5109
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο | REUTERS/Eric Vidal

Δόση σε δύο δόσεις, σε τρία στάδια η ελάφρυνση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2016, 11:16
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
|REUTERS/Eric Vidal

Δόση σε δύο δόσεις, σε τρία στάδια η ελάφρυνση του χρέους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2016, 11:16

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κατέληξε σε συμφωνία έγκρισης επί της αρχής του πακέτου μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου, αλλά σε δύο τμήματα. Για την ελάφρυνση χρέους για την οποία καλούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπάρχει ένας οδικός χάρτης σε τρία στάδια, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, με βήματα που θα γίνουν -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- μετά το 2018.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ έχουν ως εξής:

  • Η δόση θα καταβληθεί σε δύο τμήματα: ένα τμήμα 7,5 δισ. που θα εκταμιευθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις, για τα 2,8 δισ., θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εδώ τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.
  • Οι δανειστές συμφώνησαν ότι θα υπάρξουν βήματα για την ελάφρυνση του χρέους σε τρία στάδια, με προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις στο καθένα από αυτά.
  • Βραχυπρόθεσμα, «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος» το 2018, τα μέτρα περιλαμβάνουν την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
  • Μεσοπρόθεσμα, μετά το 2018 και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
  • Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.Συγκεκριμένα, ένα μέρος των δανείων της Ελλάδας θα ανταλλαγούν με φθηνότερα δάνεια που θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης (re-profiling). Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται φτάνουν τα 1,9 δις,. ευρώ. Ακόμη, συμφωνία υπήρξε για ένα μηχανισμό που θα κρατήσει το κόστος της εξυπηρέτησης κάτω από το 20% του ΑΕΠ ως το 2060, κάτι που έχει προτείνει το ΔΝΤ.
  • Το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η διοίκηση του Ταμείου θα υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους. Σε ερώτηση, τί σκοπεύει να κάνει η ευρωζώνη σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενα λέγοντας «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».
  • Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ένα στόχο που το ΔΝΤ θεωρεί «μη απαραίτητο».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup

«Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος γύρω στις 3 τα ξημερώματα (ώρα ελλάδος), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δισ ευρώ», είπε ακόμη ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών περί τα 3,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στα ληξιπρόθεσμα, με ρυθμό 700 εκατ. ευρώ ανά μήνα και για πέντε μήνες.

Σχετικά με το χρέος, ο Ευκ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν «βραχυπρόθεσμα», δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. «Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Οπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

«Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ολοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε ο κ. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Ωστόσο, ο Κλάους Ρέγκλινκ του ESM τόνισε ότι τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν «όταν ολοκληρωθούν όλα τα… prior actions». Τα χρήματα θα διατεθούν σε δυο φάσεις: 7,5 δισ. για το χρέος και για να αρχίσουν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων θα εκταμιευτούν το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου όταν εκπληρωθούν κάποια προαπαιτούμενα…Τα υπόλοιπα θα δοθούν μετά το καλοκαίρι και αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν προαπαιτούμενες δράσεις μεταξύ αυτών η λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις για την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και την ενέργεια, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τα προαπαιτούμενα για την πρώτη δόση σχετίζονται με κάποιες «διορθώσεις» που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και θέματα για το Ασφαλιστικό, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. Μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία των κοινοβουλίων. Για μετά το καλοκαίρι υπάρχουν ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, την εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, ενώ θα υπάρξει και ένας μηχανισμός ελέγχου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου στους ιδιώτες.

2016-05-24T142049Z_1379956844_D1AETFXBWZAA_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE
Ο Πιερ Μοσκοβισί (αριστερά) με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα (Reuters)

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι «αυτές οι διορθώσεις δεν είναι κάτι σημαντικό, είναι περιορισμένες αλλαγές, αλλά είναι σημαντικό να γίνουν».

Οπως είπε ο κ. Μοσκοβισί πρόκειται για «μια σημαντική στιγμή καθώς λάβαμε μια κρίσιμη απόφαση. Ηξερα ότι θα γυρίσουμε μαζί σελίδα, καθώς δουλέψαμε μαζί εδώ και μήνες».

