1048
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνδιάσκεψη των «53+» τον Δεκέμβριο του 2015 | Alexandros Michailidis / SOOC

«Καλύτερα να πέσουμε ηρωικά», λένε οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2016, 22:21
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνδιάσκεψη των «53+» τον Δεκέμβριο του 2015
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Καλύτερα να πέσουμε ηρωικά», λένε οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2016, 22:21

«Οχι πάση θυσία στην κυβέρνηση», λένε οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε μία κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά περίοδο επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν ένα κείμενο – μανιφέστο με αιχμές, προειδοποιήσεις και σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Είναι προφανώς η κλιμάκωση των έντονων διεργασιών που παρατηρούνται προσφάτως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εν μέσω αξιολόγησης (άρα και των επώδυνων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν) και με οριακή ουσιαστικά πλειοψηφία στη Βουλή, αναπτύσσονται έντονα φυγόκεντρες δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση των «53+» έχει επανενεργοποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες με συνδιάσκεψη, κατάθεση «αριστερής πλατφόρμας» για το Προσφυγικό και διαφοροποιήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της, τα οποία σχημάτισαν ένα «ιδιότυπο τρίγωνο» με τον Αλέξη Τσίπρα.

Του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος λειτουργεί και ως άτυπος επικεφαλής της κίνησης και ο οποίος, όπως σημείωνε πρόσφατα το Protagon.gr σε άρθρο με τίτλο «Τι παιχνίδι παίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» φέρεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά την κυβερνητική του «λειτουργία». Αλλά και του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος αν και «στριμώχθηκε» ιδιαίτερα με αφορμή την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, αφού υπήρξε από τους κύριους πολέμιους της ιδιωτικοποίησης του λιμένα, καθώς εδώ και πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής της ισχυρής κατά καιρούς δημοτικής παράταξης στον Πειραιά, το «Λιμάνι της Αγωνίας», στο τέλος «υποχώρησε» κάνοντας λόγο για «βελτίωση της συμφωνίας». Στους «53+» εξάλλου, δραστηριοποιούνται και άλλα ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου κ.α.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην νέα ιστοσελίδα της ομάδας <www.commonality.gr>, έχει τίτλο «Εντεκα σημεία για τον ΣΥΡΙΖΑ (<http://commonality.gr/enteka-simia-gia-to-syriza/> και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα των προβληματισμών και των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πρωτοβουλίας μελών 53+ και αποτελεί συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο.

Υπάρχει ένα αρχικό ερώτημα που τίθεται ενδεχομένως εύλογα από μέλη του κόμματος, αλλά και φίλους μας: «Γιατί τώρα;» Γιατί τώρα η σύσκεψη της τάσης ή του ιδεολογικοπολιτικού μας ρεύματος; Γιατί δίνουμε συνέχεια σε μια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και καιρό συγκρότησης ενός ανοιχτού ρεύματος ιδεών; Γιατί επιμένουμε σε ένα κόμμα πολυτασικό, με συλλογική λειτουργία, πλουραλιστικό, αλλά όχι με κακοφωνίες και παραγοντισμούς. Αρχικά να σημειώσουμε ότι πρώτα απ’ όλα είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και ότι η παρουσία μας δεν συγκροτεί ένα κόμμα μέσα στο κόμμα ή ένα μηχανισμό αναπαραγωγής στελεχών και μικροεξουσίας. Η τάση μας, το ρεύμα ιδεών μας, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα εσωτερικών ανασυνθέσεων, συναντήσεων διαφορετικών τάσεων και συλλογικοτήτων μέσα από τη συζήτηση και τη δράση, μέσα από τον θεωρητικό και πολιτικό διάλογο, αλλά και την ανάγκη ο διάλογος αυτός να είναι μέρος της δουλειάς του συνόλου του κόμματός μας. Λειτουργούμε ανοιχτά, συναντιόμαστε στα γραφεία του κόμματος, η πρόσκληση για συζήτηση αφορά όλες και όλους. Αλλά το αρχικό ερώτημα παραμένει: γιατί σήμερα δίνουμε συνέχεια στη προσπάθειά μας; Είναι σαφές ότι κάθε τάση, για να υπάρχει και να συμβάλλει στο διάλογο και τη συνεχή προσπάθεια για σύνθεση εντός του κόμματος, δεν μπορεί παρά να καταθέτει προτάσεις, σκέψεις και προβληματισμούς με τον πιο ανοιχτό τρόπο. Και εμείς ως αριστερή, ριζοσπαστική και κινηματική τάση αυτό ακριβώς κάνουμε. Καταθέτουμε, λοιπόν, έντεκα σημεία που θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να τα συζητήσουμε -ενόψει και του συνεδρίου- σε βάθος, με ανοιχτή καρδιά, με ειλικρίνεια, με απόλυτη συντροφικότητα.

