407
Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη για τις δράσεις ΕΣΠΑ στους τομείς Περιβάλλοντος και Επιχειρηματικότητας | INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παγώνει ή όχι η Κομισιόν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2016, 19:47
Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη για τις δράσεις ΕΣΠΑ στους τομείς Περιβάλλοντος και Επιχειρηματικότητας
|INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παγώνει ή όχι η Κομισιόν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2016, 19:47

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New Europe, η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν αποφάσισε το προληπτικό «πάγωμα» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προς την Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ύπαρξη καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σε εσωτερικό γράμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει η εφημερίδα Νew Europe με ημερομηνία 17 Μαΐου, αναφέρεται μεν ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, αλλά διευκρινίζεται ότι έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο καρτέλ, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές κατασκευαστικές και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Το καρτέλ», αναφέρει η επιστολή, «ενδεχομένως να ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηρόδρομων, μετρό κλπ», ενώ επιβεβαιώνεται ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν «σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της ΕΕ».

Τι απαντά η Κομισιόν

Κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν προβαίνει σε σχολιασμούς διαρροών, δηλώνοντας, ωστόσο, «ενήμερη για την υπόθεση». Κατά την ανακοίνωσή της, πρόκειται για θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με ημερομηνία 17 Μαΐου. Εχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. «Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όταν ξεκαθαριστούν τα στοιχεία. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», αναφέρει επίσης.

Υπουργείο Οικονομίας: Συνεχίζεται απρόσκοπτα το ΕΣΠΑ

«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», αναφέρει, από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας, σε διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την αναλυτική του ανακοίνωση:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει πως με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News