«Φτάσαμε στη συμφωνία γιατί οι ελληνικές αρχές έδειξαν αποφασιστικότητα. Πέρασαν σημαντικά νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό, τα φορολογικά, τα κόκκινα δάνεια, την αυτόνομη αρχή δημοσίων εσόδων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον “κόφτη” που είναι αξιόπιστος και αντικειμενικός. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι σημαντική. Η εκταμίευση προχωρά και η χώρα θα αντιμετωπίσει τις μελλοντικές της ανάγκες αλλά και ληξιπρόθεσμα που έχει το κράτος στην αγορά. Είναι σημαντικό για όλους να μετέχει το ΔΝΤ. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να δούμε το θέμα του χρέους. Αυτό επιτρέπει την επιστροφή της εμπιστοσύνης για την οικονομία», συμπλήρωσε ο γάλλος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ σε ό,τι αφορά το χρέος, το Eurogroup θα κινηθεί στη βάση των τριών σταδίων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα (2018) και μακροπρόθεσμα. Βασικό κριτήριο είναι οι δαπάνες να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα (δεκαετία) και ακολούθως κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Οπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεση να προτείνει ένα πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου στη βάση αυτής της συμφωνίας. Τα στελέχη του Ταμείου πριν εισηγηθούν στο ΔΣ θα κάνουν νέα ανάλυση χρέους και θα αξιολογήσουν το αντίκτυπο από τα ανακούφισης χρέους που συμφωνήθηκαν.

ΝΔ: «Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα»

«Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα» ήταν ένα πρώτο σχόλιο της ΝΔ τα ξημερώματα μετά την ολοκλήρωση του Eurgroup. « Η κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη”, και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες.«Τα έδωσε όλα» και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΝΔ η οποία υπενθύμισε: «Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε. Ή μάλλον σχεδόν ολοκληρώθηκε. Γιατί υπάρχουν και άλλα “κρυφά” προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί»…

Γεννηματά: «Αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012»

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το… τίποτα σε δόσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά. Και προσέθεσε:

«Αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ’ επιταγήν του κυρίου Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή που:

» Η μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους, η σύσταση του κοινωνικού ταμείου αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, έμειναν μετεξεταστέα. Για όλα αυτά η Κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις.

» Το ΔΝΤ “μένει Ελλάδα” και μάλιστα με συμπληρωματικό παράλληλο μνημόνιο.

» Παραμένει η απορία τι χειρότερο θα μας συνέβαινε χωρίς την πολύμηνη “διαπραγμάτευση” του κυρίου Τσίπρα. Η πολιτική τους επιβίωση πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Η διατήρηση της καρέκλας τους μας κοστίζει ακριβά! Ποσό ακόμα;»

Θεοδωράκης: «Ελπίδα για πρόσκαιρη έστω σταθερότητα»

Στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την καθυστέρηση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε σχόλιό του για το Eurogroup το οποίο ανάρτησε στο facebook: «Ολοι εδώ στις Βρυξέλλες – και αναφέρομαι κυρίως στους φίλους της Ελλάδας – λένε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση. Και σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνεις ένα ακριβό τίμημα, ένα βαρύ λογαριασμό, που το πληρώνει βέβαια η ελληνική κοινωνία. Παρόλα αυτά ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που την αναμένει πώς και πώς η ελληνική οικονομία. Πιστεύω να έγινε μάθημα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή η χαμένη άνοιξη και να μην έχουμε τα ίδια τον Οκτώβριο στην επόμενη αξιολόγηση. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν δεν βάζουν μυαλό. Ή δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους».

