575
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον (αριστερά) και Τζέρι Ράις (δεξιά) | Alex Wong People/GETTY IMAGES/ IDeal Images

Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα με νέα μέτρα στις βαλίτσες

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2016, 09:31
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον (αριστερά) και Τζέρι Ράις (δεξιά)
|Alex Wong People/GETTY IMAGES/ IDeal Images

Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα με νέα μέτρα στις βαλίτσες

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2016, 09:31

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κατέληξαν κατά την συνάντησή τους τα ξημερώματα του Σαββάτου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Φυσικά παραμένει ως ζητούμενο το σημαντικό θέμα που άνοιξε στη συνέντευξη του Ποόυλ Τόμσεν την Παρασκευή, όπου το στέλεχος του Ταμείου ζήτησε πρόσθετα μέτρα 8 δισ.ευρώ ώστε να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018. Κάτι που σημαίνει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα και το παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Τόμσεν λέγοντας «πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα γίνει». Η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Η κυρία Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και έθεσε τις ως ορόσημο για τις βάσεις μίας συμφωνίας έως το άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή σε έκτακτο 25-26 του ίδιου μήνα.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών «συμφώνησαν ότι η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, για να συνεχίσει τις συζητήσεις». Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος και η ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή γρήγορα.

Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παραινέσεις για συμφωνία από τον Τζακ Λιου

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη – οι οποίος είχαν συναντήθηκαν περί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ώρα Ελλάδος με τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Εχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός». (Δείτε τα σχετικά tweets της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, Κατερίνας Σώκου).

Ακόμη, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα». Ο κ. Λιου προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι Θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...