Ο Θοδωρής Δρίτσας, στη συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου Alexandros Michailidis / SOOC
Ο Θοδωρής Δρίτσας, στη συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου Alexandros Michailidis / SOOC

Είναι σαφές, βέβαια, ότι η τάση μας, το ιδεολογικοπολιτικό μας ρεύμα, έχει μια ολόκληρη πορεία. Δεν αρχίζουμε σήμερα. Τα θεμέλια έχουν μπει ακόμα και σε εκείνη την περίοδο που αρκετοί και αρκετές από μας ανήκαμε σε διαφορετικές συσπειρώσεις ή τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ένωνε η προσπάθεια για ένα κόμμα της αριστεράς που θα λειτουργεί αλλιώς, δηλαδή δημοκρατικά, συλλογικά, αντιιεραρχικά. Ένα κόμμα, δηλαδή, που δεν θα στηρίζεται στον έναν ή σε λίγους, αλλά στο σύνολο των ανθρώπων του. Ένα κόμμα που δεν θα λειτουργεί ως επικοινωνιακό «στούντιο» ή ως «φρούριο», αλλά ως ένας πολιτικός οργανισμός ζωντανός, ζωηρός, με συνεχή επικοινωνία με την ίδια την κοινωνία και τις κινηματικές της συλλογικότητες. Ένα κόμμα που η διαφάνεια θα είναι κυρίαρχη, αλλά και ορατή και στην ίδια την κοινωνία.

Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει, όλους και όλες εμάς που κινούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ρεύμα του κριτικού μαρξισμού, ο στρατηγικός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό μετασχηματισμό, από τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Η αντικαπιταλιστική προοπτική, λοιπόν, δένεται με την ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και συνεχών ρήξεων, με τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.

Μας ενώνουν οι κοινές μας απόψεις για την ανάγκη της γυναικείας απελευθέρωσης, η γυναίκα ελεύθερη από τον άντρα και οι δύο ελεύθεροι από τον καπιταλισμό. Μας ενώνει η πεποίθησή μας ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της ταξικής πάλης και ότι η μάχη, παράδειγμα για τις Σκουριές, έχει κεντρικά πολιτικά και αξιακά στοιχεία.

Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει η πεποίθησή μας ότι τα λεγόμενα «μικρά» ζητήματα, για κάποιους «περιθωριακά» (κλασικό παράδειγμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό), μπορεί να είναι κορυφαία, και για μας οι πολλαπλές κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες, συνεπώς και τα δικαιώματα, συνιστούν κόκκινη κλωστή, στην πορεία του κοινωνικού μετασχηματισμού, στην πορεία για την ανατροπή σε όλα τα επίπεδα.

Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, το πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων και της ταξικής πάλης. Αλλά την ίδια στιγμή μας ενώνει η εκτίμηση ότι το σημερινό οικοδόμημα της ΕΕ είναι εχθρικό στην κοινωνία των πολλών και είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους συντρόφους μας, εναλλακτικές, δρόμους και τρόπους επαναθεμελίωσης σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή. Στη σημερινή φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι αποσυνθετικές τάσεις, με αφορμή την οικονομική κρίση, αλλά και το προσφυγικό, σε κρατικό επίπεδο προκύπτουν από τα δεξιά με φασίζοντα χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη για να έχει προοπτική, με βάση τις ανάγκες των λαών της, δεν μπορεί παρά να είναι δημοκρατική, αλληλέγγυα και φιλειρηνική. Όσο επικρατούν οι λογικές της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ξενοφοβίας, όσο σηκώνονται τείχη ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο ενισχύονται οι εθνικισμοί, όσο οι ανισότητες μεγεθύνονται και δημιουργούνται στρατιές ανέργων και νεόπτωχων, όσο καλλιεργείται και εν πολλοίς εφαρμόζεται η ιδέα των πολλών ταχυτήτων, όσο τις αποφάσεις τις παίρνουν μη εκλεγμένοι «θεσμοί», η Ευρώπη χάνει δυναμική, κατακερματίζεται, παύει να έχει προοπτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...