Μαραθώνια διαπραγμάτευση

Νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης έγινε μακρά διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να αναζητηθεί η «χρυσή» τομή με το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, έτσι ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα. Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών βρισκόταν υπό εξέταση ο τρόπος κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που θα επέτρεπε την έγκαιρη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον ESM, ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό προϋπόθετε την εκπλήρωση τριών διαφορετικών κριτηρίων: τη νομοθέτηση και τον έλεγχο των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, τη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης («κόφτης») και την εύρεση μιας λύσης ως προς τη ρύθμιση του χρέους. Καθώς τα πρώτα δύο σκέλη έχουν συμφωνηθεί (μέτρα, «κόφτης»), το κρίσιμο ζήτημα ήταν η εύρεση μιας λύσης για το χρέος, που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «απαραίτητο»), κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας την Ελλάδα «στον αέρα».

Το προσχέδιο της συμφωνίας γραφόταν και ξαναγραφόταν, ενώ η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί τμηματικά, σε δύο υποδόσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 – 7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τελική απόφαση του Eurogroup δεν θα υπήρχε αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 – και όντως δεν υπήρξε.

Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, ήταν η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, αλλά και κάποια άλλα έσοδα, τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπάρχει με τους Ευρωπαίους.

Οι εκκρεμότητες και το μπρα ντε φερ

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, που επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμενόταν να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ. Αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες – οι οποίες, όμως, θα περιλαμβάνονταν στην τελική δήλωση. Και όντως συμπεριλήφθηκαν.

Kυβερνητικές πηγές, εκτιμούσαν βέβαια ότι αυτές οι εκκρεμότητες δεν ήταν καθοριστικές και θα επιλύονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας ήταν ακόμα μεγάλη και στόχος ήταν να επιτευχθεί μεγαλύτερη σύγκλιση. Ωστόσο, όπως μετέδιδε ο ΣΚΑΪ, Γερμανία και ΔΝΤ επέμεναν στις αρχικές τοποθετήσεις τους, με ένα σκληρό μπρα ντε φερ να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ, το βάρος είχε πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος – στα οποία αντιτίθεται, κυρίως, η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της Ευρωζώνης ευελπιστούσαν πως, τελικά, θα υπήρχε την Τρίτη κάποια συμφωνία με το Ταμείο, καθώς υπήρχε πολιτική πίεση για να απέφευγαν αναζωπύρωση της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Τεχνικές διορθώσεις»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτιόταν από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διορθώσεις θα αφορούν στα κόκκινα δάνεια, στο ΕΚΑΣ και άλλα σημεία του Ασφαλιστικού, κάτι που κυβερνητικές πηγές το διέψευδαν. Μάλιστα τρεις υπουργοί Οικονομικών φερόντουσαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής του κ. Τσίπρα στο ΕΚΑΣ, στη Βουλή την Κυριακή, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με τους Θεσμούς. Επί τάπητος και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην υπόθεση του Ελληνικού, αν και κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ότι συζητήθηκε το θέμα αυτό καθώς και αυτό της Εγνατίας οδού.

Οι υπουργοί αναμενόταν, κατά συνέπεια, να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στις Βρυξέλλες.

Επίσης το Eurogroup αναμενόταν να συζητήσει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατεί πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Όμως, η επίτευξη συμφωνίας, όσον αφορά έναν «οδικό χάρτη» για αυτό, ήταν απίθανη, σύμφωνα με τις πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι φόβοι για τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατεινόταν ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επέμενε πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, διεμήνυε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.

«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.

Την ίδια χρονική στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι με τις προτάσεις του για το ελληνικό χρέος θα εξοικονομήσει περίπου 90 δισ. ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα αξία. Αυτό μετέδιδε ο απεσταλμένος του Alpha TV, Ηλίας Σιακαντάρης.

