομή της άγνοιας» υπογράμμισε ο Καν, επισημαίνοντας και την εύθραυστη υγεία της συζύγου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...