370
Νευριασμένος ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2016, 21:13
Νευριασμένος ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2016, 21:13

Με μία απειλή να τιναχθεί όλη η συμφωνία για το Προσφυγικό στον αέρα έκλεισε η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη. Την απειλή εξέφρασε, ως προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας. Δήλωσε ότι εάν δεν ικανοποιηθεί το φλέγον αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, δηλαδή η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ, το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην Αγκυρα και την ΕΕ τον Μάρτιο.

«Καμία απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», διεμήνυσε ο ίδιος με σαφήνεια. Η ημερομηνία – ορόσημο είναι η 30η Ιουνίου. Μέχρι τότε, «ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου ήταν ένας όρος – κλειδί της ευρύτερης συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο μέρος της συμφωνίας ήταν και η δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, κάτι που ο τούρκος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν διατείθεται να κάνει.

Αυτό θέλησε να επισημάνει η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ ύστερα από τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν τη Δευτέρα. «Εχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία», δήλωσε η ίδια αναφερόμενη στα 72 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ.

Και ύστερα από μόλις μία μέρα, ο τούρκος ηγέτης απάντησε με αντίστοιχα αυστηρό ύφος: «Τους το είπα καθαρά χθες, δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες». Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν ζητά «χάρες» αλλά «ειλικρίνεια», αναφερόμενος στα κεφάλαια που έχει δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία για την ενίσχυσή της στη διαχείριση του Προσφυγικού, τα οποία δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ερντογάν ύψωσε την ένταση. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει προαπαιτούμενα; Και τι ακριβώς είναι αυτά τα προαπαιτούμενα; Η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος – μέλος της ΕΕ. Γιατί ζητάτε όλα αυτά τα μέτρα;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...