 

Κι ο Προβόπουλος δεν «έβλεπε» φως…

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Helena Smith, μετέδιδε δηλώσεις του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος τόνιζε πως δεν έβλεπε «φως στο τέλος του τούνελ, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο»…

Αρχή σε συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμενε ότι το Eurogroup της Τρίτης μπορούσε να φέρει απτό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση το απόγευμα της ίδιας ημέρας δήλωσε πως η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα «πιθανώς» θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Οσο για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Σήμερα θα ενημερωθούμε αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί σωστά. Ελπίζω να υπάρξει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς και να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup απέκλεισε την περίπτωση «κουρέματος» του χρέους λέγοντας: «Κούρεμα δεν θα συμβεί. Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι το ετήσιο βάρος του χρέους. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να τους απαλλάξουμε από κάποια προβλήματα» και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, λόγω της εμπειρίας του. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει μαζί μας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

(Ενταση, κατά τη διάρκεια πορείας που γινόταν κοντά στο κτίριο της Κομισιόν)

Αισιοδοξία και από τον Σόιμπλε

Αισιόδοξος για συμφωνία επί της αρχής σήμερα για την Ελλάδα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει δεχτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και αν έχουν πάει όλα καλά, θα πρέπει να συζητήσουμε και με το ΔΝΤ», σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ναι μεν ότι υπάρχουν διαφορές, όμως τόνισε «οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε αντιδικία με το ΔΝΤ. Η Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο έχει καταλάβει πως οι λάθος ανακοινώσεις δεν βοηθούν. Εμείς αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα».

Επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα. «Μετά την αξιολόγηση το ΔΝΤ θα μπει στη χρηματοδότηση, αυτό συμφωνήθηκε και εμμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει».

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο Πολ Τόμσεν. Ερωτηθείς για το χρέος τόνισε ότι το θέμα της διευκόλυνσης επανέρχεται στη συζήτηση ανά διαστήματα. «Η Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια δεν πρέπει να πληρώσει ούτε τόκους ούτε δάνεια», είπε. Τόνισε, όμως, πως «εάν σε μερικά χρόνια δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα από την Ελλάδα. Θα βρούμε ένα δρόμο και θα αποδειχθεί ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο».

Θέλουμε το ΔΝΤ αλλά…

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε πως: «Θέλουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι με κάθε κόστος…Η πρόταση του ΔΝΤ θα κόστιζε πολύ στην Ευρωζώνη. Αν χρειαστεί, η Φινλανδία θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup για το θέμα του ελληνικού χρέους και θα ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας».

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε: «Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα, μοιράζεται αισιοδοξία με τον Σόιμπλε – προτού ξεκινήσει άλλο ένα δύσκολο Eurogroup – και είναι πάντα… ευχαρίστησή του.

Ντομπρόβσκις: «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής»

Την ελπίδα το Eurogroup να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής» σήμερα, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις εάν φυσικά εκπληρωθούν «ορισμένες προυποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στην αποδέσμευση».

Οι προϋποθέσεις αυτές για τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις έχουν τεχνoκρατικό χαρακτήρα καθώς η αποδέσμευση, όπως είπε ο επίτροπος, απαιτεί ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση και την «εξέταση της συμβατότητας τους από τους θεσμούς», έτσι ώστε να «προετοιμαστούμε για μια πλήρη εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Germany's Finance Minister Schauble chats with Eurogroup President Dijsselbloem and Luxembourg's Finance Minister Gramegna during a Euro zone finance ministers meeting in Brussels
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, χαμογελά (REUTERS)

Επόμενο ερώτημα για το σημερινό Eurogroup κατά τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο επίτροπος δήλωσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε από κοινού με το ΔΝΤ για την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα». «Όσων αφορά τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους ο λετονός πολιτικός δήλωσε πως «το χρέος θα είναι μέρος της συζήτησης και είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές έχουν θέσει ορισμένους όρους εξαιρώντας το ονομαστικό κούρεμα χρέους» τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Ολοκληρωμένη συμφωνία θέλει ο Μοσκοβισί

«Θέλουμε σήμερα μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο συνολική», δήλωσε προσερχόμενος στο Εurogroup ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Οι Ελληνες πήραν πολύ σημαντικές αποφάσεις τις τελευταίες μέρες, μέσω του πολυνομοσχεδίου και του «κόφτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινάμε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία οφείλει να είναι μεγάλη, ώστε εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών, να πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σαπέν: Η Γαλλία θα μεσολαβήσει μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, χρειάζεται να αναπνεύσει. Πρέπει να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες», υποστήριξε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη. Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πολύ δύσκολα μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας πως στη συνεδρίαση στόχος είναι η συμφωνία.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η χώρα του θα μεσολαβήσει μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει λύση.

