646
O υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής παρουσίασε τα σχέδιά του για αλλαγή του εκλογικού νόμου | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί με απλή αναλογική;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2016, 11:45
O υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής παρουσίασε τα σχέδιά του για αλλαγή του εκλογικού νόμου
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί με απλή αναλογική;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2016, 11:45

Ψήφος στα 17; Ναι. Κατάργηση του μπόνους; Οχι ακριβώς. Απλή αναλογική; Ξεχάστε το. Τις βασικές συντεταγμένες του νέου εκλογικού νόμου που θα προωθήσει προς ψήφιση η κυβέρνηση, παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Με το γνωστό γλαφυρό του ύφος ο κ. Κουρουμπλής επιβεβαίωσε τις αλλεγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο όπως το δικαίωμα ψήφου στους πολίτες που έχουν κλείσει τα 17 τους χρόνια, τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες, καθώς και το σπάσιμο της τεράστιας και αχανούς Β’ Αθηνών σε υποπεριφέρειες μέχρι 10 βουλευτές. Οπως είχε αναφέρει ήδη από την Κυριακή το «Βήμα», καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, σπάει σε τέσσερα κομμάτια, άγνωστο όμως πώς θα γίνει αυτό, καθώς εκτός από γεωγραφικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και ταξικοί/οικονομικοί παράγοντες που χωρίζουν τη Β’ Αθηνών. Απολύτως λογικό είναι βεβαίως και το «σπάσιμο» της περιφέρειας του Υπολοίπου Αττικής, που αυτή τη στιγμή καλύπτει μια απίστευτη περιοχή που ξεκινά ανατολικά της Κορίνθου και φτάνει ως τη Ραφήνα.

Σύμφωνα με το «Βήμα» ο κ. Κουρουμπλής είναι ο βασικός υπέρμαχος της ψήφου στα 17.  Το Σύνταγμα άλλωστε θέτει όριο ηλικίας στο«εκλέγεσθαι» (25 ετών) αλλά όχι στο «εκλέγειν». «Είναι άδικο να έχει δικαίωμα ψήφου ένας υπερηλικιωμένος και να μην έχει ένας 17χρονος, στον οποίο ανοίγεται μπροστά το μέλλον» λέει ο κ. Κουρουμπλής. «Βασικός μας στόχος με τον νέο εκλογικό νόμο είναι να φέρουμε τέτοιες  δημοκρατικές διαδικασίες που να προκαλέσουν το ενδιαφέρον όσων απέχουν – και απέχει το 40% ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική. Αυτούς θέλουμε να προτρέψουμε να συμμετέχουν και όχι να τους αποτρέψουμε με νομοθετήματα σκοπιμοτήτων».

Σύμφωνα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, οι ηλικίας 17 ετών εν δυνάμει ψηφοφόροι είναι περί τις 100.000 άτομα, δηλαδή αναλογούν σε ένα ποσοστό εκλογέων της τάξεως του 1,5%.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα καθιέρωσης απλής αναλογικής, που παραδόξως ήταν διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς – προφανώς μιας Αριστεράς που δεν πίστευε ποτέ ότι θα έρθει στην εξουσία. Διότι τώρα… Ο κ. Κουρoυμπλής ήταν αφοπλιστικός: «Αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι φιλοδοξεί να πειστούν και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να ψηφίσουν τι αλλαγές και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν, όπως είπε το 2019.

Για πιο δομικές αλλαγές, όπως η καθιέρωση ανώτατου ορίου στη βουλευτική θητεία στα 12 έτη και η ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200, χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος.

Η δήλωση του κ. Κουρουμπλή για αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής προκάλεσε αντιδράσεις στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Πρώτη η ΔΗΜΑΡ έσπευσε να μιλήσει για «αυταπάτη» και να τονίσει:

«H σημερινή δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παναγιώτη Κουρουμπλή για την απλή αναλογική, ότι αν αυτή καθιερωθεί η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ,  ξεκαθαρίζει χωρίς καμία αμφισβήτηση πόσο έχει απομακρυνθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς για τις καρέκλες της εξουσίας.  Αραγε θυμάται κανείς ποιος εξήγγειλε και ζητούσε με επιμονή συνταγματική κατοχύρωση και παγιοποίηση της απλής αναλογικής για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις; Μήπως είχαν και εδώ αυταπάτες; Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητες με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Ιδιαίτερα τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενθάρρυνση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων καθώς και των κυβερνήσεων συνεργασίας, που είναι ένα εμφανές πια κοινωνικό αίτημα. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».

Το ΚΚΕ μέσω του ιστολογίου του 902 σχολίασε: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ευνοήσει τις κυβερνητικές συμπράξεις και την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...