863
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο | InTime News/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το καρότο και το μαστίγιο του Ρέγκλινγκ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2016, 11:53
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
|InTime News/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το καρότο και το μαστίγιο του Ρέγκλινγκ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2016, 11:53

Από το Λαγονήσι πέρασε η δόση των 7,5 δισ. ευρώ που αποζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα. Με αφορμή το συνέδριο του περιοδικού Economist, αρκετά σημαίνοντα στελέχη των Θεσμών θα περάσουν από την περιοχή και φυσικά δεν θα περιοριστούν σε μια ομιλία.

Ηδη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δεσμεύτηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα».

Το «εάν χρειαστεί» του Ρέγκλινγκ για το χρέος

Την δέσμευση των δανειστών για να πάρουν μέτρα μείωσης του δανειακού βάρους της χώρας τα επόμενα χρόνια, «εάν χρειαστεί» όπως έλεγε και η απόφαση του Eurogroup επανέλαβε o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την μιας ώρας συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο Εκλεισε, όμως έφερε ξανά στην κουβέντα και το «παράθυρο» για μείωση και των στόχων για τα συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μετά το 2018.
Οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα. Οι Τσακαλώτος-Ρέγκλινγκ έδειξαν πως όλα θα κριθούν περί τα τέλη του χρόνου.  Ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον επικεφαλής του ΕΜΣ. Τον ευχαρίστησα για όλη τη βοήθεια του στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και στη συζήτηση για το χρέος στις 24 στο Eurogroup όπου υπήρξε και ένας συμβιβασμός  με το ΔΝΤ. Συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί. Ουσιαστικά θα έχουμε δυο παράλληλες διαδικασίες, μια για το χρέος και μία για τα προαπαιτούμενα. Στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνοy  να έχουν ολοκληρωθεί και οι δυο διαδικασίες με επιτυχία» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας πως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας πρέπει να πέσει το βάρος σε μια αναπτυξιακή ατζέντα για την Ελλάδα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα» τόνισε, δηλώνοντας πως σήμερα έγινε η εκταμίευση της δόσεως των 7,5 δισ. προς στην Ελλάδα για την αποπληρωμή χρέους και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. «Τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν σε αρκετές δόσεις» είπε, συνδέοντάς τα έτσι με  τα επόμενα προαπαιτούμενα, όπως το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την ανεξάρτητη αρχή Εσόδων κ.α.».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε εκτιμά πως θα ξεκινήσει η συζήτηση για να προσδιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ.Ρέγκλινγκ είπε τρεις φορές πως αυτό θα συμβεί αν χρειαστεί («if needed») όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς», είπε, θα υπάρξουν αλλαγές στο προφίλ του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται» δήλωσε προσθέτοντας ότι ήδη αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα: «ο ΕΜΣ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδος, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια δανείων στα 32 χρόνια. Με τα δάνεια αυτά η Ελλάδα έχει ελάφρυνση 8 δισ. ευρώ το χρόνο και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη της Ευρώπης» τόνισε.

Σχετικά με την πρόταση Στουρνάρα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% το 2018 σε 2% ή χαμηλότερα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η δέσμευση για 3,5% είναι ακόμα νωπή, επειδή προβλεπόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο υψηλός στόχος «προφανώς δεν μπορεί να ισχύει για ένα χρόνο μόνο» αλλά και στα επόμενα.

Ο ίδιος εκτίμησε πως θα πάρει καιρό για να βρεθεί κοινός τόπος με το ΔΝΤ «ίσως σε ένα Eurogroup έως το τέλος του χρόνου». Παραδέχτηκε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, αλλά με την πάροδο του χρόνου «θα φανεί ποιος έχει δίκαιο, το ΔΝΤ ή εμείς».

Και ο κύριος Τσακαλώτος έδωσε περίπου το ίδιο στίγμα: «Τα καλά νέα είναι είναι ότι το Eurogroup βρίσκει λύσεις, αλλά συνήθως την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα. Οπως είπε και ο κ. Ρέγκλινγκ, πριν από τρεις εβδομάδες δεν φαινόταν ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε. Το «αν χρειαστεί» συνδέεται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και δεν είναι αόριστη δέσμευση. Αλλά δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να υπάρξει η απόφαση, γιατί μπορεί και πάλι να γίνει την τελευταία στιγμή».

Τι θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών

 

Οι  εκπρόσωποι του ESM, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής θα βρεθούν τετ α τετ με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι θα μιλήσουν το πρωί της Τετάρτης σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.

Δεν αποκλείεται στο περιθώριο της παρουσίας τους να έχουν επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο, ώστε να δουν από κοινού το πρόγραμμα και να κάνουν τις αναγκαίες υπενθυμίσεις.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του προέδρου της Κομισιόν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, το πρωί και μεσημέρι της Τρίτης, αντίστοιχα. Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Γιούνκερ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου θα μιλήσουν ακόμη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τετάρτη συνεδριάζει, παρόντος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο waiver.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...