«Η Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ζητάει θετική απόφαση για την Ελλάδα»

«Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζητάει θετική απόφαση από το Eurogroup, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης, όσο και της απόφασης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση. Ήρθε η ώρα για το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κοινή λογική και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, ενόψει της συνόδου του Eurogroup.

Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσαν όλες τις δεσμεύσεις τους με την υιοθέτηση του βασικού πακέτου μέτρων την Κυριακή, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα» και κατέληξε: «Η ομάδα μας υιοθετούσε πάντα πολύ εποικοδομητικές θέσεις υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους δολιοφθορείς και τα γεράκια της λιτότητας να επιτύχουν τους στενόμυαλους και κοντόφθαλμους στόχους τους».

Και ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραστεί και αυτός στη συνεδρίαση του Eurogroup. O Μάριο Ντράγκι προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Εκτός από τον Μάριο Ντράγκι, παρών στο Eurogroup θα είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι επίτιμο μέλος», είπε ο πρώην πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μεγάλη νύχτα προέβλεψε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

Μεγάλη νύχτα προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ ο οποίος υποστήριξε πως ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. «Πολλά παραμένουν ανοιχτά και δισεπίλυτα, πρέπει να εστιάσουμε στην συμφωνία για την επόμενη δόση», ανέφερε.

Παράλληλα, δήλωσε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο πρόγραμμα μπορεί να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πάντοαν: «Η ελάφρυνση χρέους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές»

Αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκε, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Είμαι αισιόδοξος μετά και από την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα», δήλωσε, τονίζοντας, ωστόσο, για το θέμα του χρέους πως «η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές».

O βέλγος ΥΠΟΙΚ είπε «Oχι» σε «άνευ όρων ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους

Μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος, ανέφερε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ σε δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο Radiop 1. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός “κουρέματος” του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», πρόσθεσε. Ο βέλγος υπουργός θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: «Εχουν ήδη γίνει πολλά για τους Ελληνες. Ελαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε.

Εξέφρασε ακόμη τον φόβο του ότι, εάν γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος «να υπονομευτούν εκ θεμελίων» οι συμφωνίες που έχουν γίνει εντός της Νομισματικής Ένωσης.

Τόνισε επίσης την ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, του φορολογικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων».

«Πολλοί σημειώνουν ότι αν και όλοι οι όροι της συμφωνίας έχουν τηρηθεί, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόγραμμα έχει μόνον εν μέρει εφαρμοστεί. Εάν είχαν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις, οι προκλήσεις θα ήταν τώρα πολύ μικρότερες», κατέληξε.

Τι έγινε στο EuroWorking Group 

Παρά το γεγονός ότι η μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group (συνεδρίασε τη Δευτέρα) δεν κατέληξε σε μια λύση. Οι ίδιοι παράγοντες άφηναν να εννοηθεί  πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος.

Το μενού της συζήτησης

Το μενού περιλαμβάνει κυρίως την εξέταση των 18 προαπαιτούμενων ενεργειών που απορρέουν από τη συμφωνία ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν Τα Νέα, στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στις οποίες η τρύπα άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από την μη καταβολή των αναδρομικών περικοπών από τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ που σωστά αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να μην καταβληθούν.

Το δεύτερο θέμα είναι η μη εφαρμογή του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια θέμα που αφορά ιδιαίτερα στους ένστολους.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο τα θέματα θεωρούνται ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με την μεγάλη εικόνα που αφορά στον συμβιβασμό που θα επιχειρηθεί ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρώτη φάση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους φέρει εδώ και λίγες ημέρες τον γενικό τίτλο βέλτιστη διαχείριση.

Το σχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης της ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει, εξάλλου, και τα παράπλευρα οφέλη που περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα.

Η απόφαση, πλην απροόπτου, αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1-2 Ιουνίου) στη Βιέννη.

Δάνεια των ελληνικών τραπεζών περίπου 10 δισ. ευρώ αναμένεται στη βάση αυτής της απόφασης να μεταφερθούν άμεσα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ΕΚΤ. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφού τα επιτόκια του ELA είναι περίπου 1,5% υψηλότερα.

Το επόμενο βήμα, η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα.

Αβεβαιότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί στο θέμα του χρέους, που κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνει την παραπάνω απόφαση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε όχι μόνο μέτρα 5,4 δισ. ευρώ αλλά και έναν κόφτη δαπανών έως 3,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ωστόσο, η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαίων -κυρίως των Γερμανών- στο θέμα του χρέους παρέμενε έως χθες μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για μια δέσμευση, στην καλύτερη περίπτωση, η οποία θα παραπέμπει τις σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούσαν και για ένα πιθανό «δόλωμα», το οποίο θα εξασφαλίσει τη θετική διάθεση του ΔΝΤ: την επαναγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM. Ετσι, το Ταμείο θα μειώσει την έκθεσή του στην Ελλάδα, η οποία είναι -κατ’ εξαίρεση- πολύ υψηλότερη απ’ όσο προβλέπουν οι κανονισμοί. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια του ESM θα είναι πολύ χαμηλότερα.

Αν το Ταμείο επιστρέψει έπειτα από αυτό στο πρόγραμμα θα το κάνει με ένα πολύ μικρό ποσόν, για λόγους περισσότερο συμβολικούς.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις, ωστόσο, για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018. Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει να αντιμετωπίσει εκλογές το 2017. Προς το παρόν, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Αμετακίνητο το Βερολίνο

Στη συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αύριο συνεδριάζει το Eurogroup, σήμερα το EuroWorking Group. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Μπορώ και να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι αισιόδοξος πως υπήρξε πρόοδος. Δεν θα ήθελα τώρα, μια μέρα πριν από τη μεγάλη συνάντηση επί της οποίας εργάζονται όλοι, να κάνω αξιολογήσεις, αλλά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου στέκουν από μόνες τους», δήλωσε η κ. Τίσενχάουζεν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή. Οδεύουμε προς μια σημαντική συνάντηση αύριο, σήμερα ακόμη γίνεται σημαντική προεργασία των υφυπουργών. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». ΄

Οσον αφορά δε το πώς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ενώ το ΔΝΤ επιμένει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπός του ζήτησε υπομονή μέχρι το αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ιαπωνία. «Δεν μπορώ εδώ να προκαταλάβω την αυριανή συνάντηση του Eurogroup. Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά αυτό που είπα σε ό,τι αφορά τη θέση μας για πιθανή ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ και τη δήλωση του υπουργού το Σαββατοκύριακο. Ολοι μας τώρα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει αύριο», δήλωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το ύψος της επόμενης δανειακής δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αντικείμενο πολλών αναφορών στα ΜΜΕ, η κ. Τισενχάουζεν επισήμανε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς. «Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορές για λιγότερο ή περισσότερο δεν έχουν βάση. Σίγουρα υπάρχουν ιδέες, αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Είμαστε ακόμη στη φάση της α’ αξιολόγησης. Αύριο είναι η κεντρική συνάντηση, όλα τα άλλα ερωτήματα τίθενται μετά», τόνισε, ενώ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψήφισε χθες η Αθήνα και το αν επαρκούν.

«Δεν εναπόκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στη γερμανική κυβέρνηση να αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών βημάτων στην Ελλάδα. Αυτό το κάνουν οι θεσμοί. Αναφέρθηκε η ψήφιση στη Βουλή χθες το βράδυ. Είμαι σίγουρη ότι αύριο στο Eurogroup θα κατατεθεί από τους θεσμούς μια έκθεση για το πού βρίσκεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παρακαλώ να την περιμένουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...